Aggodalom: sikertelen népszavazás esetén Szeged lesz a migránsok lakhelye?

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

migransok_dugonics_ter04kf

Orbán Viktor szerint, ha Brüsszel nem boldogul az országgal és Budapesttel, akkor a baloldali városokkal egyezik meg a migránsok betelepítéséről, s megpróbálja kicselezni a kormányt. Martin Schulz korábbi kijelentéseitől egyértelműen soha nem határolódott el Botka László, csupán politikai ellenfelei vádjait nevezte nevetségesnek, hazugnak. A Fidesz kétszer szerette volna, ha a szegedi közgyűlés elutasítja a kötelező betelepítési kvótát, az ezzel kapcsolatos indítványt azonban a balliberális képviselők nem támogatták.

Nem először merült fel, hogy Magyarországon belül esetleg Szeged fogadja be az Európai Unió illegális bevándorlóinak egy részét. Az ügy megosztó, hiszen a felmérések szerint még az MSZP szimpatizánsai sem szeretnék, ha a kormány megkérdezése nélkül kvóták alapján telepítenének be migránsokat, vagy menekülteket az országba.

A helyi politikában komoly vitákat okozott, amikor Martin Schulz, az Európai Parlament szociáldemokrata elnöke felvetette a német Stern Magazinban, hogy Magyarországon is vannak települések, ahol nem utasítják el a menekülteket. Ilyen például Szeged, egy “elkötelezetten baloldali város, oda bármelyik menekültet el lehet küldeni”.

Válaszul az ellenzék több sajtótájékoztatót hívott össze, a Fidesz pedig aláírásgyűjtést kezdeményezett, az aláírók elhatárolódtak Martin Schulz kijelentésétől. A kormánypárt helyi tagjai kérdéseket is tettek fel Botka Lászlónak: „Tárgyalt-e Martin Schulzcal, az Európai Parlament elnökével a Szegedre telepítendő migránsokról és azok számadatairól? Igaz-e Martin Schulz bejelentése, hogy Szeged készen áll a migránsok betelepítésére, Szeged egy olyan város, ahová bármelyik migránst el lehet küldeni? Támogatja-e Polgármester Úr, hogy Szegedre migránsokat telepítsenek? Igaz-e az a szegedi lakosok között terjedő hír, hogy Polgármester Úr már egyeztetéseket folytatott olyan szegedi, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokkal kapcsolatban, melyek alkalmasak migránsok hosszú távú elhelyezésére? Ha igaz, melyek ezek?” – kérdezték nyílt levelükben.

Orbán Viktor

Az MSZP-s polgármester a kérdéseket válasz nélkül hagyta, Martin Schulz kijelentéseitől sem határolódott el, csupán a vádakat nevezte hazugnak és alaptalannak. Május 18-án azonban meglepetésként robbant a Die Zeit cikke nyomán, hogy új menekültelosztási módszert javasolnak európai szociáldemokrata politikusok, amelyet követve a menekültek befogadásáról nem uniós tagállami kormányokkal, hanem önkormányzatokkal kellene megállapodni.

Ennek nyomán jelentette ki Orbán Viktor szeptember 12-én a parlamentben, hogy Brüsszelben „cselre készülnek”, mert ha nem boldogulnának a nemzetállamokkal, akkor majd boldogulnak a baloldali városokkal, hogy majd azok befogadják a migránsokat. „Ha nem boldogulnak Magyarországgal és Budapesttel, akkor majd leboltolják Zuglóval, Salgótarjánnal vagy Szegeddel, (…) most fog eldőlni, lesznek-e, és ha igen, hol lesznek migránstelepek” – mondta Orbán Viktor, aki ezért a baloldali vezetésű településeken élőknek is azt tanácsolta, hogy menjenek el szavazni október 2-án.

Arra azonban egyelőre nincs válasz, hogy a népszavazást követően továbbra is elutasítaná-e a kötelező betelepítési kvóta elítélését a balliberális városvezetés, amely eddig kétszer lesöpörte a fideszes politikusok ezzel kapcsolatos kezdeményezését a közgyűlésben.

Előző sztori

Komolyzenei fesztivállal tiszteleg Szent Gellért előtt az egyházmegye

Következő sztori

Kézilabda: nem bírt a KSZSE a Hajdúnánással