Aktualitások a Somogyiból: titokzatos Japán és strandkönyvtár a Partfürdőn

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

somogyi_konyvtar01kf

Két különleges programmal várja az érdeklődőket az elkövetkező napokban a Somogyi-könyvtár hálózata Szegeden.

A titokzatos Japán egy 18. századi orvos szemével – a Somogyi-könyvtár kamaratárlata a Lótusz Napok 2016 rendezvénysorozatához

– augusztus 6-7. (szombat, vasárnap) – SZTE Füvészkert (Lövölde u. 42.)

Az SZTE Füvészkert hagyományaihoz híven idén is kétnapos rendezvénysorozattal hívja föl a nagyközönség figyelmét Közép-Európában egyedülálló, szabadtéri indiai lótuszállományára. A programhoz a Somogyi-könyvtár kihelyezett kamaratárlattal csatlakozik. Az alkalmi kiállítás Engelbert Kaempfer (1651 – 1716) német orvos és utazó History of Japan című kötetét mutatja be.

A külvilágtól elzárkózó középkori Japánról sokáig csupán kevés ismeret jutott el Európába. Az áttörést Engelbert Kaempfer kötete hozta meg. Az utazó a 17. század végén néhány évet Japánban töltött, s jegyzetei fölhasználásával jelent meg (már Kaempfer halála után) „a felkelő nap országának” történetét összefoglaló kötet.

A könyv 1729-es, francia nyelvű kiadása a Somogyi-könytár régi gyűjteményének egyik féltett kincse. A könyvtár kamarakiállítása ebből ad némi ízelítőt az idei Lótusz Napok látogatóinak.

A szegedi lótusz történetéről olvashatjuk a rendezvény internetes oldalán: ”Itt, a szegedi Füvészkert tavában található Közép-Európa legnagyobb, szabadtéri indiai lótusz állománya. A növény első levelei már májusban megmutatkoznak a víz felszínén, igazi szépségét azonban július-augusztus folyamán mutatja. Ekkor a tavat zöld levélszőnyeg és a belőle kiemelkedő rózsaszín virágok tömkelege borítja. Ebből a virágpompából szeptemberre már csak az elfásodott, de még így is dekoratív termések szálai maradnak meg.
1932-ben egyik gyűjtőútja során Győrffy István talált rá az indiai lótuszra az óföldeáki Návay-kastély parkjában. Az itt található tóból származtak az első füvészkerti tövek, melyeket lovaskocsin szállítottak a Füvészkertbe. Betelepítése óta a növény folyamatosan jelen van a tóban, mára a tó vízfelületének nagy részét birtokolja.”

A programsorozat részletes programja a szegedi Füvészkert honlapján böngészhető.

Strandkönyvtár a partfürdőn

– július 19-től augusztus 19-ig – Szegedi Partfürdő és Kemping, Középkikötő sor

Rendhagyó szolgáltatást kínál nyárra az újszegedi partfürdő vendégeinek a Somogyi-könyvtár. Strandolás közben könnyed olvasmányokat kölcsönözhetnek, képes újságokat lapozgathatnak az érdeklődők. A strandkönyvtár július 19-től augusztus 19-ig, a hét öt napján, keddtől szombatig várja olvasóit, 10 és 18 óra között.

Az olvasnivalók kölcsönzése mellett használt könyveket vásárolhatnak is a strandkönyvtár látogatói. A gyerekek társasjátékokkal tölthetik ki két fürdőzés között az időt.

A strandkönyvtár szolgáltatásait ingyenes regisztráció után vehetik igénybe az érdeklődők. Az adatokat rögzítő lappal kedvezményesen iratkozhatnak be a Somogyi-könyvtárba – a lehetőség december végéig vehető igénybe.

Egyszerre legföljebb két könyv kölcsönözhető, 200 forint kauciós díj ellenében (a könyvek visszavételekor természetesen visszakapják a pénzt az olvasók). Újságból, folyóiratból alkalmanként összesen hármat lehet elvinni, kaució nélkül.

Előző sztori

A húszezredik látogatót köszöntötték a Pompeji-kiállításon

Következő sztori

Illegális bevándorlás: Ausztria hamarosan katonákat is küldhet a magyar-szerb határszakaszhoz