Sport

Biliárd: Európa-bajnok lett csapatával a szegedi biliárdos

Biliárd: Európa-bajnok lett csapatával a szegedi biliárdos

2016. augusztus 19., péntek
Biliárd: Európa-bajnok lett csapatával a szegedi biliárdos
senior_biliard_csapat

Aranyérmet nyert csapatban az albániai biliárd Európa-bajnokságon a magyar szenior csapat: az Eb-győztes együttest a Szegedi Biliárd SE versenyzője, Nagy Csaba is erősítette, akivel összegeztük a tornát.

Az Európa-bajnokságon négy egyéni számot, a nyolcas, a kilences, a tízes és a 14/1-es játékot rendezik, a tiranai torna utóbbi kettővel indult, ahol a magyar indulók közül

Tot Sándor

a 14/1-ben döntőt játszott, végül ezüstérmes lett, a tizesben viszont már összejött a győzelem. A szenior csapatban mellette

Habó Alex

, aki a nyolcas játékban egy bronzérmet szerzett, kilencesben pedig egy ötödik helyet ért el, valamint a Szegedi Biliárd SE versenyzője,

Nagy Csaba

(nyitóképen jobb oldalon) alkotta: számára az egyéni játék nem sikerült a legjobban, ezúttal két tizenhetedik helyet tudott elérni a tavalyi, nyolcasban nyert bronzot követően, azonban a bánkódásra abszolút nincs oka, és nem is tesz így, hiszen a magyar csapat remekül menetelt a torna alatt, és végül meg is nyerte a csapatversenyt, így Európa-bajnoki címmel térhetett haza Albániából a válogatott, amelynek tagja volt még a Magyar Biliárd Szövetség Pool szakágának elnöke, Luca Gábor, Székely Alin, Erdélyi Gábor, és Cserháti Zsolt. A csapatverseny lebonyolítása szerint a háromfős csapatok három meccset játszanak egymás ellen, azonban a magyar csapat összes mérkőzésén tét nélkülivé vált a harmadik találkozó: mind az öt meccsét játszmaveszteség nélkül tudták megnyeri Nagy Csabáék. „Mindenkinek olyan jól jött ki a lépés, hogy folyamatosan maximumot tudtunk hozni. Magabiztosak voltunk, ezt vissza is kaptuk a többiektől, hogy megérdemelt volt a sikerünk. Nem arról volt szó esetünkben, hogy volt egy húzóemberünk, mert Tot Sanyi ugyan felnőtt Európa-bajnoki bronzérmes volt, ő egy magasabban kvalifikált játékos, de nem az volt a döntő, hogy ő húzott volna bennünket, mi pedig csak kullogtunk volna mögötte. Abszolút egyenlő játékerőt tudtunk mutatni, teljesen egységes csapatmunka volt” - összegezte a tornát Nagy Csaba, a Szegedi Biliárd SE versenyzője.

senior_biliard_csapat_2

Az aranyig vezető úton a magyar együttes a horvátokat, a svédeket, az olaszokat, a hollandokat és végül a döntőben a portugálokat múlta felül egyaránt 2-0 arányban: ahogy arra Nagy Csaba kitért, talán a svédek elleni volt szorosabb meccs, de meglátása szerint nem volt nagyon nehéz meccsük, még az elődöntőben a mostanában több érmet szerző hollandokat ellenében sem. „A döntőben a címvédővel találkoztunk, egyéniben és csapatban is többszörös Európa-bajnokok, szinte mindenki nyert már valamilyen érmet tőlük. Jó barátok vagyunk velük, jó társaságról van szó, de itt sem volt kérdéses a győzelmünk. Tot Sanyi 6-6-ra állt a saját meccsén, ott mondta először, hogy jó volt azt látni, hogy a másik két játékos jól áll, mert én vezettem 7-3-ra, Alex pedig 6-2-re, mindkettőnknek már csak egy-egy parti kellett a győzelemhez. Behúztam a sajátomat, majd Sanyi is megnyerte az utolsót, így lettünk Európa-bajnokok. Alex 6-3-ra állt ekkor, ha véletlen egyikőnknek nem sikerült volna, akkor is még ott volt, hogy négy partiból egyet kell nyerni, és akkor 2-1-re nyerünk. Kívülről azt mutatják, hogy nem volt ez nehéz, belülről persze nem ilyen volt ilyen egyszerű ez” - fogalmazott a szegedi játékos. Nagy Csaba korábban úgy nyilatkozott: ha sikerül összeállnia egy erős csapatnak, akkor egy érem nem lenne elképzelhetetlen számukra: nos, a terveket maximálisan sikerült megvalósítani az Európa-bajnoki címmel. „Nagyon akartuk ezt a sikert. Persze adott egy magabiztosságot Tot Sanyi jelenléte, sokat jelentett, hogy tudtuk, hogy van egy ilyen játékos, aki 99%-ban tudja hozni a meccseit, de neki sem sétagalopp a szenior mezőny sem, itt is vannak nagyon erős játékosok. Küzdöttünk egymásért, minden klappolt, csak így lehetett eredményt elérni. A sorsolásunk is jó volt, ha nem is szerencsés, mert így is erős csapatokat kellett megverni, de elkerültük például a németeket, vagy az olaszok legyőzték a portugálokat, így velük csak a döntőben találkoztunk, majd a portugálok megverték a vigaszágon a németeket, akik szerintem erősebbek egyéni teljesítményben” - fogalmazott a sikerük okáról Nagy Csaba.

