/

Bortér és repülőnapok – Szeptember közepi égi és földi ünnep Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

bor_ter_sajttaj02_gs

Szeptember közepén ismét felpezsdül Szeged városa, míg a Dóm téren a borkedvelőket várják immáron hatodszor, a 100+1 éves születésnapját ünneplő Szegedi Repülőtér először mutatkozik be a nagyközönség előtt látványos légiparádéval és drónversennyel többek között.

Szeptember 14-étől a Dóm térre várják a borkedvelőket, 16-ától pedig felpezsdül a Szegedi Repülőtéren is az élet, első alkalommal rendeznek ugyanis repülőnapokat. A két rendezvény közös sajtótájékoztatóján elhangzott, a két nagyszabású program nem gyengíti, hanem éppen ellenkezőleg, erősíti egymást, hiszen a repülőtéren sötétedéséig, míg a Dóm téren egészen éjfélig várják minden nap az érdeklődőket, ahol az Il Silenzio fúvós quartett búcsúztatja 23.55-től az estét. A két rendezvényhelyszín közötti nagy távolság miatt sem kell senkinek aggódnia, a repülőtérről önjáró trolibuszok szállítják a belvárosba az utasokat, méghozzá ingyenesen.

Egy borfesztivál életében az ötéves múlt mégy gyermekkornak számít – jegyezte meg Németh István, a Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezetője hozzátéve, hogy a Bortér ennek ellenére immár hivatalosan is bekerült hazánk első számú borfesztiváljai közé. Szeptember 14-es és 18-a között minden eddiginél több, összesen 111 pincészet kínálja nem nedűit a fogadalmi templom előtti téren, továbbá több mint 30 kézműves portékái közül válogathatunk, és természetesen vendéglátósok finomságait is megízlelhetjük. Németh István portálunknak elmondta, hogy több pincészet és árus jelentkezését vissza kellett utasítaniuk a helyszűke miatt, fizikailag nem férnének el többen a Dóm téren úgy, hogy a rendezvény hangulata megmaradjon, vagyis ne legyen túlzsúfolt.

A tavaszi borfesztiváltól másban is különbözik a Bortér, hiszen míg a Széchenyi téren esténként leginkább mulatós zene szól, addig a Dóm tér zenei kínálata más: jazz, dixie és szimfonikus zene fogja ezúttal is megtölteni a teret, de hamisítatlan salsa koncerttel készül a kubai származású Elsa Valle and the Jazz Latin Syndicate, míg az 1920-as évek világát Vastag Tamás és a szegedi Show Me zenekar, de érkezik Nika, a Midnight Jazz Quartett, Zentai Márk és a Volvox is.

bor_ter_sajttaj03_gs

Megnyílik a Múzsák Háza is, a rendezvényhez kapcsolódó kiállítást ezúttal is a Móra-múzeum állította össze. Közismert, hogy a bor számtalan művészt megihletett, születtek például írások, festmények a borról, a borhoz vagy éppen a bor hatása alatt – ezekből láthatunk egy válogatást. Ezen felül minden nap 18 és 19 óra között a Hangzóbor is várja az érdeklődőket, azaz színes, verses, zenés összeállítást láthatnak, hallhatnak a bor térre kilátogatók Balog József színművész, a Szegedi Szimfonikus Zenekar tagjai, továbbá Lukácsházi Győző közreműködésével.

100+1 éves születésnapi parádé a repülőtéren

A Szegedi Repülőnapok és Légiparádét a repülőtér századik születésnapjára szervezték, ám a vis majos helyet állt be, a bevándorlási válság miatt a szervezők kénytelen voltak lefújni a rendezvényt. Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezetője elmondta, ugyanazt a repertoárt kínálják most, mint ami a kerek évfordulón várta volna az érdeklődőket. A rendezvény a repülőtér életében nemcsak a születésnap kapcsán különleges, hanem azért is, mert ez lesz az első olyan háromnapos rendezvény, amikor is kitárják kapuikat a nagyközönség előtt.

Szeptember 16-án, pénteken déltől várják az érdeklődőket, érkeznek a repülőgépek, de ejtőernyős ugrásokat is meg lehet csodálni, továbbá siklóernyősök és sárkányrepülők hemzsegnek majd az égen. Napnyugtakor érkeznek a hőlégballonverseny résztvevői, de érdemes szürkület után kint maradni a Szegedi Repülőtéren, az olasz Pioneer Team is látványos bemutatót ígér, akárcsak az azt követő Night Glow, azaz „fáklyásmenet” amikor is zenére komponált hőlégballonos látványshowban lehet gyönyörködni.

bor_ter_sajttaj01_gs

Majó-Petri Zoltán elmondta, hogy a hétvégi programok két-két blokkra oszthatóak, lesz például kötelékrepülés, vadászrepülőgép bemutató, szombaton, előreláthatólag 14 és 15 óra között Besenyei Péter műrepülő világbajnok programját lehet megtekinteni. Vasárnap az új technológiák iránt érdeklődőket is várják, drónversenyek lesznek ugyanis, sőt a kisebbeknek kedvezne „drónsimogató” sátor is lesz, míg délután ejtőernyős bemutatókat is láthatnak az érdeklődők.

A Szegedi Repülőnapok és Légiparádéra 10 éves kor alatt ingyenes a belépés, igaz 16 éves korig szülői felügyelet szükséges. Azt is fontos tudni, hogy a háromnapos rendezvény ideje alatt önjáró trolibusz járatok közlekednek a belváros és a repülőtér között.

A repülőnapok részletes programja ITT és ITT található, míg a Bortérről ITT és ITT tájékozódhat.

Default thumbnail
Előző sztori

A kutyák jobban félnek a férfiaktól, mint a nőktől magyar kutatók szerint

Default thumbnail
Következő sztori

Volpone közönségtalálkozó a Somogyi-könyvtárban

Legutóbbi hasonló cikkek