Közélet

A röszkei csata „emlékülését” tartották Spöttlével + FOTÓK (FRISSÍTVE)

A röszkei csata „emlékülését” tartották Spöttlével + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2016. szeptember 15., csütörtök
A röszkei csata „emlékülését” tartották Spöttlével + FOTÓK (FRISSÍTVE)
hatarzar_0915_64_gs

A határ menti település polgármestere elsősorban azt mutatta be, hogy miként látták a helyiek az elmúlt esztendőkben a migrációt. Georg Spöttle a bevándorlók beilleszkedési nehézségeire, a kulturális különbségekre helyezte a hangsúlyt, illetve az ellenőrizetlen határátlépés és a terrorfenyegetettség kapcsolatát mutatta be a röszkei lakossági fórumon.

Alig két és fél hét van hátra a kvótareferendumig, így nem véletlen, hogy egyre több rendezvény foglalkozik a migráció és a népszavazás témájával.

Kerek egy éve zárták le

a Szeged-Szabadka vasútvonal határ közeli pontját egy elején szögesdróttal körbevont vagonnal. Kis túlzással a világ összes jelentős médiuma Röszkén tartózkodott, szinte bábeli zűrzavarban tudósított a helyszínről e sorok írója. Ma már sokkal nagyobb nyugalom uralkodik a településen, habár a migráció most is érinti Magyarország déli határszakaszát. A röszkei művelődési házban a polgármester,

Borbásné Márki Márta

tavaly nyáron készült fotót mutatott, a száz méterre található főtéren akkor sátrak álltak, körülöttük szemétkupacokkal. A csütörtök este tartott,

B. Nagy László

által szervezett teltházas lakossági fórumon a községvezető a helyiek szemszögéből mutatta be a migrációt, míg

Georg Spöttle

biztonságkutató, a másik előadó inkább európai szintű képet kívánt adni a folyamatról. Bevezetőjében B. Nagy László országgyűlési képviselő úgy vélekedett, sorsfordító referendumról beszélhetünk, amely nem pártnépszavazás, csak egy tábor arra törekszik, hogy az emberek ne menjenek el voksolni. Meglátása szerint október 3-án már többet tudhatunk meg Magyarország, Kelet-Közép-Európa és az Európai Unió jövőjéről. A fórumot a röszkei csata emlékülésének nevezte.

spottle_forum010kf

„Világhírűvé” szeptember 15-ről 16-ra virradóra vált a település – emlékezett vissza a polgármesternő. A röszkeiek számára nehéz időszakot jelentett a tavalyi év, amikor szeptember közepéig naponta ezrek jöttek át a határon illegálisan. Pedig a migráció nem jelentett számukra újdonságot, mert már évekkel korábban megtapasztalták ezt, a szírek és az afgánok előtt a koszovóiak jöttek nagy számban. Rámutatott, a régi ötös út, az M5 és vasútvonal a migránsok számára megkönnyíti a megfelelő irány megtalálását. Gyakran okozott konfrontációt ennyi ember kezelése. Gondot jelentett a helyiek számára a munkahelyekre, az iskolákba eljutás. Az embercsempészektől féltek a legjobban a lakosok, miattuk gyakran elő sem mertek jönni a röszkeiek. Előfordult, hogy eltulajdonítottak értékeket: gépkocsikat, kerékpárokat, valamint kifosztottak tanyákat. A polgármesternő hangsúlyozta, kisebb létszámú csoportoknak, ahol gyerekek is voltak, örömmel segítettek a község lakói, viszont a nagyobb tömegek megjelenésével már inkább a védekezés reflexe jelent meg. A párt nevét nem kimondva utalt a

Jobbik röszkei demonstrációjára

, amelyet veszélyesnek gondoltak a helyiek, féltek, hogy a rendőri biztosítás ellenére konfliktusos helyzet alakul ki. Pozitívumokról is szó esett, a hatóságokkal, a karitatív szolgálatokkal és a civil szervezetekkel sikeres együttműködést alakítottak ki. A Belügyminisztérium több mint tízmillió forinttal segítette őket, kaptak új autót a polgárőrök, kiépült a bel- és külterületen a kamerarendszer. A kerítés felállítását követően helyre állt a nyugalom Röszkén.

