Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

Közélet

Így ünnepel Szeged és környéke az államalapítás napján

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

augusztus20_opusztaszer49_gsKenyérszenteléssel, koncertekkel, halászléfőzővel, kézműves sörünneppel és az ígéretek szerint az utóbbi évek legpompásabb tűzijátékával készül Szeged augusztus 20-ára. Összegyűjtöttük, a Tisza-parti város és a környező települések milyen programokkal készülnek az állami ünnepen.

Míg a belváros a SzegedART keretében fúvózenekari koncertekre invitál augusztus 18-ától, addig a Huszár Mátyás rakparton sörfesztivál és népszerű hazai előadók váltják egymást a színpadon. A Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar immár kilencedik alkalommal szórakoztatja a szegedieket: pénteken a vásárhelyi katonazenekart és a Fricsay Ferenc Fúvószenekart hallhatják az érdeklődők, szombaton a mórahalmiak lépnek fel, míg vasárnap egy mintegy 100 tagot számláló marching band érkezik Kínából Szegedre. A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara is Szegeden képviselteti magát pénteken, 19 órától, vezényel: Kovács István karmester.

A RakpartFeszt – Kézműves Sörünnepen 30 főzde mutatkozik be, több mint 150 különféle sört kóstolhatnak az érdeklődők, a magyarországiak mellett többek között cseh, belga, ír és spanyol italok közül lehet válogatni. A színpadon pedig fellép a Gypo Circus, Freddie aka Fehérvári Gábor Alfréd, a Tom White and the Mad Circus és a SKA-legenda Pannonia All Stars SKA Orchestra is. Idén tűzijáték musicallel készülnek augusztus 20-ára, vagyis a zene hangulatát és ütemét követve fognak robbanni a tűzijátékbombák. A részletes programot ITT lehet megtekinteni.

varosi_unnepseg11kf

Szegeden, a városháza előtti téren 10.30-tól a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar és a Pavane Táncegyüttes térzene és táncbemutatójával kezdődnek az augusztus 20-ai ünnepi programok. Az országzászlót 10.45-kor vonják fel, majd az ünneplők közösen vonulnak át a Szent István és Gizella szoborhoz. A díszünnepségre 11 órakor kerül sor, beszédet mond: Csapó Benő Szeged város díszpolgára; az új kenyeret Kondé Lajos, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöki helynöke áldja meg.

A hagyományokhoz híven Kiskundorozsma is megemlékszik az államalapítás évfordulóján: a Dísz téri Országalma emlékműnél 10 órától mond beszédet Mihálffy Béla Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő, miközben a Dianovszky téren 9 órától kezdetét veszi a családi nap.

Tizenegyedik alkalommal főznek a Sárgán

Tizenegyedik alkalommal szervezi meg a Tisza-parti Szent István Népünnepélyt a Rákóczi Szövetség szegedi szervezete. A program szerint 9 órakor startol a halfőző verseny, majd délben Szent István-napi áldást mond Száva Szabolcs, Tápé plébánosa. Őt követően Haág Zalán KDNP-s önkormányzati képviselő köszönti a vendégeket, később pedig citerazenekar és muzsikusok gondoskodnak a jókedvről. A nap folyamán kézműves foglalkozások, arc- és hennafestés, turuljáték bemutató, valamint magyar zenék várják a az érdeklődőket.

augusztus20_tape_halfozo_verseny15_gs

Szeged legjei a városnéző túrán

Augusztus 20-án, 19 órától, a Szegedi Szabadtéri Játékok aktuális előadása előtt másfél órás könnyed, esti sétára invitálják az érdeklődőket. A híres szegediek nyomába eredve, szinte közeli ismerősként üdvözölhetik Klebelsberg Kunót, Tömörkény Istvánt, Mikszáth Kálmánt, Szent-Györgyi Albertet és Juhász Gyulát.

Ünnepségek és programok Csongrád megyében

Augusztus 20-án Csongrád megye együtt ünnepli államalapító királyunkat és az öt évvel ezelőtt elfogadott Alaptörvényt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Az ünnepség 14 órakor kezdődik az Árpád emlékműnél, amelynek szónoka Szájer József, Európai Parlamenti képviselő, az Európai Néppárt jogalkotásért felelős alelnöke lesz. Köszöntőt mond Farkas Sándor országgyűlési képviselő és Juhász Tünde kormánymegbízott. Ezen a rendezvényen adja át Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, a megyei közgyűlés elismeréseit. Az új kenyeret Kiss-Rigó László megyés püspök szenteli meg, Kertész Péter a park igazgatója pedig megszegi.

Itt szintén kivételes látványosság várja majd az érdeklődőket egy megyei civil szervezet jóvoltából: a Himnusz hangjaira 700 postagalambot röptetnek fel, illetve a megyei értéktár is bemutatkozik a főbejárattól az Árpád-emlékműig.

