Még egyszer a baktói útépítésről: a Hit Gyülekezete nyilatkozata

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

bakto_aszfaltozas004kf

A Hit Gyülekezete félrevezetőnek tartja a Szélső sori útépítéssel kapcsolatban megjelent cikkünket, és ismerteti álláspontját.

Olvasói észrevételekre reagálva július 26-án országos sajtóvisszhangot kiváltó cikkben tudósítottunk róla, hogy Szeged-Baktóban Botka László szocialista polgármester háza és a Hit Gyülekezete szegedi közösségi centruma közötti szakaszon (a Szélső soron a Pihenő és a Tölgyfa utca között) építenek, építettek utat közpénzből, a helyi út- és járdarekonstrukciós program keretében.

A Hit Gyülekezete azóta portálunkhoz eljuttatott sajtóanyagában úgy fogalmaz, megjelent írásunkat félrevezetőnek, a tényeket hamis színben feltüntetőnek tartják abban a vonatkozásban, hogy „Szeged Szélső sor utca nem azért került be a ‘legsürgősebb felújítására kijelölt útszakaszok közé’, mert a Hit Gyülekezete a helyi polgármesterrel, illetve a helyi MSZP-frakcióval össze van fonódva, hanem a Szélső sor nevű utca felújítása része az egész Szeged városát érintő, 170 belterületi útszakasz felújításának, és a sürgős felújítást annak kiemelten rossz műszaki állapota indokolta (betonlapok voltak csak út gyanánt letéve)”.

Cikkünkben természetesen mi is említést tettünk arról, hogy Szeged város idén 380 milliót fordít az út- és járdarekonstrukció programra, ennek első ütemében mintegy tucatnyi helyszínen július-augusztusban zajlottak a legsürgősebb munkák összesen 110 millió forintból, és – emeltük ki – a legsürgősebben felújítandó útszakaszok listáját (benne a Szélső sorral a Pihenő és a Tölgyfa utca között) városházi előterjesztésre a baloldali többségű városüzemeltetési bizottság állapította meg március 24-i ülésén. Itt dőlt el, hogy a megyeszékhely sajnos rendkívül sok elhanyagolt, borzasztó, egyenesen balesetveszélyes állapotban utcája, útszakasza közül melyiknek a rendbetételére jut idén pénz a szegediek adóforintjaiból (illetve azok közül is melyikre a leggyorsabban), és melyikre nem.

A Hit Gyülekezete levelében továbbá azt írja, cikkünk álláspontjuk szerint „azon tényeket, mely szerint Botka László polgármester úr jelen volt a szegedi gyülekezeti ház átadóján, valamint hogy az egyház szegedi lelkészének a fia szegedi MSZP-s önkormányzati képviselő (Joób Márton – a szerk.), abban a hamis színben tünteti fel, hogy a Hit Gyülekezete és a helyi MSZP közötti összefonódás eredménye, hogy a szegedi gyülekezeti ház, a Tölgyeskert Közösségi Központ fel tudott épülni, mivel azt az MSZP-s városvezetés anyagilag támogatta”. Úgy folytatják, „ezzel szemben a valóság az, hogy az önkormányzattól támogatásként kapott összeg csupán 2,8%-a a teljes költségvetésnek, az építési költségek 97,2%-át a szegedi helyi gyülekezet hitelből, a hívők adományaiból építette fel négy év alatt”. Ehhez kapcsolódóan megjegyzik, nemcsak egyházuk, hanem több más felekezet kért és kapott is önkormányzati támogatást 2012-ben, amikor „Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése Kulturális, Egyházügyi, Közművelődési és Idegenforgalmi Bizottsága 8395-72/2012 (VI.14.) KEKIB számú határozata értelmében a katolikus egyházközségek összesen 21.730.000, a református egyházközségek 6.030.000, az evangélikus egyház 2.000.000, az ortodox egyházközségek 3.950.000, a zsidó hitközség 2.700.000 forint támogatást kapott, míg a Hit Gyülekezete két szegedi egyházközsége összesen 900.000 forintot, és 2013. évben már a Hit Gyülekezete nem is részesült az egyházi támogatásból”.

Hozzátesszük, az önkormányzati támogatásról szóló megállapítások teljesen jogosak és pontosak, nem is vitatjuk, nem is állítottuk az ellenkezőjét, mikor írásunkban megemlékeztünk róla – éppen a Délmagyarország 2012-es cikkét belinkelve -, hogy a Tölgyeskert Közösségi Központ elnevezésű modern közösségi házat részben a város egyházügyi alapjából kapott (jegyezzük még meg a tényszerűség kedvéért: nem is MSZP-s, hanem jobboldali többségű bizottsági!!!) támogatás segítségével építhette fel a Hit Gyülekezete. Éppen ezért tartjuk mi is sajnálatosnak, hogy Botka László MSZP-s polgármester 2014-ben zárolta a másfél évtizeden át kiválóan működő, fontos közösségi, turisztikai, infrastrukturális célok, fejlesztések megvalósításához jól követhető pályázati úton, címkézett támogatással hozzájáruló városi egyházi keretet; amivel lényegében el is törölte, hiszen 2015-ben és 2016-ban is lesöpörte a kereszténydemokratáknak az egyházi keret visszaállítását célzó költségvetés-módosító javaslatát is. Jó lenne, ha ez az ügy is egy lépést jelentene a keret visszaállítása felé, és az érintett szereplők – akár a Hit Gyülekezete egyház vezetésével – összefognának, közösen gyakorolva egyfajta nyomást a városvezetésre…

Előző sztori

Megkapják első emelt bérüket a NAV dolgozók

Következő sztori

Gyorsított eljárásban bíróság előtt a kutyatolvaj