spottle_forum017kf

„Nincs demokratikusabb, mint a népszavazás” – vallja Georg Spöttle volt német rendőr. Szerinte a voksolás eredménye a következő generációkra is hatással lesz. „Mindenki a szívére hallgatva szavazzon, csak keressen ehhez észérveket. Mindegy hova teszi valaki a keresztjét, a lényeg, hogy a nem legyen az” – viccelődött. Elsősorban a németországi helyzetről beszélt, Berlinben, az ő gyermekkorában minden tizedik lakos volt migrációs hátterű, ma minden negyedik. Szerinte az illegális bevándorlókat elsősorban a pénz és a jobb élet reménye motiválja. Ezt erősíti az a Németországban közfelháborodást kiváltó eset, amikor kiderült, hogy a migránsok elrejtett útleveleikkel azokba az országokba mentek vissza nyaralni az adófizetőktől levont segélyekből, ahol állítólag üldözik őket. „Néha olyanokat szólnak be a migránsok a nőknek, hogy legszívesebben kinyitnám a nemzeti pofonos ládát” - mondta a berlini mindennapokról. A német fővárosban a bűncselekmények 37 százalékát frissen érkezett illegális bevándorlók követik el, egy országos statisztika pedig a kisebb bűnök - nemi erőszak, bolti lopás, garázdaság stb. - 45 százalékáért teszi őket felelőssé. Egyik barátja 12 éves beteg fiától migránsok vették el a mobiltelefonját. Párhuzamos társadalmak alakulnak ki, a diákok gyakran első osztályosként nem beszélik a németet, ami megnehezíti érvényesülésüket, s a bűnözés felé tereli a sikertelen fiatalokat. A no-go zónákat sem hagyta ki, rendőrként - elmondása szerint - járólapokkal dobálták meg, kevesen múlt, hogy nem történt tragédia. Úgy gondolja, nem baj, ha a bevándorlók őrzik hagyományaikat, kultúrájukat, nyelvüket, de el kell fogadniuk a demokratikus világot, a német törvényeket. Hozzátette, tud pozitív példát is mondani, egy török ismerőse fia szülői hatásra letért erről az útról, s ma már sikeres étteremtulajdonos.

spottle_forum020kf

Kritikával illette

Angela Merkel

német kancellár politikáját. Szerinte minden gond forrása a kormányfő, habár magát a kereszténydemokrata párt, a CDU szavazójaként jellemezte. Nem mondható az folyamatosan, hogy megcsináljuk, ha közben valójában semmit nem tesznek. Nem olyan régen a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért már megverte saját körzetében a kancellár pártját, válaszul Merkel lecsőcselékezte szavazóit, olyanoknak nevezte őket, akik nem értik a politikát. Spöttle ezt veszélyes iránynak tartja, mert a szélsőségesek kezébe kerülhet a hatalom szép lassan. Szólt a legfrissebb fejleményekről az európai terrorizmussal kapcsolatban. Előző nap kapták el különböző helyeken az Iszlám Állam németországi alvóügynökeit, akik merényletre készültek. Megemlített korábbi eseteket, a fiatalkorú afgánra – aki pakisztáni és nagykorú – még sokan emlékeztek, ő baltával támadt egy hongkongi családra, majd a rendőrök végeztek vele. Előfordul az is, hogy német válik terroristává, egy volt tűzoltó ma is szabadon terjesztheti a szélsőséges szalafista és antiszemita nézeteit, ahogy a saría rendőrség ellen sem lép fel a hatóság. A fórum végén kérdésekre válaszolt, többek között kijelentette, hogy véleménye szerint mindent megtesz a magyar kormány az állampolgárok maximális biztonságáért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.