Sirok Mihály: Ébresztő, Szeged!

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kellenének még Szabó Bálintok. Sokan. Nem kell félni, úgy látszik, recseg-ropog minden a szegedi városvezetés körül – írja portálunknak küldött véleménylevelében szegedi olvasónk, Sirok Mihály.

A dinnyeszezon lassan véget ér, néhány hét, és hullanak az elsárgult levelek. Tovatűnni látszanak Szegedről a tavaszi „forradalom” felbolygató viharai. Sokan emlékezünk még azokra a pillanatokra, amikor a napi sajtóban számtalan hír pendült a visszás, kérdéses ügyek által fémjelzett szegedi városvezetés munkájáról. Delphoiból érkezett szakemberek skandálták az előrehozott választások realitását, és most – valljuk meg őszintén – kissé hamvába holt erőfeszítéseket, kihűlt parazsak helyét találjuk a napfény városának közéletében. Nem látni változást.

Ha esetleg túl szubjektívnek tűnnének a felvezető sorok, akkor vegyük számba az elmúlt „forró nyár” történéseit. Tanács Eszter felmentésével kezdődött nyilvánosan a problémás jelenségsorozat. Egy LMP-s levelet lobogtatva került furcsa helyzetbe a bizottsági tagságát elvesztő hölgy, valamint delegálója, Szentistványi képviselő úr. A históriát mindenki ismeri. Aztán belobbant újra a Mars tér-ügy. A piactéri beruházás kapcsán mai napig állítólag nem tesz eleget a város tájékoztatási kötelezettségének. Talán azt is olvasni lehetett, hogy ennek kapcsán már büntetőeljárás van folyamatban. Eszerint rövid időn belül nehéz helyzetben lesz a piac- és városvezetés. Ha minden igaz, még mindig folyamatban vannak büntetőjogi vizsgálatok a Mars téri dózerolással kapcsolatban is. De itt kell említeni a sorban a Pagoda-sztorit, Szopkó Anna kálváriáját, meg a buszbotrányt, amelynek keresztjét Nógrádi Tibor hősiesen vitte. Ezekről is tud mindenki. Megoldatlan még a villamosprojekt károsultjainak ügye, a szőregi hulladéklerakó, és ott van a „Cserkó” kereskedőinek helyzete, no meg a parkolóbotrány, ami által több, városvezetői státuszban lévő, közhivatalt ellátó személy került vádlotti pozícióba.

Egyelőre a város harsány ellenzékiségét a Szegeden végzett jogász, Szabó Bálint képviseli, akit a városvezetés szimplán csak botrányhősnek titulál. Az országos médiában állandóan szereplő fiatalember által városunk botrányoktól hangos. A terület logóját már lassan a politikai visszásságok egészítik ki a Pick szalámival és a Dóm templommal egyetemben. Ha csak a fele igaz, ami Szegedről áramlik kifelé a médiába, akkor el kell gondolkodnunk!

A szegedi jogász kérlelhetetlen és elszánt megmozdulásai mellett talán jogos lenne a kérdés Tanács Eszter története kapcsán, hogy Schiffer levele, amelyet a szegedi városvezetéshez intézett, és amelyben nyilatkozik, hogy a szegedi képviselő már nem tagja pártjának, hogyan került a városházára. Nehéz elképzelni, hogy a politikus egyik reggel úgy törölte ki a csipát a szeméből, hogy na, már pedig írni fog egy kéretlen levelet a polgármesteri hivatalnak. Több száz ügyet félretéve megírja a tutit a szegedi prior testületnek. Feltehetőleg tehát a levél kérésre született. De megkérdezte-e valaki ezt nyilvánosan, hogyan került a postaládába a papír?

Aztán, meg lehetne kérdezni, hogy amennyiben nem tett eleget eddig a törvénybe foglalt tájékoztatási kötelezettségének a város – amelyre állítólag ráadásul bírósági ítélet is született – miért húzza-vonja maga előtt a kötelezvényt a Mars térrel kapcsolatban. Lehet, hogy sok minden borulna, ha a kártyák lapjukkal megfordulnának az asztalon? Természetesen ezek csak feltételezések, mindenesetre a Mars téri beruházás régen történt. És azóta sincsenek valós adatok a több milliárdos projektről… Ehhez kapcsolódóan a „bódésoknak” nevezettek ügye miért nincs évek után sem elrendezve? Emlékszünk mindannyian arra a tavaszi sajtóhírre, hogy állítólag még ingóságnak minősített, eszkábált Mars téri faépítmény után is egy középkategóriás autó árát adta oda a város a tulajdonosnak… Talán valami bosszú, harag övezi az ügyet a megkárosított kereskedőkkel szemben, amikor most – a városi „intimpisták” szerint – több tízmilliókat kapnak az Etelka sori árusok kártalanítás gyanánt?

Miért nincs egy jóérzésű ember a szegedi városházán, aki leülne tárgyalni Szopkó Annával? Miért a sajtóban kell a hölgynek elsírnia bánatát? Miért jó kézzel irányítva a megoldások helyett a hatalmi arroganciát választani? A baloldali gondolkodás pontosan azt mutatná mindenki számára, hogy mindenki járjon jól, élje az életét, és ne pusztuljon bele a nehézségekbe. Ehelyett szusszanásnyi ereje sem marad annak, aki más ritmusban gondolkodik…

Nem kell politizálni ahhoz, hogy belássuk objektíven, a „Cserkó” pusztulásra van ítélve.
A szegények piacán megfordulva alig látunk már kereskedőket, hemzsegnek a kiadatlan bérlemények. Nem tudni, hogy a kánikulának köszönhető-e. Ami az ügyben folyik, azáltal feltehetőleg nemcsak az árusok kedvetlenednek el munkájuktól, hanem a nyugdíjasok, alacsony fizetésűek is egyre jobban elfordulnak majd a piaci vásárlásoktól. Pontosan azok, akik választói a baloldali városvezetésnek…

Mindannyian emlékezünk még arra a nyár eleji önkormányzati ülésre a városi televízión keresztül, amikor a polgármester érces hangjától zengett a közgyűlési terem. Szentistványi független képviselőt oktatta ki a polgármester a 90-es évekről. Ha kizártak valakit egy frakcióból, lemondott mandátumáról. Ezt figyelmességbe burkolt jó tanácsnak és iránymutatásnak szánta a volt LMP-s felé. Erre hivatkozva mos is fel lehetne tenni kérdésként a „parkolós” vádlottaknak – ami alapján a polgármester mondott Szentistványi képviselőknek, az etika jegyében -, hogy velük most mi lesz? Jó így, minden megy tovább? Büntetőügy van, de egyébként meg minden rendben? Törvényesség ide, jogszabályok oda, kit érdekel az ügyészség?
Lennének még kérdések. Bármit lehet mondani az előbb említett, ellenzékiséget képviselő szegedi jogászra. Lehet máshogy is csinálni, de kellenének még Szabó Bálintok. Sokan. Nem kell félni, úgy látszik, recseg-ropog minden a szegedi városvezetés körül. A politika és demokrácia szabályai adottak, csak szólni kellene, mert lehet. Ébresztő, Szeged!

Sirok Mihály

Előző sztori

Labdarúgás: a hétvége teljes Csongrád megyei programja + TABELLÁK

Következő sztori

Erdős Norbert: A kürtőskalács egyszerre lehet székelyföldi és magyarországi