Közélet

Erdélybe utaznak az érettségiző hódmezővásárhelyi diákok

Erdélybe utaznak az érettségiző hódmezővásárhelyi diákok

2016. szeptember 19., hétfő
Erdélybe utaznak az érettségiző hódmezővásárhelyi diákok

A Határtalanul program keretében, a kormány támogatásával, a Rákóczi Szövetség szervezésében az ebben a tanévben érettségiző valamennyi hódmezővásárhelyi diák ellátogat Erdélybe - közölte Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester hétfőn az alföldi városban.

Nagyon fontos, hogy a fiatalabb generációk megismerjék a Magyarországtól elszakított területeket, az ott élő embereket - mondta a politikus az országban egyedülálló kezdeményezésről tartott sajtótájékoztatón. A hódmezővásárhelyi középiskolák e tanévben érettségiző 354 diákja az ötnapos utazás során megismerkedhet például a gazdag erdélyi szász város, Segesvár kulturális értékeivel, ellátogat Székelyudvarhelyre, a csíksomlyói Szűz Mária-kegytemplomba, megismerkedik a parajdi sóbánya föld alatti világával, megkoszorúzza

Tamási Áron

sírját Farkaslakán. Szekértúra keretében megtekintik a kazettás mennyezetű templomot Énlakán, ellátogatnak a fehéregyházi Petőfi-emlékműhöz és

Bethlen Gábor

marosillyéni szülőházához, valamint megismerik Csehétfalva kulturális, közösségi értékeit - ismertette a polgármester. A diákok ingyenesen vesznek részt az utazáson, amelyen tanáraik segítségével közvetlenül ismerhetik meg az erdélyi magyarság múltját és jelenét, felfedezhetik a régió páratlan természeti, kulturális és történelmi értékeit - tette hozzá.

Grezsa István

, a Miniszterelnökség határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztosa kifejtette, a vásárhelyi önkormányzat kezdeményezése teljes mértékben beleillik a kormány politikájába, amely a világban élő 15 millió magyart egy nemzetként kezeli. A tizenegy turnusban megszervezett úton - amelyek közül az első hétfő reggel indult el - a tanulók betekinthetnek egy eldugott unitárius falu mindennapjaiba, megismerhetik a székely rovásírás tárgyi emlékeit, és emellett meghatározó közösségi élmény részesei lehetnek, ami hozzásegíti őket ahhoz, hogy jobb emberekké és jobb magyarokká váljanak - hangsúlyozta a politikus. Grezsa István közölte, bízik abban, hogy a novemberig tartó utazásokat a következő tanévekben is megszervezik az akkori végzős diákok számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.