Labdarúgás: új bázis a női futball mögött – megújulva térne vissza az élvonalba a SZAK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szak-viktoria003kf

A másodosztályban kezdi meg a következő szezont a Szegedi AK: a fél évtizedet a legmagasabb ligában töltő klub megújulva készül az NB II-re, egyúttal pedig már a következő szezon végén feljutást ünnepelne. Az új helyzetről a klub elnökével, valamint szakmai vezetőjével beszélgettünk.

Öt év után búcsúzni kényszerült a Szegedi AK a női labdarúgó NB I-től: a klub az előző évad végén is búcsúzott volna, miután elbukta az osztályozót a Győr ellen, azonban felkérést kapott az MLSZ-től az NB I-ben való indulásra. A nehéz körülmények között indult 2015/16-os szezon végén azonban végleg megpecsételődött a szegediek sorsa, miután a Femina ellenében alulmaradt a páros mérkőzésen, így az új bajnokságot az NB II-ben kezdi meg a klub. A SZAK új alapokon indul neki a másodosztálynak: a klub összefogott a St. Mihállyal, a kölcsönös együttműködésnek köszönhetően pedig egy erős klub jöhet létre az NB II-ben, amelynek célja az, hogy rögtön visszakerüljön az élvonalba. „A tavalyi év az ilyen értelemben egy kivételes év volt, mert a Dorog pénzügyi problémák miatt nem tudott elindulni, ezért, mint legjobb kiesőt, minket kértek fel az első osztályra, amit bevállaltunk. Akkor is dilemmáztunk ezen, őszintén megmondva szerintem elindultunk egy NB II-es csapattal egy NB I-es bajnokságban. A külföldieket elengedtük, nem láttuk ésszerűnek tovább finanszírozni ezt, de nem úgy alakult, ahogyan mi kalkuláltunk, úgy döntöttünk, inkább az alapoktól indulnánk újra. Az tisztán látszik, hogy összefogásban rejlik az erő: ahhoz, hogy hosszútávon egy NB I-es középcsapatot létre tudjunk hozni Szegeden, ahhoz egy szélesebb bázis szükséges, ezért is gondoltuk, hogy keresünk ehhez partnereket. Többfelé tapogatóztunk, végül a St. Mihálynál láttuk azt, hogy van erre fogadókészség és hasonlóak az ambíciók, mint nálunk” – mondta el a klub által meghozott döntésről Szil Zsolt, a Szegedi AK elnöke.

A SZAK első embere hozzátette, mivel nem titok, hogy a városi stadionnak, amely az otthonuknak tekinthető, sorsa kérdéses, hiszen kézilabda-csarnokokat akarnak a helyén építeni, így a döntés mögött az is meghúzódik, hogy nem akarták megvárni, hogy egy esetleges döntés után kelljen kapkodniuk. „Egy létesítményfejlesztési projektben is gondolkozunk közösen a St. Mihállyal, ez 2-3 éven belüli projekt, ha minden jól megy. Egyesítve erőinket, szélesebb bázisra tudjuk helyezni a női futballt, nem titkoltan pedig számítunk arra, hogy tovább erősödik a megyei bajnokság, amely termeli ki magából a tehetségeket. Több csapattal, ahogy eddig is, együttműködésre törekszünk, volt, aki fogadó kész volt erre, volt, aki nem. Az idei évben megkaptuk a kiemelt képzési központ címet, ami további anyagi erőforrásokat biztosít. Ez egy kezdő akadémiai szintnek tekinthető, a szövetség elképzelése az, hogy minden megyében legyen egy kiemelt egyesület, amely integrálni tudja a tehetségeket, valamint a válogatott irányába tovább tudja ezt integrálni. Az idők szavára hallgatva létrehoztunk egy kft-t, amely Szent Mihály Kft. néven fog futni, de Szegedi AK néven fogunk indulni. Ezt a nevet nem szeretnénk elengedni, hiszen ez a legrégebbi szegedi csapat” – részletezte Szil Zsolt.

