Illegális bevándorlás – Brüsszel: fel kell gyorsítani a menedékkérők áthelyezését

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Illegális bevándorlás - Görögország

Az utóbbi időben jelentős előrelépés történt a menedékkérők Európai Unión belüli áthelyezésében, a folyamatot azonban még jobban fel kell gyorsítani – jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos szerdán Brüsszelben.

Az áthelyezési program végrehajtásáról közzétett friss bizottsági jelentés szerint a 160 ezer menekült áthelyezését célzó, tavaly szeptemberben elfogadott uniós mechanizmus keretében eddig 5651 embert helyeztek át: 4455-öt Görögországból, 1196-ot pedig Olaszországból.

Avramopulosz sajtóértekezletén arról számolt be, hogy a folyamat jelentősen felgyorsult az utóbbi hónapokban, ami azt mutatja, hogy “igenis működhet a rendszer, ha megvan a határozott politikai akarat”.

Mint mondta, a menekültválság még nem ért véget, további munkára van szükség, minden tagállamnak vállalnia kell a felelősséget, ez ugyanis “nem görög vagy olasz probléma, hanem európai kihívás, amelyre közös választ kell adnunk”.

Úgy vélte, a jövő év végéig Görögországból 30 ezer menedékkérőt is “szét lehet osztani” a tagállamokban.

Az Európai Bizottság az elismert menekültek harmadik országokból történő áttelepítése terén elért eredményekről is beszámolt. Mint írták, a korábban elfogadott mintegy 22 ezerből eddig 10 695 nemzetközi védelemre szoruló, lakóhelyét elhagyni kényszerült személyt telepítettek át uniós országokba Jordániából, Libanonból és Törökországból.

A testület tájékoztatása szerint az Európai Unió és Ankara közötti migrációs megállapodás életbe lépése óta 1614 szíriai menekültet helyeztek át Törökországból uniós országokba.

Június óta naponta átlagosan 85 ember érkezett illegális úton a görög szigetekre Törökországból, míg az egyezmény életbe lépése előtti időszakban ez a szám 1700 körül volt. A migrációs megállapodás keretében eddig 578 illegális határátlépőt szállítottak vissza Görögországból Törökországba.

Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke szerint ezek a számok “világosan mutatják, hogy hatékony fellépéssel megtörhető az embercsempészek üzleti modellje”.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának előző héten közzétett adatai szerint nagyjából 60 ezer migráns rekedt Görögországban, közel 160 ezren pedig olaszországi befogadóközpontokban vannak.

Fidesz: Brüsszel továbbra is erőlteti a kötelező betelepítési kvótákat

Brüsszel továbbra is a kötelező betelepítési kvótákat erőlteti – reagált Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese budapesti sajtótájékoztatóján Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos szerdai kijelentésére.

A Fidesz politikusa szerint ez a nyilatkozat is megerősítette, szó sincs arról “a szocialisták által terjesztett hazugságról”, hogy már nincs napirenden a kvótacsomag.

A brüsszeli kijelentés egyértelművé teszi, hogy az Európába illegálisan érkezettek betelepítését a tagállamokba kifejezetten fel akarják gyorsítani. Így ha a magyar választók nem állítják meg ezt a folyamatot a vasárnapi kvótanépszavazáson, akkor karácsonyra felső korlát nélkülivé válhat a betelepítés – mondta Gulyás Gergely.

Előző sztori

Karate: érmekkel tértek haza Szekszárdról a Bodor-egyesület fiatal versenyzői

Következő sztori

Varga: a magyar gazdaság kilábalt a válságból