Gazdag csillaghullást láthatunk a hétvégén

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Perseid_meteor_2007

Különösen látványos sűrűséggel érkeznek idén Szent Lőrinc könnyei.

Különösen látványos lesz az idei Perseida-maximum, azaz a Perseidák nevű meteorraj szokásos augusztus 12-13-i csúcsaktivitása – írja a ma.hu. A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj, amely sok apró porszemcséből áll, ezek a földi légkörben felhevülnek és elégnek, a földfelszínt nem érik el. A Perseidákat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik, a rómaiak által halálra kínzott ókeresztény mártír után, akinek ünnepnapját augusztus 10-én tartja az egyház.

A népi hiedelem szerint, ha hullócsillagot látunk kívánjunk valamit, mert ha senkinek nem áruljuk el, akkor a kívánság teljesül egy éven belül.

Idén is augusztus 12-13 körül éri el a csúcspontját a csillaghullás, a menetrend szerint visszatérő meteorok a Swift-Tuttle-üstökös darabkái. Ha kitartóak vagyunk, óránként akár 150 hullócsillagot megszámolhatunk, utoljára 2009-ben volt ilyen sűrű, tavaly nem érte el a százat ez a szám.

Érdemes a csúcs előtti és utáni 1-2 napban is kémlelni az eget, hiszen szinte egész augusztusban jó esély van Perseida-meteorok megfigyelésére.

Ha mégsem bízzuk a véletlenre, pénteken és szombaton leginkább éjfél után érdemes szemlélődni, bár már sötétedés után is láthatóak, a Hold nagyon fényes, így ha eleve fényszennyezett környékről próbáljuk megfigyelni őket, nem lesz túl élvezetes.

Előző sztori

Gazdit keresnek az Árkádban

Következő sztori

Egymilliárd forintot nyert el Békéscsaba helyi foglalkoztatási programokra