Közélet

A város azonnal megoldhatná a körzet nélküli háziorvosok problémáját

A város azonnal megoldhatná a körzet nélküli háziorvosok problémáját

2016. augusztus 10., szerda
A város azonnal megoldhatná a körzet nélküli háziorvosok problémáját
vedooltas01_gs

A kormány által megszavazott iparűzési adókedvezményt továbbra sem kapja meg a szegedi háziorvosok többsége. Közülük néhányan nehezebb helyzetben vannak, mert körzet nélküliként nem kaphatnak terület alapú támogatást. Bartha László szerint a város tudna lépni mindkét esetben.

A körülbelül 6300 háziorvosból mintegy 250 érintett azzal a problémával kapcsolatban, hogy kimaradtak a kormányzat tízmilliárdos plusztámogatásából. Ők azok, akik nem rendelkeznek területi ellátási kötelezettséggel, azaz saját körzettel. Szerepük ennek ellenére jelentős az alapellátásban, Szegeden is tevékenykednek, egyikük

Ben-Redouane Gabriella

a

Délmagyarországnak

is beszélt nehézségeikről, nem kaphatnak területi pótlékot, ambuláns díjat, teljesítményfinanszírozást.

Bartha László

sebész, a Tisza Lajos Közéleti Egyesület elnöke jogosnak tartja a felvetést, hiszen a körzettel nem rendelkező háziorvosok is ugyanolyan lelkiismeretesen, magas színvonalú szakmai tudással látják el feladataikat, mint kollégáik, viszont a rendszerbe nem illettek bele, így kimaradtak. Szerinte azonban nem feltétlenül kell a kormányra várni, akár a következő közgyűlésen is léphetnek a szegedi városatyák, ha politikai oldaltól függetlenül fontosnak tartják ezt az ügyet, hiszen területi ellátási kötelezettséggel nem rendelkező doktorok is a város lakóiért dolgoznak, több ezer kártya van náluk. Hangsúlyozta, csupán néhány érintett van Szegeden, azaz nem róna hatalmas terhet a költségvetésre, ha segítenék őket.

szoregi_rendelo01_gs

„Vagy álljon be e kezdeményezés mögé a városvezetés, vagy lépjék meg azt, hogy nem veszik el tőlük adó formájában ezt a pénzt. Nem korrekt a kormányra mutogatni, miközben az állam által adott támogatást szedik be!” – mondta Bartha. Emlékeztetett rá, továbbra is megoldatlan

a háziorvosok iparűzési adókedvezményének kiterjesztése

Szegeden, mert túl alacsonyan húzta meg a baloldali többség az értékhatárt, így egyszerűen nem tudnak élni a lehetőséggel.

Krizsán Szilárd

, egy orvosvállalkozásokra szakosodott könyvelőiroda vezetője korábban azt nyilatkozta a SZEGEDma hírportálnak, a megyeszékhely 35,6 milliárd forintos költségvetéséhez képest elenyésző összeg a háziorvosoktól begyűjtött pénz, viszont a doktoronként átlagosan 200-400 ezer forintos adótételből fejlesztésre, javadalmazásra is tudnának költeni, ami kis praxisaik fenntartásához nélkülözhetetlen. A kérdés cikkünk nyomán a

nyári szünet előtti utolsó közgyűlésen

is előkerült, de végül maradt minden a régiben, a kormányzati szándék a törvényalkotásban és a helyi ellenzék felszólalása kevés volt a szegedi gyógyítók megsegítéséhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.