Kultúra

A lengyel-magyar barátság jegyében szervezik meg a nyolcadik Görgey Artúr Történelemversenyt

A lengyel-magyar barátság jegyében szervezik meg a nyolcadik Görgey Artúr Történelemversenyt

2016. szeptember 26., hétfő
A lengyel-magyar barátság jegyében szervezik meg a nyolcadik Görgey Artúr Történelemversenyt
gorgey_artur_tortenelemverseny08kf

A magyar-lengyel kapcsolatok köré épülnek az idei Görgey Artúr Történelemverseny feladatai, melyek mellett számos érdekes program várja még a résztvevőket október 28-án a Tisza-parti Általános Iskolában.

A szegedi Tisza-parti Általános Iskola, a Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület, az Ötágú Síp Kulturális Egyesület és a Lengyel–Magyar Kulturális Egyesület közös szervezésében október 28-án nyolcadik alkalommal rendezik meg a Görgey Artúr Történelemversenyt. A vetélkedő központi témakörei minden évben váltakoznak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, a Magyarok az első világháborúban, a Rákóczi – szabadságharc, a magyar-lengyel történelmi kapcsolatok. Az idei évben a vetélkedő feladatai a magyar-lengyel kapcsolatok köré épülnek. A versenyfelhívás az anyaországi, valamint a határ menti szórványban élő 7. és 8. osztályos magyar tanulóknak szól, de idén a verseny témájának köszönhetően három lengyel nagyváros (Varsó, Krakkó, Łódz) iskoláinak csapata is nevezett a versenyre. A verseny célja a határon túli magyar – magyar kapcsolatok erősítése, a magyar – lengyel barátság ápolása, a középiskolai felvételire való felkészülés segítése, a tanulók elméleti ismereteinek bővítése valamint az önálló munkára és csapatmunkára nevelés. Ennek megfelelően a vetélkedő mellett, a résztvevők egyéb közös programokon vesznek részt. Az egész napos rendezvénynek, idén is a Tisza-parti Általános Iskola ad otthont. A vetélkedő és a kísérőprogramok támogatója között a KLIK Szegedi Tankerülete, a Csongrád Megyei Önkormányzat, a Mozaik Kiadó, a CI-FI Civil Központ Kft szerepel. A versenyre való nevezés határideje 2016. október 5. A nevezési lap és számos egyéb információ (pl. ajánlott irodalom beszerzése, stb.) letölthető a

Tiszaparti Általános Iskola

és a

Meritum Egyesület

honlapjáról.

A tervezett program:

A határon túli csapatoknak 10 órától városnézés, amelynek keretében a résztvevők megkoszorúzzák Rákóczi Ferenc lovas szobrát is.

13.30 - 13.45:

regisztráció

14.00 - 14.25:

megnyitó

14.30 - 15.30:

feladatok megoldása

15.45 – 17.00:

a feladatsor megoldásainak ismertetése, a verseny témájához kapcsolódó tárgyi emlékek bemutatása, hagyományőrzők műsora

16.30 – 17.30:

eredményhirdetés, a díjak, ajándékok átadása A verseny napján az iskola aulájában korabeli tárgyi emlékek, információs és szemléltető tablók, kiadványok tekinthetők meg Szanka József és a Meritum Egyesület gyűjteményéből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.