Közélet

Jó ütemben halad a Belvárosi híd rekonstrukciója, megszűnik a forgalomkorlátozás

Jó ütemben halad a Belvárosi híd rekonstrukciója, megszűnik a forgalomkorlátozás

2016. augusztus 12., péntek
Jó ütemben halad a Belvárosi híd rekonstrukciója, megszűnik a forgalomkorlátozás
SZS20160812_hidfelujitas_001

Jó hír a gyalogosoknak és a biciklivel közlekedőknek, hogy várhatóan szombattól ismét a megszokott rend szerint közlekedhetnek a Belvárosi hídon. Ezzel a felújítási munkák kisebb értéket képviselő, de a forgalmat érintő része elkészül az augusztus 20-i határidő előtt egy héttel.

A Belvárosi hídon járda és lépcsők javítási munkálatai, továbbá a Móra park felőli hídkorlát festése a hét végére befejeződik, így a gyalogos és kerékpáros utakra véglegesen visszaengedhetik a forgalmat – tájékoztatott

Makrai László

, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője. Hozzátette, egyetlen napig jó időre lenne szükségük, jelenleg úgy tűnik, hogy szombaton a kerékpárosok már a megszokott oldalon kerekezhetnek át a hídon. Jelenleg a déli oldal felőli járdaszél javítása zajlik, valamint a jobb parti támfalak felületeiről a hámlások eltávolítása és a kövek közötti hézagpótlás készül. „Így a munkák könnyebbik, kisebb értéket képviselő, de a forgalmat érintő része elkészül az augusztus 20-i határidő előtt egy héttel” – összegezte Makrai, milyen ütemben is haladnak a 60 millió forintos felújítási munkálatok. A munka neheze azonban még hátra van, például a híd teljes tömegét viselő jobb parti hídfősaruk javítása és korrózióvédelme, a mederben lévő pillérkő burkolatára való víztaszító bevonat felhordása, a pályalemezek, járdák alsó betonfelületeinek javítása és szélső acél hossztartóinak korrózió védelme. Makrai László arról is tájékoztatott, hogy zajlik és ezt követi az Újszeged felőli hídfő saruk felújításának tervezése, majd javítása, ami komoly kihívásokat rejt, ugyanis ehhez a hídszerkezetet a benne és alatta futó víz, gáz, valamint elektromos nagyvezetékekkel meg kell emelni.

SZS20160812_hidfelujitas_002

Ahogy

megírtuk

, a Tisza fölötti átkelőre idén a 60 milliós keretet szavaztak meg, bár köztudott, hogy milliárdos nagyságrendben kellene költeni a Belvárosi hídra. A májusban elfogadott tervezet szerint nettó 40 millió 166 ezer forintot, azaz bruttó 51-et költenek a munkálatokra, ami tervezési és kivitelezési feladatokat egyaránt tartalmazza, de a tartalék kerettel együtt a teljes 60 millió forintos összeget felhasználhatnák. Mivel jó ütemben halad a munka, a forgalomkorlátozással járó munkálatokat az augusztus 20-ai határidő előtt egy héttel befejezik, míg a többit november végéig végzik el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.