A számlatranzakciók blokkolásával lépne fel az állam a tiltott online szerencsejáték ellen

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A tiltott online kaszinók weboldalának blokkolása vagy reklámjaik betiltása nem vezetett eredményre, ezért a játékosok számlatranzakciójának teljesítését tiltaná le a kabinet – ezzel indokolta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a tiltott szerencsejáték megakadályozásával összefüggő törvénymódosításokat.

Tállai András az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága előtt ismertette a kivételes eljárásban tárgyalt előterjesztést hétfő este. A javaslat összevont vitáját és a zárószavazást kedden tartja a Ház.

Elmondta: változna a hazai online szerencsejáték-szervezésnek a játékosok személyi azonosítását érintő szabálya is. Lehetőség lesz a személyi okmányok másolatával is igazolni magát a játékosnak egy arra engedélyezett informatikai rendszeren keresztül, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala rendszerén keresztül pedig az útlevél és a jogosítvány is alkalmas lesz az azonosításra.

A pénzügyekért felelős miniszternek a jövőben negyedévente be kell számolnia a kormánynak a tevékenységgel kapcsolatban, és emelkednek a tiltott szerencsejáték-szervezés bírságai is.

Ellenzéki képviselők, Szilágyi György (Jobbik) és Burány Sándor (MSZP) is az előterjesztés gyors tárgyalásának és elfogadásának indokára kérdeztek rá, amelyre Tállai András úgy felelt: az engedély nélküli játékszervezők már olyan versenyelőnyre tettek szert, hogy minden nap számít. Hozzátette: a tevékenységből az állam 10-20 milliárd forintos adóbevételt remél.

Arra a kérdésre, hogy az anonimitást biztosító PayPal online fizetési megoldásokat hogyan fogják blokkolni, az államtitkár elismerte, hogy erre valóban nem találtak még megoldást sehol a világon. Szilágyi György azon reagálására, miszerint így értelmetlen az előterjesztés, Tállai András úgy felelt: a játékosok 99 százaléka nem ilyen számlán játszik, mert semmi nem ösztönzi őket erre.

Szilágyi György azon véleményének adott hangot, hogy a gyors szigorításra azért van szükség, mert a kaszinókoncesszióval rendelkező Andy Vajnának “elkészült az online oldala”.

Előző sztori

Mikola István: Magyarországnak szüksége van a szabadkereskedelmi megállapodásokra

Következő sztori

Futsal: vereséggel rajtolt az SZTE EHÖK SE + FOTÓK