Svédországi magyar politikusnő: nem lehet az iszlámról, a hitről, a bevándorlásról beszélni

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Illegális bevándorlás - Migránsok Hegyeshalomnál

Egyre több hír érkezik Svédországból arról, hogy milyen nehezen tudnak megküzdeni az ottani hatóságok a migráció okozta kihívásokkal. Miközben a svéd nagykövetség honlapján hónapok óta az illegálisan ott tartózkodókkal kapcsolatos szigorításokról esik szó, mégis kiskorú és fiatalkorú lányok tucatjainak szexuális zaklatásáról ír a nemzetközi sajtó. A szegedi származású Nagy Erika a helyi jobbközép párt tagja volt, mégis kizárták két éve a migrációval kapcsolatos állásfoglalása miatt. Úgy érzi, túl korán mondta ki azokat a kijelentéseket, amelyek ma beigazolódnak.

„Nagyon megváltozott Svédország, mióta odaköltöztem, egyre több olyan terület van, ahova a rendőrök, a mentősök nem mernek bemenni. 28 évvel ezelőtt laktam Malmö Rosengard városnegyedében, akkor is sok bevándorló volt, de biztonságos környéknek számított. Ma nem mernék végigsétálni az utcán.” A szegedi születésű Nagy Erika több mint 30 éve él Svédországban, 10 évig volt a jobbközép Liberális Néppárt (Folkpartiet liberalerna, ma Liberálisok) tagja, egészen a párt Blekinge megyei szervezetének elnökhelyettesi posztjáig jutott. Két évvel ezelőtt zárták ki a migrációval kapcsolatos álláspontja miatt, így ma már nem Olle Schmidt párttársa.

Két év alatt nagy fordulat zajlott le a svéd migrációs politikában

Akkor úgy fogalmazott, hogy nem kellene mindenkit beengedni, s szigorúbb határellenőrzés szükséges. Felvetette, nehézkes lehet az illegális bevándorlók beilleszkedése, s a befogadásuk előtt munkaalkalmat kellene számukra teremteni. Azóta bevezették az okmány- és határellenőrzést egyes svéd kikötőkben és a Dániát és a Skandináv-félszigetet összekötő Öresund hídon, majd szigorították a migránsokkal kapcsolatos bánásmódon. „2016. június 1-én életbe lépett egy törvény, miszerint anyagi támogatást (napidíj és lakhatási támogatás) nem kaphatnak azok a gyerektelen felnőttek, akiknek kérelmére érvényes kiutasítási döntés született, vagy akiknek menekültkérelmét elutasították” – írták a svéd nagykövetség honlapján. Interjúnk napján számolt be arról a külképviselet oldala, hogy életbe lépett az a törvény, amely korlátozza a családegyesítést, s gyakorlatilag a súlyos beteg gyermekek kivételével lehetővé teszi, hogy kiutasítsák a kvótán felül érkező bevándorlókat.

nagy_erika001kf

Az, hogy idáig eljutottak a menekültekkel kapcsolatos toleranciájukról híres svédek, nem a véletlen műve. Nagy Erika – Olle Schmidthez hasonlóan – kiemelte, hogy nagyszámú felnőtt kísérő nélküli fiatalkorú érkezik a skandináv államba. Előfordult tudomása szerint az is, hogy egy 30-as évei végén járó férfiról derült ki, hogy mégsem feleannyi idős, mert inkább nem folytatnak életkorra vonatkozó felméréseket a hatóságok a vizsgálatok drágaságára hivatkozva. „Ezek a személyek minden iratukat elvesztik, érdekes módon az iPhone-jukat viszont nem” – jegyezte meg a volt politikus.

12 éves lányt zaklattak szexuálisan egy fesztiválon

Megnőtt a bűncselekmények száma, s azon belül egyre több nemi erőszak (ezt a svéd törvények szigorúbb keretek között határozzák meg a magyarnál) válik ismertté. Az utóbbira példa a Parti a Parkban fesztivál, ahol illegális migránsként beérkezett fiatal férfiak zaklattak több tucat lányt. A 12 és 17 év közötti áldozatokat 15 és 25 évesek tapogatták, egyesek közülük még a rendőrség által osztogatott „nincs fogdosás” feliratú karszalagot is viselték. Nagy Erika azt tapasztalta, hogy az utca embere felháborodott ezen, a svéd média viszont csitítani próbált.

