Illegális bevándorlás – KKM: a kamionsofőr megtámadásához hasonló esetek más megvilágításba helyezik az ügyet

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Menczer Tamás

Amikor az illegális bevándorlás veszélyeiről beszélnek, a magyar kamionsofőr franciaországi megtámadásához hasonló esetek más megvilágításba helyezik az ügyet – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

A sajtófőnök felvetette a kérdést, ki áll majd oda a sofőr elé azt mondva, hogy nem veszélyes az illegális bevándorlás, ez csak egyszeri eset. Csakhogy ezúttal az egyszeri eset épp vele történt – tette hozzá.

Azt is felvetette, hogy ki ad majd választ a kamionsofőr feleségének, aki retteg és nem érti, hogy a 49 éves férjét, aki egész életében becsületesen dolgozott, miért verték össze.

Hangsúlyozta: az a kérdés is felmerül, melyik menekültügyi egyezményben van benne az, hogy illegális bevándorlók eldönthetik, ők Angliában szeretnének élni, és amikor egy magyar kamionsofőr nem hajlandó odavinni őket, akkor őt összeverhetik úgy, hogy kórházi kezelésre szorul. Az üggyel kapcsolatban is elmondhatják a véleményüket egy hét múlva a népszavazáson az emberek – mutatott rá.

Menczer Tamás közölte: a támadás csütörtökön hajnali 4 órakor történt Franciaországban, az A25-ös autópályán Lille közelében, Calais-től mintegy száz kilométerre. Az áldozat a pihenőideje alatt arra lett figyelmes, hogy mozog a kocsi, és azt vette észre, hogy négy illegális bevándorló éppen a ponyvát próbálja megbontani. Amikor el akarta zavarni őket, megtámadták; vasrúddal és kombinált fogóval voltak felszerelkezve, és főleg a fejét, az arcát és a tarkóját ütötték.

A sajtófőnök elmondta: a mentősök a férfit a közeli kórházba vitték, de később az arcsérülései miatt Lille-be szállították át. Az áldozat négy foga meglazult, protézise eltört, az arca feldagadt, a varratszedés nyolc-tíz nap múlva lehet. Az orvosok úgy látták, hogy nem igényel éjszakai felügyeletet, ezért az éjszakát egy panzióban töltötte. Később a rendőrség elvitte a kamionhoz, ahol magához vette az értékeit, ruháit.

Menczer Tamás arra is kitért, hogy a sofőr kihallgatása jelenleg is zajlik, a rendőrök ujjlenyomatokat vettek, és fotókat is mutatnak a férfinak. A kamionsofőr hazaszállításáról a munkaadója gondoskodik, pénteken két sofőr indul innen: az egyikük továbbviszi a kamiont, a másik pedig hazahozza az áldozatot, ami szombaton történhet meg – mondta.

Hozzátette: a KKM minden segítséget megad a családnak, amely nincs jól, a sofőrnek pedig rémálmai vannak az eset miatt.

A sajtófőnök kérdésre elmondta: azért feltételezik, hogy illegális bevándorlók voltak a támadók, mert Anglia nevét ismételgetve közeledtek, és a sofőrnek a támadók külsejéről adott leírásából is ez a következtetés vonható le.

Kiemelte, minden külföldön lévő magyar állampolgárt arra kérnek, hogy ha bajban érzi magát, akkor kérjen segítséget az illetékes nagykövetségtől, főkonzulátustól.

Az M1 híradójának a kamionsofőr felesége levélben számolt be csütörtökön az esetről.

A sajtótájékoztatón egy azzal kapcsolatos kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc (DK) csütörtöki londoni rendezvényét állítólag a magyar nagykövetség munkatársai megzavarták, Menczer Tamás közölte: a nagykövetség egy munkatársa sem vett részt az eseményen.

Fidesz-KDNP: ahol a migránsok megjelentek, ott nincs biztonság

A Fidesz-KDNP szerint ahol megjelentek a migránsok, ott senki sincs biztonságban.

A kormánypártok álláspontját Hollik István KDNP-s országgyűlési képviselő közölte pénteki budapesti sajtótájékoztatóján arra reagálva, hogy migránsok súlyosan bántalmaztak egy magyar kamionsofőrt Franciaországban, Calais-nál csütörtök hajnalban.

A kereszténydemokrata politikus borzalmasnak nevezte a történteket, hozzátéve: “az még borzalmasabb, hogy ez most már bárhol bármikor bárkivel megtörténhet a migránsokkal teli Európában”.

A kontinensen egymást érik az erőszakos támadások – mondta -, és sajnos “a félholtra vert” magyar kamionsofőr nem az első áldozat, hiszen például néhány hete három afrikai bevándorló megerőszakolt egy magyar nőt Németországban.

Német lapokra hivatkozva megjegyezte: csak az elmúlt hétvégén legalább hat olyan szexuális támadás történt Németországban, amelyet migránsok követtek el.

“Megpróbálhatja például a BBC újságírója számon kérni Szijjártó Pétert, miért állítja a kormányzati tájékoztató anyag, hogy vannak no-go zónák Londonban, a probléma az, hogy az érintett újságíró elfelejtette: saját csatornája, a BBC készített korábban egy egyórás összeállítást a londoni no-go zónákról” – mondta Hollik István.

Szavai szerint Budapesten és más magyar településeken is megszűnne a mindennapok biztonsága, ha a brüsszeli kvótacsomag életbe lépne, és megkezdenék a migránsok tömeges betelepítését Magyarországra. Ezért el kell menni és nemmel kell szavazni a jövő vasárnapi kvótanépszavazáson – buzdított.

Azzal kapcsolatban, hogy Vona Gábor Jobbik-elnök és Juhász Péter Együtt-alelnök szerint is a Fidesz megrendelésére figyelték meg őket olasz paparazzók, a kormánypárti politikus úgy reagált: ez minden alapot nélkülöző ostobaság, természetesen szó sincs ilyenről.

Arra a kérdésre, hogy sajtóhírek szerint Simonka György fideszes országgyűlési képviselő felesége három ingatlanra is kapott támogatást napkollektor-pályázaton, Hollik István úgy reagált: a szóban forgó pályázaton négyezren indultak, és aki szabályosan pályázott, az nyert. Köztük volt Simonka György felesége is, egyébként pedig az említett pályázatok közül az egyiket nem ő, hanem a képviselő édesanyja nyújtotta be – közölte, hozzátéve: a törvényeket mindenkinek be kell tartania, és nem volt kizáró ok a pályázatnál, ha valaki országgyűlési képviselő vagy annak felesége. Hangsúlyozta: minden törvényesen történt.

Előző sztori

Szeged legnagyobb ingatlanpiaci vására a Dóm téren

Következő sztori

A parlagfűszezon még tart, de már a végéhez közeledik