Közélet

Sosem látott megyei seregszemle Szent István napján Ópusztaszeren

Sosem látott megyei seregszemle Szent István napján Ópusztaszeren

2016. augusztus 19., péntek
Sosem látott megyei seregszemle Szent István napján Ópusztaszeren
augusztus20_opusztaszer49_gs

Csongrád megye együtt ünnepli államalapító királyunkat és az öt évvel ezelőtt elfogadott Alaptörvényt – ez már biztosra vehető a települések, társadalmi és civil szervezetek jelenléte alapján. 60 stand mutatja be a megye kulturális, gasztronómiai értékeit, kézműves hagyományit, épített örökségét a nemzeti ünnep alkalmából. A szombati nap látogatóit számos élmény várja az Emlékparkban, melyek közül minden bizonnyal emlékezetes marad 700 postagalamb röptetése az Árpád Emlékműnél rendezett ünnepi megemlékezésen és a cséplési bemutató, amelynek során működés közben lesz látható egy 1950-es évekből származó cséplőgép.

Minden, ami Csongrád megye! – ezzel a jelszóval rendezi meg idén Szent István napi ünnepségét az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, ami nem túlzás, hiszen a megye értékeinek eddig soha nem látott seregszemléjére készülnek a nemzeti ünnep alkalmából. A főbejárattól az Árpád emlékműig vezető út mindkét oldalán a megyei települések értékeit, finomságait, termékeit, látnivalóit csodálhatják meg az érdeklődők egész nap. Az Árpád Emlékmű előtti színpadon pedig 11:30-tól 13:30-ig egymást váltják majd a különböző megyei művészeti csoportok és előadók. Augusztus 20-a hagyományosan az új kenyér ünnepe is, így kiemelt szerep jut Csongrád megye mezőgazdasági hagyományainak a rendezvényen. A Szentes-Dónáti szélmalom szomszédságában, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében felépített NAK faluban 13:30-kor cséplési bemutató lesz - egy az 1950-es években használt, ma is működő cséplőgépet fognak beindítani. Itt lesz látható a Magyarok kenyere programban Csongrád megyében felajánlott búzából sütött kenyér is. Mint ismeretes, ehhez a Kárpát-medence magyarlakta részeiről gyűjtötték a búzát, hogy azt a magyar gyermekeket segítő szervezetek révén juttathassák el a rászorulóknak liszt és kenyér formájában. A NAK falu kenyere abból a lisztből készült, amelyet a Csongrád megyei termelők ajánlottak fel a program számára. Emellett a hagyományos eljárásokkal készített termékeket felvonultató kispiac és a megyei mezőgazdasági szakiskolák bemutatója is látványosnak ígérkezik, a vadászpuska remekektől a dísznövénykertészekig. Az ilyenkor hagyományos ünnepség 14 órakor kezdődik az Árpád emlékműnél, amelynek szónoka dr. Szájer József, Európai Parlamenti képviselő, az Európai Néppárt jogalkotásért felelős alelnöke lesz. Köszöntőt mond Farkas Sándor országgyűlési képviselő és dr. Juhász Tünde kormánymegbízott. Ezen a rendezvényen adja át Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, a megyei közgyűlés elismeréseit. Az új kenyeret Kiss-Rigó László megyés püspök szenteli meg, Kertész Péter a park igazgatója pedig megszegi. Itt szintén kivételes látványosság várja majd az érdeklődőket egy megyei civil szervezet jóvoltából: a Himnusz hangjaira 700 postagalambot röptet fel a Dél- Tisza kerületi és a szegedi U-18 elnöke Takács László, a tagság közreműködésével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.