Írjon nekünk

Közélet

Fókuszban a biztonság és a minőség: többletforrásokat biztosít Algyő a medencepályázathoz

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

kozgyules_algyo01_gs

25 millió forinttal növelik a 33 méteres medence tervezett beruházásának önerejét, és 12,5 millióval több jut a készülő 56-os emlékmű körüli tér rendezésére is. A nagyközség emellett Szent Borbála-szobor felállítására nyújt be pályázatot. Fontos konszenzusok született a tényleg rendkívüli rendkívüli testületi ülésen.

A nyári szabadságolások kellős közepén bizonyos fontos beruházásokhoz, fejlesztésekhez kapcsolódó sürgető pályázati és szerződéskötési határidők miatt hívtak össze csütörtökre rendkívüli testületi ülést Algyőn. Az eredeti, reggeli időpontban a megválasztott képviselők közül öten jelentek meg (Gubacsi Enikő alpolgármester, Herczeg József, Pongrácz Tamás, Balázs Zsolt és Torma Tiborné képviselők), ám Herczeg József képviselő a napirendi pontok elfogadása közben, az ülés megkezdését követő öt percen belül távozott az ülésteremből, ezért határozatképtelenné vált a grémium Molnár Áron polgármester, Kassné Bakó Ildikó, Gonda János, Roczkó András képviselők távollétében. Az SZMSZ szerint ez esetben ugyanazokkal a napirendi pontokkal öt napon belül össze kell hívni az újabb ülést; nos, szerencsére nem kellett napokat várni, hiszen Roczkó András vállalta, hogy a munkahelyéről az ebédszünetben csatlakozik a „négyekhez”, így 11.45-re meglett a határozatképesség.

Az ülés kezdetén még a napirendi pontok tárgyalása előtt bejelentették, hogy augusztus 1-jétől Jaksa Zoltán került vissza Szeged-Tarjánvárosi Rendőrőrsről körzeti megbízottnak Algyőre, és Mihálkovics János folytatja Algyő helyett Tarjánvárosban. Mint elhangzott, Jaksa 25 éves szakmai tapasztalata a garancia a további eredményes rendőri munkára a nagyközségben.

Elsőként a település jövőjének egyik zálogaként kezelt délnyugati lakópark fejlesztése került szóba. A képviselők egyhangúlag támogatták, hogy a közbeszerzésen nyertes Délút Kft.-vel megköthesse a szerződést az önkormányzat a délnyugati lakópark I. ütemben történő szennyvízcsatorna- és vízellátó hálózatának kivitelezésére.

kozgyules_algyo04_gs

Ezt követően arról született döntés, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára tervezett új 56-os emlékmű környezetének rendbetételére újabb forrásokat különít el az önkormányzat. Az év elején 25 millió forintot rendeltek a szobor és méltó környezete kialakításához, most ezt bővíteni kellett. A pluszforrásokból válhat valóra többek között az emlékműnek otthont adó 300 négyzetméteres tér kockakövesítése, járda építése, az október 23-a alkalmából felavatandó szobor süllyesztett lámpákkal történő megvilágítása, az ünnepi rendezvényekhez kötődő áramellátási feladatok megoldása stb. Több különböző változat közül a képviselők a költséghatékonyabb megoldást látták támogathatónak. A Településfejlesztési és Üzemeltetési Bizottság javaslatát Balázs Zsolt alelnök ismertette, ők előzetes tárgyalásokkal, egyeztetésekkel az eredeti javaslathoz képest még 3 millió forintot tudtak spórolni a térburkolattal és a füvesítéssel összefüggésben, illetve azzal, hogy borostyánkerítés helyett tujasor telepítését irányozták elő. Így összesen 11,54 millió forintot szavaztak meg az eddigi 25 millión felül az emlékmű és a tér rendezésére, valamint külön soron 1 millió forintos további tartalékkeretet hoztak létre arra az esetre, ha előre nem látható többletfeladatok merülnének fel például az árambekötések kapcsán, ám ennek az 1 milliónak a felhasználása kizárólag a Településfejlesztési és Üzemeltetési Bizottság határozatával lehetséges. A térrendezésre négy cégtől kérnek árajánlatot. Ezt a kompromisszumos csomagot szintén egyhangúlag támogatta az öt jelenlévő testületi tag. Gubacsi Enikő alpolgármester úgy összegzett, a döntés nyomán biztonsággal és méltó módon megvalósítható lesz a közösség számára fontos és szimbolikus beruházás október 23-áig.

