Csongrád megyei LMP: Szociális bérlakás-program? – Kérdőjelekkel, de támogatjuk

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bérlakás-felújítási és pályáztatási programot indít Szeged városa, amivel kapcsolatban közleményt juttatott el portálunkhoz az LMP Csongrád megyei területi szervezete.

Az LMP Csongrád megyei területi szervezete helyes irányba tett lépésnek, országosan is példaértékűnek, és pártpolitikán túlmutatóan fontosnak tartja, ezért támogatja a szegedi városvezetés és az IKV törekvését, hogy városunk elmúlt években mind nagyobb tömegben megüresedett, lepusztult ingatlanvagyonát felújítja és szociális bérlakásként kívánja hasznosítani. A tervezett lakás eladásokat viszont a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján ellenzi, az alsó jövedelemhatár kapcsán pedig finomításokat javasol.

A várost járva évek óta mindannyian szomorúan látjuk, hogy városunk országosan is kiemelkedő arányú önkormányzati ingatlanvagyona fokozatosan elöregedett, miközben sem megfelelő hasznot, sem kellő mértékű szociális segítséget nem biztosított a szegedieknek. Ennek megóvása, mind szociális, mind piaci alapú hasznosítása mindannyiunk közös érdeke.

Az LMP úgy látja, hogy az albérletárak emelkedésével és az elszegényedés tömegessé válásával elkerülhetetlenné válik, hogy végre országosan is megoldást keressünk a problémára. Minden felelősen gondolkodó döntéshozónak látnia kell, hogy a lakhatás olyan alapvető szükséglet, aminek elvesztése, ellehetetlenülése nem csak az egyén/család szintjén, de társadalmi szinten is visszavonhatatlan leépülést okoz. Ezért úgy gondoljuk, hogy minden önkormányzatnak lehetőségeihez mérten hasonlóképpen kellene cselekednie, felvállalnia felelősségét abban, hogy segítsen a lakhatási válság megoldásában a helyben képződő nyereség terhére.

De ez nem lehet csupán önkormányzati feladat! A kormányzatnak ehhez aktív segítséget kellene nyújtania, mert a CSOK és az eddigi kormányzati intézkedések ezeket a kis jövedelmű, rászoruló társadalmi rétegeket elérni nem tudják. A jelenlegi kormány így csak a lakáshoz jutást támogatja, önmagában a lakhatáshoz jutást nem.

Az LMP kidolgozott egy bérlakás-koncepciót, amit szívesen társadalmi vitára bocsát, és aminek részeként javasolja egy új kormányzati program megteremtését, az alábbi két sarkalatos pont feltétlen beemelésével:

Egy Bérlakásalap felállítását, amiből az önkormányzatok bérlakásépítését, felújítását támogatnák, a stadionok úgyis felépültek, hátha most már az emberek következnek.

Egy Lakbértámogatási és adósságkezelési alap létrehozását. Egy olyan rendszert, amelyben az önkormányzatok, közüzemi szolgáltatók objektív, az adott településhez igazított mérőszámok alapján pályázhatnának kiegészítő anyagi támogatásért, az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került, nekik tartozó családok adósságainak rendezésére, esetleg kezességet vállalhatnának lakáspályázataikhoz.

Egyetlen olyan pontja van a megismert tervezetnek, ami jelen kifejtettségében akár egyszerű ingatlaneladási fedősztorivá is degradálhatja az egész koncepciót: A tervezett lakáseladások homályos szabályozása. Önmagában az önkormányzati ingatlanok értékesítését, ha már nincsen más érdemi lehetőség, nem tekintjük ördögtől valónak, de a koncepcióbeli szabályozásával kapcsolatban (mert azért szociális bérbeadásnál a “gazdaságos felújítás”, mint eladási kritérium tényleg nehezen értelmezhető) mindenképpen szükséges lenne néhány objektív szempont.

Az LMP Csongrád megyei területi szervezete javasolja, hogy
– a program előrehaladásához igazított számszerű eladási korlát,
– az eladásból befolyó pénzeknek teljesen a szociális bérlakásprogramba forgatására tett vállalás,
– kollégiummá alakítás, illetve felsőoktatási intézményekkel közös hasznosítás megvizsgálása
nélkül ne lehessen árverésen értékesíteni. Furcsa, hogy miközben mi gazdaságtalannak tekintjük a felújításukat, a piaci szereplők profitot remélve megveszik, és diáklakásokat terveznek kialakítani belőlük… Meggyőződésünk, hogy a jelenlegi albérletárakat figyelembevéve egy IKV-s fenntartású egyetemi működtetésű kollégium nagy kihasználtság mellett biztos bevételi forrást jelenthetne városunknak.

Végül egy apró, de sokak számára lehet, hogy sorsdöntő finomítási javaslat. Elismerjük bérbeadó jogos igényét, hogy még szociális bérlakások esetén is fontos, hogy bérlő minimális fizetőképessége fennálljon. Az LMP Csongrád megyei területi szervezete azonban azt javasolja, hogy a megállapított minimális jövedelmi feltétel a munkáltató, vagy egyéb szociális szervezetek garanciavállalása esetén mérsékelhető legyen.

Reméljük, a koncepció finomításával ez a példaértékű célkitűzés valóban olyan programmá érik, ami Szeged hírnevét öregbíti szerte az országban, s nemcsak egy újabb kétes üggyel terheli hazánkat!

Előző sztori

Több mint 100 hallgató kapott ösztöndíjat az SZTE Gazdaságtudományi Karán + FOTÓK

Default thumbnail
Következő sztori

Illegális bevándorlás - Kósa: kétségbeejtő a helyzet, Brüsszel tehetetlen

Legutóbbi hasonló cikkek