Kultúra

A Néró a hatalomvágyról szól és aktualizálható

A Néró a hatalomvágyról szól és aktualizálható

2016. szeptember 21., szerda
A Néró a hatalomvágyról szól és aktualizálható
nero_kozonsegtalalkozo009kf

A történet "néróságát" megtartva, mégsem történelmi tablót állít színpadra Léner András rendező Hubay egyfelvonásosaiból. A mindössze néhány szereplővel futó előadást stúdiószínházi körülmények között mutatják be szeptemberben, a színmű az évad második premierje lesz.

Hubay Miklós

összesen nyolc Néró-egyfelvonásost írt, ebből emelt ki hármat

Spiró György

, aki ezeket átdolgozva - ahogyan

Léner András

fogalmazott - szikár, életre kelteni való anyagot hozott ki a római császár életrajzából. A rendező szerint a szegedi Néró nem történelmi tablót akar állítani a császárnak, Spiró változata sokkal inkább a hatalomvágyról szól úgy, hogy karakterei mind behelyettesíthetőek, aktualizálhatóak. A darab nem kíván aktuálpolitizálni, mégis reflektál a mindennapokra - hangsúlyozta Léner a Somogyi-könyvtárban tartott kedd délutáni közönségtalálkozón. A Szegedi Nemzeti Színház új kísérlete, hogy a korábban kihelyezett stúdiószínházi előadásait a teátrum falai közé vigye. A Nérót ezért a Nagyszínház alagsori balett-termében láthatják majd a nézők, ami a megszokottól eltérő színjátszást igényel a maréknyi alkotócsapattól.

Kárász Zénó

(Néró) ezt úgy fogalmazta meg, már-már filmszerűen finom mozzanatokat, gesztusokat kíván a szűk helyiség, ahol szinte összemosódik a színpad és a nézőtér.

Fekete Gizi

(Agrippina) ugyanakkor hozzátette, intenzív játékot követel tőlük az előadás, hiszen a nyitójelenetben rögtön felkeltik a közönség érdeklődését, ebből a figyelemből pedig később sem engednek. Mint mondta, legnagyobb létszámmal is mindössze hárman vannak a színpadon, fokozottan kell tehát figyelniük egymásra, amit még egy monodráma eljátszásánál is nagyobb kihívásnak tart.

nero_kozonsegtalalkozo010kf

Kárász Zénó nagyon élvezi, hogy császár lehet, miközben egyre inkább beleássa magát a szerep mélyébe. Elmondta, hihetetlennek, és ép ésszel feldolgozhatatlannak tartja azt a hatalmat, amely megadatott Nérónak. A császár 17 évesen került trónra anyja segítségével (még féltestvérétől is megszabadult), vagyis gyakorlatilag élete felét olyan uralkodóként élte, akinek szó szerint lábai előtt hevert a birodalom; némelyeket képes volt öngyilkosságba kergetni. Fekete Gizi saját szerepével kapcsolatban azt mondta, Agrippina egy olyan anya, aki a női fegyvereket sem fél bevetni, ha fia boldogulásáról van szó. A szövegkönnyel kapcsolatban megjegyezte, minden mondatot szóról szóra kell visszaadnia, egy kisebb baki ugyanis lavinát indítana el a mondanivalóban. A Néró című színművet szeptember 30-án láthatja először a közönség a Nagyszínház balett-termében. Fő szerepekben: Agrippina - Fekete Gizi; Nero, Pallas - Kárász Zénó; Seneca - Ádám Tamás; Fiatal Nero - Hadzsy János; Britannicus - Németh György Attila.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.