A testület szintén egyhangúlag támogatta a Településfejlesztési és Üzemeltetési Bizottság javaslatát: így Algyő a Nemzeti Kulturális Alap Képzőművészeti Kollégiumának az adott település számára fontos személyiséget, kultúrtörténeti eseményt bemutató köztéri szobrok létrehozását támogató nyílt pályázatán a Borbála-fürdő előtti téren felállítandó Szent Borbála-szoborra nyújt be pályázatot a szeptember 15-i határidőig. A kiírás alapján legfeljebb 7 millió forint támogatást lehet igényelni, mely a pályázat teljes költségvetésének maximum 70 százaléka. A grémium egyelőre arról határozott, hogy Bánvölgyi László, V. Nagy Nándor és Barta András szobrászművészeket kéri fel makett készítésére, de Pongrácz Tamás, a Fidesz-frakció vezetőjének kérését elfogadva augusztus 8-áig még újabb javaslatokat is várnak a testület tagjaitól. A pályázatok dologi kiadásai költségvetési előirányzat terhére – Roczkó András felvetését támogatva – művészenként/makettenként nettó 50 ezer forintot szánnak a képviselők, nettó 300 ezer forintos felső költséghatár mellett.

kozgyules_algyo07_gs

Ugyancsak egyhangú döntés született arról, hogy Algyő nagyközség ezúttal az őszi fordulóban nem vesz részt az önkormányzati tagsággal rendelkező szociális szövetkezetek támogatására kiírt országos pályázaton, de a Településfejlesztési és Üzemeltetési Bizottság előkészítő munkájával a reménybeli 2017 tavaszi kiíráson már mindenképpen pályázni fognak. Addig – mint elhangzott – alaposan körül lehet járni a kérdést a potenciális üzleti szereplők bevonásával, és megalapozott üzleti tervet lehet készíteni. A tervek szerint egyébként minimum 8 főt lehetne legalább három éven át fenntartható, termelő munkakörben foglalkoztatni a projektben, mely még némi nyereséget is hajtana az önkormányzatnak a létrejövő szociális szövetkezet piaci szerepvállalása révén.

Végezetül arról szavaztak a képviselők, hogy a 33 méteres kültéri hideg vizes medence létesítésére beadott TAO-s pályázat önerejét mintegy 25 millió forinttal megnövelik. A Borbála-fürdőbe tervezett medencére 300 millió forintos támogatást szeretnének elnyerni, az önkormányzat eredetileg 121,6 millió forint önerőt biztosított, most ezt emelték meg. Szűcs Szabolcs fürdővezető arról tájékoztatott, egyrészt az engedélyes tervezés fázisában a katasztrófavédelmi előírások szigorodása miatt kellett változtatni a sátras lefedés konstrukcióján, hiszen vészhelyzetben (ponyvabeomláskor) a világító kandeláberes tartószerkezetnek és a ponyvának legalább két és fél percen át biztosítania kell tudni, hogy a vendégek elhagyhassák a medenceteret. Ez most 12,85 millió forint többletköltséget jelent. Emellett TAO-s előírások, szabályzások miatt a medence úszás sportághoz kapcsolódó egyes részfejlesztéseinek (rajtkövek, beütőpanelek, pályaelválasztó kötelek) finanszírozását is magára kell vállalnia az önkormányzatnak, ami 12,1 millióval növelné az önerőterhet, ugyanakkor a Magyar Vízilabda-szövetség hozzájárult, hogy ezek a vízilabdához kötődő beruházással együtt megvalósulhassanak. Szűcs Szabolcs úgy fogalmazott, ha a tartószerkezettel kapcsolatos módosítást nem támogatja a testület, akkor meghiúsul a pályázat, a medenceeszközöket érintő bővítések pedig ajánlottak a tekintetben, hogy mindenképpen kívánatos egyben lebonyolítani a projektet, nem utólag toldozgatni-foldozgatni. Ezzel valamennyi képviselő egyet is értett, támogatta. Roczkó András javaslatára még arról is döntöttek, hogy a kiviteli tervezés során előzetes egyeztetések mellett pontosan meg kell határozni a szóban forgó medenceeszközök típusait.

Közélet

Kovács Zoltán: A szabályok betartása gátolja a vírus terjedését

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A kormány koronavírus-járvány ügyében hozott minden döntésének az a célja, hogy gátolni lehessen a vírus terjedését.

Tovább olvasom

Közélet

Mága Zoltán is az otthon maradásra bíztat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Liszt Ferenc-díjas hegedűművész is csatlakozott a #maradjotthon kampányhoz.

Tovább olvasom

Közélet

Elfogták a mentősre támadó embert, újabb két iránit utasítottak ki az országból

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Egyúttal életbe lépett a kijárási korlátozás is.

Tovább olvasom

Aktuál