szak-koka02kf

A SZAK továbbra is számít az önkormányzat támogatására, ugyanakkor a klubnál tisztában vannak vele, hogy az NB II más súlycsoport, mint az NB I, de Szil Zsolt úgy véli, a legnagyobb esélyesként vághatnak neki az előttük álló szezonnak. „Ha oddsokat kellene meghatározni, akkor a mienk lenne a legszimpatikusabb. Többé-kevésbé együtt is tudjuk tartani a csapatot, az U19-es válogatott kapus, Schildkraut Fruzsina távozott Újpestre, Nagy Dzsenifer pedig külföldön vállal munkát. Az érkezők oldalán a klub korábbi válogatott játékosa, az Astrától érkező Zimányi-Kovács Anikó neve szerepel, rajta kívül pedig 4-5 játékos leigazolását tervezzük. Egy NB I-es középcsapat alapjait kell letenni. A két osztály között szakmai és minden egyéb szempontot nézve is nagyon komoly különbség van, sokkal komolyabb, mint a férfiak esetében az NB I és az NB II között. A másodosztályban minden évben van egy-két csapat, amelyik a feljutást tűzi ki célul, ezek a csapatok az NB I hetedik-nyolcadik helyezettjével éles meccset tudnak játszani, ahogy erre volt is példa, mint ahogy mi is alulmaradtunk a Győrrel szemben. Ráadásul aki győzelmi szériából jön egy olyan csapat ellen, akit folyamatosan pofoznak, az egy kicsit más ambíciókkal tud nekivágni egy ilyen párharcnak. Ennek ellenére azt mondom, hogy a 12 csapatos NB II nekünk mindenképpen jó” – fogalmazott a SZAK elnöke a rájuk váró bajnoksággal kapcsolatban. Az NB II-ben tavaly 14-en voltak a bajnokságban, két hetes csoportban, idén pedig az MLSZ a liga mellé állt abban is, hogy a tavalyi évhez képest az utazási költségeket illetően nagyon komoly támogatást kapnak a klubok, gyakorlatilag a felnőtt csapat utazási költségeinek meghatározó százalékát a szövetség fogja állni, hiszen az előző évben 400 ezer forint jár ilyen címen, idén most ez egy egymillió forintos tétel lesz.

„Azt gondolom, a lányoknak jót is fog tenni az NB II-es szezon, mert az utóbbi két évben kevés sikerélményük volt. Az NB I-ben eltöltött öt évből kettő volt olyan, amikor 10 csapattal zajlott a bajnokság, ebből egyszer a hatodik helyen, azaz a felsőházban végeztünk, az egy nagyon nagy bravúr volt. Folyamatosan a kiesés ellen küzdöttünk az utóbbi időszakban, ami úgy gondolom, valamilyen szinten felőrli a csapatot. Arra mindenképpen jó volt ez az öt év, hogy itt tudtunk tartani olyan tehetségeket, akiket az NB II-ben nem tudtunk volna. Nagyon remélem, hogy ez a folyamat egyszer visszafele is el fog indulni, de ehhez valamit le kell tennünk az asztalra. A jelenlegi NB I-ben több mint egy csapatra való szegedi játékos játszik, nem beszélve a külföldön futballozókról” – tette hozzá a SZAK elnöke.

Korábban a csapat indított második számú gárdát is a Csongrád megyei bajnokságban, az előző szezonban azonban nem szerepelt a megyei küzdelmekben a SZAK együttese. Ezzel kapcsolatban Szil Zsolt elmondta, még képlékeny dolog, de úgy gondolja, lesz második csapat. „Létszámban lépegetünk előre, a tavalyi évben elsősorban azért nem is indítottunk, mert a megyei csapatok többsége nem nézte jó szemmel, hogy mi NB I-es csapatként megyei csapatot is indítottunk, bár két külön kerettel vettünk részt a két bajnokságban. Nem akarjuk elszívni a levegőt a többiek elől, a Szentmihálynak volt megyei csapata, így tavalyi megyei bajnokságban szereplő gárdát szeretnénk egyben tartani” – válaszolta a SZEGEDma.hu-nak Szil Zsolt.

A gárda továbbra is Cserenkó Szabolcs vezetőedző irányításával készül: mint Szil Zsolt kitért rá, a tavalyi és a tavaly előtti szereplés sem rajta múlott, a szakmai rész pedig eddig is rendben volt és rendben van, így nem terveztek váltást a kispadon. „Végignéztük ezt már pár csapatnál, a Zalaegerszegnél nyertünk simán 3-1-re, ahol jóval több gólt is szerezhettünk volna, 50-60%-os üzemmódba kerültek egy év alatt. Ha valaki sok időt tölt el az NB II-be, akkor sok időt tölt el a másodosztályban, tehát vagy lendületből visszakerülünk, vagy ha nem, akkor sokkal nehezebb lesz egy év múlva. Azok a szereplők, akik NB I-re érettek voltak, azok többé-kevésbé fel is kerültek, így a Honvéd és az Újpest is. Aki itt a másodosztályban eséllyel pályázhat a feljutásra, az a Pécs, a Zalaegerszeg és talán még a Diósgyőr, illetve a Videotont nem tudni, ott van szándék, de nincs sok információ róluk. Ennek a csapatnak van annyi a tarsolyában, hogy esélyesként vágjon neki ennek a bajnokságnak, így reményeink szerint jövőre megint az NB I-ben játszhatunk. Jót fog tenni a csapatnak egy olyan szezon, ahol több sikerélménye lesz, aztán ez a lendület felvihet bennünket az NB I-be, talán kicsit magasabbra, mint ahol voltunk. Tele vagyunk fiatal játékosokkal, akik folyamatosan érnek, saját nevelésű játékosokkal, így erre is gyúrunk a későbbiekben, hiszen nem vagyunk abban a helyzetben, mint egy Fradi vagy egy Újpest, aki alapvetően a nevével mágnesként odavonzza a játékosokat. Az egy más kávéház, az éves költségvetésünk sincs egy súlycsoportban ezekkel a csapatokkal, eddig sem volt. Nekünk nem velük kell versenyeznünk, ha egy NB I-es középcsapatot tudnánk csinálni, azzal elégedettek lennénk” – nyilatkozta a SZAK elnöke a tervekkel kapcsolatban.

