Sport

Hosszú Katinka: riói eredményeimet szabályos körülmények között értem el

Hosszú Katinka: riói eredményeimet szabályos körülmények között értem el

2016. augusztus 19., péntek
Hosszú Katinka: riói eredményeimet szabályos körülmények között értem el
Hosszú Katinka

Hosszú Katinka sajtóközleményben reagált arra, hogy az arizonai bíróság a véleményszabadságra hivatkozva elutasította keresetüket, amelyet a Swimming World Magazine és Casey Barrett ellen adtak be, miután tavaly májusban doppingvádakat megfogalmazó rágalmazó cikket jelentettek meg a magyar úszónőről.

A riói játékokon három aranyat és egy ezüstöt nyerő Hosszú szerint "egyértelmű, hogy Mr. Barrett és a Swimming World Magazin úgy próbál az úszósportban aktuális maradni, hogy botrányokat kelt ott, ahol egyébként nem léteznek - az én rovásomra". "Tudatában vagyunk - áll a dokumentumban -, hogy

Mr. Barrett

és a Swimming World Magazin továbbra is folytatta az én, és más külföldi olimpikon úszók lejáratását. Most a jogi csapatommal egyeztetjük, hogy mik a lehetőségeink és bár csalódott vagyok, hogy a bíróság így határozott, azt továbbra is állítom, hogy a riói olimpiai játékokon elért eredményeimet szabályos körülmények között értem el."

Hosszú Katinka

leszögezte, hogy a Casey Barrett és a Swimming World Magazin által tett kijelentések nem igazak. "A riói élményeink nagyszerűek voltak és a többi sportolóval, edzővel, kisegítő személyzettel történt interakcióink mind megtestesítették az Olimpiai Játékok fő értékeit - kiválóság, barátság és tisztelet" - írta sajtóközleményében az idei ötkarikás játékok legeredményesebb magyar sportolója. Hosszú Katinka még tavaly perelte be az őt doppingolással vádoló újságírót, illetve a Swimming World Magazine kiadóját. A swimswam.com novemberi híradása szerint a 2014-ben a világ legjobb úszójának megválasztott magyar versenyző rágalmazás miatt nyújtott be keresetet az Arizona kerületi bíróság phoenixi hivatalához, mivel a beperelt kiadó ottani székhelyű. Casey Barrett írása a Swimming World Magazine internetes oldalán jelent meg múlt év májusában. Ebben hosszan sorolta a szerinte gyanús jeleket Hosszú azt megelőző két évben mutatott teljesítményéről, jóllehet azzal kezdte, hogy "bizonyíték nincs". Kommentárja szerint a Vas Hölgynek (Iron Lady) becézett sportoló jelenleg a világ legjobb négyszámos úszója. Az övéhez hasonló, rengeteg számban, folyamatosan kiemelkedő produkciót senki sem tud nyújtani, se

Michael Phelps

, se

Katie Ledecky

, se

Ryan Lochte

. Barrettnek állítása szerint külön szemet szúrtak a tavasszal Charlotte-ban látottak, ahol Hosszú hét egyéni számban indult és hatot megnyert, a viadal utolsó napján pedig a magyar versenyző előbb a világ idei legjobbjával győzött 200 méter vegyesen, 16 perccel később pedig a ranglista harmadik eredményét produkálta 200 méter háton. Többször hangsúlyozza, hogy nem egyedül van véleményével, mert "az edzők morognak, a szakértők csak pislognak, a vetélytársak meg langyosan gratulálnak" Hosszú egy-egy lenyűgöző teljesítménye után, ugyanakkor mindenki összesúg a háta mögött, csak senki nem meri felemelni a hangját a bizonyítékok hiánya miatt. A cikk megjelenését követően előbb Gyárfás Tamás, a magyar szövetség elnöke hivatalos levélben tiltakozott, botrányosnak nevezve az írást, mely szerinte úgy járatja le a nemzetközileg is elismert magyar úszót, hogy a szerző bármiféle bizonyítékkal rendelkezne állításainak igazolására. Egyben arra is kitért, hogy a nemzetközi úszóéletből kapott visszajelzések szerint a vádaskodás "magyarországi erők sugallatára fogalmazódott meg". Néhány nappal később Hosszú sajtótájékoztatón jelentette ki, hogy soha nem szedett teljesítménynövelő szereket, "mert nincs az a pénz, hírnév, nincs az a győzelem, ami visszaigazolná", hogy megéri eladni a lelkét. "Teljesen idegen tőlem a csalás. Viszont az is, hogy egy vállrándítással intézzem el, ha egy általam egyáltalán nem ismert illető megpróbálja tönkretenni a hitelességemet, a saját önző érdekei miatt" - mondta Hosszú.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.