Megemlítette, hogy egyes bevándorlókat hiába próbáltak elhelyezni a síparadicsomokban, ők nem voltak hajlandóak leszállni a buszról, mert nagyvárosba kívántak menni. Az önkormányzatok fel is vásároltak számukra ingatlanokat, buszbérletet biztosítottak, miközben egy átlag, hitelből tanuló svéd egyetemista kerékpárral jár, s a lakásárak miatt akár évtizedekig nem költözhet saját otthonba. A migránsok ingyenes orvosi és fogorvosi ellátást kapnak, az előbbire hosszú hónapokat kell bizonyos esetben az állampolgároknak várni, az utóbbi pedig nagyon drága, sok svéd inkább rossz fogakkal él.

migransok_0912_reggel08_gs

Senki sem szeretne migránst a városába

A migránsok szétosztása sem könnyű feladat. Egyes városok ki akarják vonni magukat, ez viszont a többi településnek nem tetszik. Lakhelye, Olofström község (ez a fogalom a települést és környékét jelenti Svédországban) mintegy 14 ezer lakosából jelenleg ezer fő migráns Nagy Erika becslései szerint. Pozitívumként jegyezte meg, hogy egy részük próbálja a tanulni svéd nyelvet, törekszik arra, hogy beilleszkedjen. Viszont rengetegen vannak, lehetetlen őket ellátni, ha kevesebben volnának az ország területén, talán könnyebb lenne az integráció. Igaz, a korábban érkezettek miatt is vannak súrlódások.

Visszafordítják a történelem kerekét?

„Ma már vannak lánynapok az ifjúsági házakban a muzulmán nők miatt, s ezt tervezik bevezetni az uszodákban. Egyesek azt is javasolták, hogy ne öltözködjenek „kirívóan” a svéd lányok, inkább húzzanak hosszabb szoknyát. Úgy érzem, mintha visszafelé haladnánk a történelemben, elvesznek a svédek által kivívott jogok. Odáig jutottunk, hogy a muzulmánokról, a bevándorlásról, a hitről nem lehet beszélni, mert az emberek félnek attól, hogy rasszistáknak nevezik őket” – vélekedett Nagy Erika. Növeli a feszültséget, hogy a svéd családok alig vállalnak gyereket, a Közel-Keletről származó famíliák viszont akár 6-8-at is. Romlanak a PISA-felmérésen elért eredmények, az idősellátás katasztrofális helyzetben van.

nagy_erika003kf

A néppárt egykori tagja hangsúlyozta, nem az iszlámmal van a probléma, a bosnyákok tökéletesen alkalmazkodtak, Zlatan Ibrahimovićot is elfogadta az ország a nemzeti válogatott tagjának. „Azokkal van probléma, akik meg akarják változtatni az államot, a népet és nem akarnak beilleszkedni. Én sem akartam, hogy gulyáslevest egyen minden svéd, viszont két héten belül munkába álltam!”- így Nagy Erika.

Egyre népszerűbb a szélsőjobboldal

Szerinte csak az segíthet, ha határozottabban kezelik a kérédst, mert a svéd politika egyelőre csak törvényeket hoz, de nem lép a tettek mezejére, többek között a menekültstátuszra nem jogosult marokkói férfiak is maradhattak illegálisan. A migránsok a határellenőrzés ellenére továbbra is érkeznek. A szélsőjobboldali Svéd Demokraták is látják ezeket az állapotokat. A bevándorlás-ellenes pártot elsősorban a középkorú férfiak támogatják, s népszerűségük egyre nő a többi párt és a sajtó bojkottja ellenére.

Két év múlva Svédországban választásokat tartanak. Ha addig nem sikerül megoldani a bevándorlás okozta problémákat, az valószínűleg a választási eredményekben is meg fog jelenni.

Előző sztori

Labdarúgás: Király Gábortól leshették el a szakmát a kapuspalánták Tápén + FOTÓK

Következő sztori

Labdarúgás: döntőben Délvidék