Hódmezővásárhelyen az Államalapító Szent István király napját augusztus 18-tól ünnepli, aznap 16.30-kor vonják fel az ünnepi lobogót. A Kossuth téri gyermekszigeten a mindennapi tudomány kerül előtérbe, az estét a Kozmix zárja a téren felállított nagyszínpadon. Pénteken a Rapcsák András úton, 18 órától folytatódnak a programok, este a Pál Utcai Fiúkat és a Kiscsillagot várják a színpadra. Augusztus 20-án, 9 órától a Szent István templomban ünnepi szentmisét tart Kiss-Rigó László megyés püspök, a városi megemlékezés pedig 10 órakor kezdődik, ahol beszédet mond Almási István polgármester és Lázár János miniszter, országgyűlési képviselő. Később gyermekkoncertekkel erősítenek rá a napra, valamint az Irie Maffia és nagyszabású tűzijáték zárja az ünnepséget. Vasárnap sem érnek véget a rendezvények: 11 órakor a Tornyai János Múzeumban Fejér Csaba festőművész emlékére rendeznek be kiállítást, míg a gyermekszigeten folytatódik a tudománynépszerűsítés.

Makó három napos ünnepséggel készül az állalapítás évfordulójára. Augusztus 19-én, pénteken 10 órától népi játszótér kezdődik a József Attila Múzeum és Skanzen udvarán, de egész nap zenekarok és táncegyüttesek húzzák a talpalávalót. Szombaton a Görögkatolikus templomban 8 órától ünnepi szent liturgiát tartanak, majd 10 órától szentmisével és körmenettel folytatódik az ünnepség a Szent István király plébániatemplom körül. A városi ünnepségre 18 órakor kerül sor, ahol Farkas Éva Erzsébet polgármester mond beszédet, illetve átadja a díszpolgári címeket és jubileumi diplomákat. Augusztus 21-én 10 órától hálaadó úrvacsorás istentiszteletet tartanak, a sportbemutatók és kézműves foglalkozások után pedig ünnepi koncerttel zárul a Szent István téri ünnepség.

ujkenyer

Gőzerővel készülnek a szervezők a Kisteleki Búcsú és Aratóünnepre, amikor a Szent István téren, a Klebelsberg Művelődési Központban és a Vásártéren is programokkal várják az érdeklődőket. A nap folyamán számos ünnepi programra, szórakoztató műsorra, kulturális eseményre, így fröccs kiállításra, Borboláné Skultéti Ilona festménykiállítására, lovasfogatok, veterán motorok felvonulására, ünnepi menetre, pörköltfőző versenyre, fúvószenekari találkozóra várják a szervezők az érdeklődő közönséget. A reggeli ünnepi futáshoz és kerékpározáshoz kapcsolódóan pedig idén első alkalommal rendezik meg a 3,5 km-es Hétkerék Street Görkorcsolya Kupát. A 10 fős Group’n’Swing zenekar, Magyarország első számú swing és boogie zenekara fergeteges koncertet ad 20 órakor a Szent István téren, majd 22 órakor tűzijátékkal zárul a programsorozat. Augusztus 20-án, 11.30-kor indul el az ünnepi menet a városközpontból, az ünnepi beszédre és az új kenyér szentelésére délben kerül sor.

Ásotthalmon falunappal készülnek az augusztus 20-ai állami ünnepre: 10 órakor a templomban, ünnepi szentmise keretében emlékeznek meg az államalapítóról, később pedig kézműves és szabadidős programokkal, utcabállal és koncertekkel várják az érdeklődőket. Délután elindul a falunéző tuk-tuk vonat, a művelődési házban pedig megnyitják az Ügyes kezek című kiállítást. 15.30-kor átadják a közösségi házat, 16 órától pedig Toroczkai László polgármester és B. Nagy László országgyűlési képviselő a Szent István téren tart megemlékezést, illetve adják át a település kitüntetéseit, valamint köszöntik a jubileumot ünneplő házastársakat is. 18 órakor Soltész Rezső citeraelőadásával folytatódik a nap, de bemutatkozik a Mórahalmi Judo SE és a SZVSE birkózó szakosztálya is. A 20.15-kor kezdődő utcabált 21.45-kor a tűzijáték show szakítja meg, zenélni a Lagzi Band fog.

Mórahalmon évek óta több száz ember megfordul a Homokhátság Búcsúja rendezvényen, hiszen az esemény fogja össze a mórahalmiak és egész Csongrád megye zarándokait, hívő és érdeklődő lakóit, akik ellátogatnak egy lelki feltöltődésre. Az augusztus 19-ei, 19 órától kezdődő ünnepségre a közösségek zászlókkal érkeznek, ezzel a rendezvény mára az összetartozás jelképe lett. A szabadtéri ünnepi misére 20 órakor kerül sor, az új kenyeret Kiss-Rigó László megyés püspök szenteli meg. A szentmise szónoka: Tímár Sándor Asztrik ferences atya Erdélyből, a Kaplonyi Szent Antal plébániából. A szentmisét követően fáklyás körmenet vonul végig Mórahalmon, hirdetve az Úr dicsőségét.

Közélet

Őrtüzet gyújtottak a röszkei határ mellett

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A határkerítéstől 50 méterre tartottak megemlékezést Röszkén. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Közélet

Bartók Csaba: A Trianonban szétszakított nemzetlélek 2010-ben egyesült

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

A szegedi Fidesz csendes megemlékezést tartott Trianon századik évfordulója alkalmából a Délvidék háznál.

Tovább olvasom

Közélet

Mi történt volna, ha nem írjuk alá a trianoni szerződést?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tovább olvasom

Aktuál