/

Aktualitások a Somogyiból: Krasznahorkai könyvbemutatója és operett

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

somogyi_konyvtar01kf

Két különleges programmal várja az érdeklődőket az elkövetkező napokban a Somogyi-könyvtár hálózata Szegeden.

Báró Wenckheim hazatér – Krasznahorkai-könyvbemutató

– szeptember 29. (csütörtök) 17 óra – 1. emelet, folyóiratolvasó-terem

Krasznahorkai László Báró Wenckheim hazatér című új regényét mutatják be a Somogyi-könyvtárban. A program szeptember 29-én, csütörtökön 17 órakor kezdődik a bibliotéka első emeleti folyóirat-olvasótermében. A szerzővel Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője beszélget.

„Krasznahorkai László egész életművét összegző regénye apokalipszis és karnevál, érzékeny szatíra és dráma és tragikus zárlat, melyben mindenki megkapja a magáét: aki nevetni akar, nevethet, aki elérzékenyülni, az elérzékenyül. Előképe Gogol és Mikszáth, no meg az enciklopédikus Dante, aki e regény lapjain is feltűnik: szolnoki lakos, aki – fejben – erősen hasonlít a Dante nevű brazil balhátvédre” – olvashatjuk a kötet ajánlójában.

A könyvbemutató az SZTE Kulturális Iroda és a Somogyi-könyvtár közös programja.

A Kossuth-díjjal és számos más kitüntetéssel elismert író tagja a Digitális Irodalmi Akadémiának és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának is.

Műveit több mint húsz nyelvre fordították le, írásait elismeréssel fogadták a kritikusok az Egyesült Államoktól Japánig. Susan Sontag „az apokalipszis Gogolt és Melville-t idéző magyar mesterének” nevezte Krasznahorkait, W. G. Sebald pedig így ír róla: „Víziójának univerzalitása a Holt lelkeket író Gogoléval rokon, s a kortárs irodalommal kapcsolatos minden kétségünket eloszlatja.”

“Túl az Óperencián…” – operett-délután a Somogyiban

– szeptember 30. (péntek) 17 óra – 1. emelet, folyóiratolvasó-terem

Ábrahám Pál, Huszka Jenő, Kálmán Imre, Lehár Ferenc és Johann Strauss operettjeiből csendülnek fel a legnépszerűbb slágerek a Somogyi-könyvtár „operett-délutánján” szeptember 30-án, pénteken 17 órai kezdettel. A „Túl az Óperencián…” című műsorban Vajda Júlia, Kónya Krisztina, Andrejcsik Isván és Szélpál Szilveszter tolmácsolásában hallhatja a közönség a fülbemászó melódiákat. Zongorán kísér: Koczka Ferenc.

A Zenei Album sorozat programja Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár közös rendezvénye.

Juhász Gyula azt írta az operettről, hogy „A mi egész életberendezésünknek, világfelfogásunknak, elfoglaltságainknak és kedvteléseinknek, de főleg idegeinknek legjobban az operett felel meg”.

A műfaj egyik legnépszerűbb hazai szerzője, Huszka Jenő így fogalmazott: „Hiszem és vallom, hogy a drámaírásnak nincsenek úgynevezett alacsonyabb rendű műfajai. Amikor Bakonyi Károllyal a Bob herceg alkalmából operett-szövegírásra határoztuk el magunkat, nem szereltük le irodalmi ambícióinkat.”

Előző sztori

Teréz körúti robbantás: közzétettek egy videofelvételt a feltételezett tettesről + VIDEÓ

Következő sztori

Kvótareferendum – MSZP: gyűlöletkampány zajlik egy tét nélküli népszavazás miatt