Közélet

Haág Zalán: Mentsük meg Szeged építészeti örökségét!

Haág Zalán: Mentsük meg Szeged építészeti örökségét!

2016. augusztus 23., kedd
Haág Zalán: Mentsük meg Szeged építészeti örökségét!
kdnp_sajttaj02kf

A védett szegedi épületek listájának bővítését szorgalmazza a közgyűlés őszi ülésszakában Haág Zalán. A KDNP szegedi elnökének erről szóló közleményét az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.

A Délmagyarország

mai cikke

is felhívta a problémát egy nyilvánvalóan építészeti értéket képviselő épület esetleges megsemmisülésére. Jómagam 2006-ban első képviselői felszólalásomat is a szegedi építészeti örökség védelmében mondtam el a Szegedi Közgyűlésben. Már akkor felhívtam rá a figyelmet, hogy szemünk előtt tűnik el mindaz, ami a régi Szegedből megmaradt. Ami pedig a cikkből maradt ki, az a szegedi önkormányzat felelőssége. Jómagam többször szorgalmaztam az önkormányzati rendeletben szabályozott helyi védettségű épületek listájának bővítését. Ha ugyanis a kérdéses épületet az önkormányzat helyi védetté nyilvánította volna, most nem lehetne lebontani. Ezzel szemben a válasz mindig az volt, hogy más városokhoz képest így is túl sok a helyi védett épület (eme logika mentén a baloldali többség 2010 előtt több épületet is levett erről a listáról, így bonthattak le közülük jó néhányat „leleményes” építési vállalkozók például a régi zsidónegyedben). De láthatjuk, hogyan tűnik el a szemünk elől a történelmi utcakép a Boldogasszony és Petőfi sugárúton vagy épp napjaink nagyszabású bontásaival a Szentháromság utcában és a Bécsi körúton. Ráadásul az új épületek nem valamiféle egységes városkép részét képezik majd, az építtetőket egy cél vezérli: minél több lakásos társasházat építsenek, minél több garázst és üzlethelyiséget adhassanak el. Ami az esetükben talán még érthető is, ám annál több kérdést vet föl a másik oldalon: az önkormányzat ebben az esetben kinek az érdekét képviseli és vajon milyen megfontolásból?! A következmény pedig látható: szürke, arctalan, jellegtelen utcakép, esetenként kis utcák megnövekedett forgalomterhelése és olyan városkép, amelynek semmi köze a szegedi hagyományokhoz, a barokk, copf, klasszicista, eklektikus, szecessziós, neobarokk, premodern építészeti örökséghez. Kérem ezért – nem először –

Botka László

polgármester urat, utasítsa a város főépítészét és a Polgármesteri Hivatal illetékes munkatársait, készítsenek felmérést a még meglévő, komoly helyi építészeti értékkel bíró épületeinkről, s a Közgyűlés őszi ülésszakán vitassuk meg és bővítsük a helyi védett épületeink listáját. Őrizzük meg a következő generációknak mindazt az értéket, amit eleink ránk hagytak, és amelyek eddig túlélték a történelem viharait és a nemtörődöm városvezetői hozzáállást.

Haág Zalán elnök, frakcióvezető, KDNP Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.