Örömmel vállalta a felkérést Hódi Mihály

szoreg_balastya07_gs_hodi_mihaly

A stábban ugyan nem sok változás történt, azonban új szakmai vezetővel működik tovább a klub: a SZAK-ban szerepet vállalt Hódi Mihály, aki a magyar női labdarúgó válogatottban Vágó Attila mellett dolgozott, így nemzetközi tapasztalata is van, az A licences szakember. A szakmai vezető feladata a felnőtt és utánpótlás csapatoknál zajló munka felügyelése lesz. „Nekem mindig is fontos volt a női labdarúgás, 15 éve Sándorfalván kezdtem női labdarúgással foglalkozni, majd összesen öt és fél évet voltam női válogatottaknál, az U17 és U19 mellett a felnőtt válogatottnál is.Nagyon hiányoltam az összefogást a női labdarúgásban, szerettem volna szerepet vállalni ebben, így nagyon jól esett a felkérés” – mondta el portálunknak a Bordány SK Csongrád megyei I. osztályú csapatnánál vezetőedzőként is folgozó Hódi Mihály.

Hozzátette, a leglényegesebb dolog, hogy a felnőtt együttes visszakerüljön az NB I-be, hogy ezzel meglegyen a piramis csúcsa, de egyéb céljaik is vannak, hiszen szeretnének kinevelni olyan NB I-es játékosokat, akik esetleg a válogatottig is eljutnak. „Nagyon szeretnék minél több női edzőt kinevelni azokból, akik az aktív játékuk után is szerepet szeretnének vállalni a labdarúgásban, ezért mindenképp női edzőt szeretnék majd ebben a klubban látni” – mondta Hódi Mihály.

A szakmai vezető kitért rá, a felnőtt csapat eredményessége mellett az utánpótlás területén az U15-ös csapatuk a legfontosabb, mellettük az U18 is kiemelt országos bajnokságban, nagypályán fog játszani az idény során – korábban ez nem volt így. „Fontos, hogy ezek a csapatok jól legyenek menedzselve. Bízunk abban, hogy a magyar válogatott sikeres Európa-bajnoki szereplése egyre több lányt fog megmozdítani, hisz ahogy én kimentem a szurkolói zónákba, nagyon sok piros-fehér-zöldre festett arcú lányt láttam, akik szurkoltak a magyar válogatottért, bízom benne, hogy ezek a lányok elkezdenek nálunk futballozni. Lesznek toborzóink, iskolai programokban jelen leszünk, első körben a a tömegesítés lesz a cél” – nyilatkozta a SZAK szakmai vezetője.

A megyében zajló női labdarúgó-bajnokság jó merítési lehetőség lehet a SZAK számára: az egyre szélesedő palettával zajló női pontvadászatok során jó teljesítményt nyújtó futballistákra figyelni fog a szegedi klub, amelynek ajtaja nyitva áll a tehetségek előtt. „Nagyon bízom abban, hogy a környékbeli női labdarúgó-bázisokban dolgozó edzőkollégák hozzánk fogják irányítani a tehetséges lányokat, nem gördítenek akadályt a fejlődésük érdekében. Járni fogunk a megyei meccsekre, figyelni fogjuk a lehetőségeket. Remélem, nem azt látják bennünk, hogy mi ellenük, hanem hogy a lányokért, a női futballistákért dolgozunk” – zárta Hódi Mihály.

Előző sztori

Több mint kétszáz határsértőt tartóztattak föl a hétvégén

Következő sztori

Az Iszlám Állam megsemmisülésével sem ér véget a terrorizmus