hun_por_donto

A döntő résztvevői - a magyar és a portugál csapat közös fotója

A döntőbeli ellenfél, Portugália kapcsán felmerülhetett a két nemzet egy más sportágban vívott Európa-bajnoki meccse: a franciaországi labdarúgó Eb-n a magyar válogatott a torna egyik legemlékezetesebb meccsét játszva, 3-3-s döntetlent ért el a későbbi győztes luzitán csapat ellenében. Nagy Csaba elmondta, itt most nem került szóba a meccs, de a közösségi portálon folyamatosan tartják a portugálokkal a kapcsolatot, az Eb alatt pedig mentek oda vissza a zrikák. „Amikor mi csoportelsők lettünk, ők pedig harmadikok, akkor annyit írtak, nincs még vége az Eb-nek. Mikor megnyerték, akkor nem felejtették el megemlíteni ezt. Természetesen gratuláltunk nekik, a torna alatt nem beszéltünk róla, de előtte folyamatosan kommunikáltunk erről, jó bandáról van szó. Az asztal mellett ellenfelek, de ezért is jó ez a szenior bajnokság, ez nem egy felnőtt Eb, ahol nagyon hüvös a hangulat, itt sokkal barátibb az egész. Lejátszuk a meccseket, nyilván ott odafigyel mindenki, utána közösen kávézunk” - tért ki a szenior Eb közegére a szegedi Európa-bajnok biliárdos. Nagy Csaba kitért rá, a torna körülményei elég balkániak voltak, illetve az sem könnyítette meg a dolgukat, hogy az utazásuk oda és vissza is két napig tartott, mert bár minden európai ország repülővel ment, de ők autóval tettük meg a távot. „Szkopjéig mentünk első nap, majd másnap onnan Tiranába, így 16-17 órát utaztunk, ami igencsak fárasztó volt. A terem nem volt rossz, az asztalokkal sem volt probléma. Színvonalban nem egy Szlovénia vagy Ausztria volt, de az árak, és az eredmény kompenzálta mindenzt, így jó szájízzel jöttünk haza. Ha nem értünk volna el semmit, akkor azt mondtuk volna, hogy ezt felejtsük el és soha többet. Nem fognak odavinni több versenyt, mert látták, hogy ez nem az a színvonal, amihez a játékosok hozzászoktak” - fejtette ki a tiranai versenyről a Szegedi Biliárd SE játékosa.

hun_ned_elodonto

A jövő évi házigazdával az elődöntőben: a hollandok lehetnek az egyik kihívók

Jövőre Hollandiában lesz az Európa-bajnokság, Nagy Csaba a következő év kihívásairól elmondta: nem is kérdés, hogy utaznak, valószínűleg ugyanezzel a csapattal tudnak majd kiállni, azonban sokkal nehezebb lesz megvédeni a címet, mint megszerezni azt. „Még jobban fogunk készülni, mint most, meg is próbáljuk megvédeni az aranyunkat, de innentől kezdve mindenki a címvédőt akarja megverni, megteszünk mindent azért, hogy újra nyerjünk” - tekintett a következő évre a csapatban Európa-bajnoki címet szerzett biliárdos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.