A szervezők szerint jobb politikamentesen a SZIN, a megyei LMP tiltakozik

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

lmp_sajttaj02_gs

A pártpropagandát hiányolta a megyei LMP az idei SZIN-ről, és azt is kifogásolják, hogy a kevesebb civil szervezet kapott helyet, mint korábban. A szervezők szerint a fesztiválozóknak egyáltalán nem hiányzik a politika az újszegedi Partfürdőről, és civilekből is akad elég.

Tiltakozik a Lehet Más a Politika Csongrád megyei területi szervezete az ellen, hogy az idei SZIN-en nem lehetnek jelen a pártok és ifjúsági szervezetik sem – jelentette ki Csiszár Zoltán elnök a fesztivál bejárata elé hirdetett sajtótájékoztatóján. Mint elmondta, a nagy hagyományú rendezvényen már a kezdetektől jelen volt a politika, csak 2008-ban voltak kitiltva, és az elmúlt években is a pártok ifjúsági szervezetei előszeretettel hívták meg a sajtót, amikor egy-egy országgyűlési vagy EP-képviselő megjelent a rendezvényen. „A civil szervezetek megjelenési lehetőségét is visszaszorították, míg két éve 80, tavaly 60, idén pedig már csak 26 civil szervezet jelenhetett meg a SZIN-en. A meghívás módja is változott, korábban pályázatot kellett benyújtaniuk a szervezeteknek, míg idén meghívásos alapon működött, vagyis a szervezők döntötték el, hogy kik azok, akik jöhetnek” – magyarázta Csiszár Zoltán. Az LMP megyei területi szervezetének elnöke elmondta, hogy Szegeden, mint egyetemi városban, különösen jelentős lenne, hogy egy fesztiválon jelen legyenek a civilek és a politika egyaránt, ugyanis a SZIN korábban kiváló lehetőséget nyújtott számukra arra, hogy a potenciális szavazókkal kötetlenül elbeszélgessenek. Az LMP megyei területi szervezete azt szeretné, hogy a többi párt és a civilek is egyöntetűen tiltakozzanak a kitiltások miatt, hogy jövőre újból jelen lehessen a pártpolitika a fesztiválon és több civil szervezet kapjon bemutatkozási lehetőséget, mint idén.

lmp_sajttaj01_gsCsiszár konkrét példát nem tudott arra mondani, hogy melyik, Szegeden jelentős tevékenységet végzett civil szervezet nem kapott lehetőséget a SZIN-en való megjelenésre, míg arra kérdésünkre, hogy a pártpolitikát miért említi egy szinten a civilekkel azt mondta, hogy egy párt ifjúsági szervezetének a kitiltása szembemegy a hagyományokkal, fontos ugyanis, hogy a fiatalságot meg tudják szólítani a pártok ifjúsági szervezeti és a civilek egyaránt.

„Valóban nem hívtuk meg az LMP-t, de a többi párt sem kapott invitálást, ez ugyanis nem egy pártrendezvény. Az idei SZIN alapelve, hogy jól érezzék magukat a fiatalok, még a nyár végén jót szórakozzanak, ezért is valósítottunk meg egy politikamentes fesztivált” – jelentette ki Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. vezetője. Kérdésünkre elmondta, az eddigi tapasztalatok szerint egyáltalán nem hiányolják a politikát a fesztiválozók.

Kitért arra is, hogy az Egészséges Szeged programot tartották szem előtt a civil szervezetek meghívásakor, de a létszám nemcsak ezért kevesebb, mint a korábbi években. Jávorszky elmondta, az elmúlt években sajnos azt tapasztalták, hogy számtalan szervezet csak a belépőket vette fel, de nem települt ki a SZIN-re egyáltalán, és bár több jól működő civil szervezet van Szegeden és környékén, mint amennyien most jelen vannak a Partfürdőn, ezúttal nem tudtak mindenkit meghívni.

Default thumbnail
Előző sztori

Paralimpia 2016: egyenlő jutalmazást kér a MEOSZ

Következő sztori

A hajtató paprikakertészek nagyon jó, a szabadföldi termesztők közepes évet zárnak

Legutóbbi hasonló cikkek