Közélet

A szervezők szerint jobb politikamentesen a SZIN, a megyei LMP tiltakozik

A szervezők szerint jobb politikamentesen a SZIN, a megyei LMP tiltakozik

2016. augusztus 26., péntek
A szervezők szerint jobb politikamentesen a SZIN, a megyei LMP tiltakozik
lmp_sajttaj02_gs

A pártpropagandát hiányolta a megyei LMP az idei SZIN-ről, és azt is kifogásolják, hogy a kevesebb civil szervezet kapott helyet, mint korábban. A szervezők szerint a fesztiválozóknak egyáltalán nem hiányzik a politika az újszegedi Partfürdőről, és civilekből is akad elég.

Tiltakozik a Lehet Más a Politika Csongrád megyei területi szervezete az ellen, hogy az idei SZIN-en nem lehetnek jelen a pártok és ifjúsági szervezetik sem – jelentette ki

Csiszár Zoltán

elnök a fesztivál bejárata elé hirdetett sajtótájékoztatóján. Mint elmondta, a nagy hagyományú rendezvényen már a kezdetektől jelen volt a politika, csak 2008-ban voltak kitiltva, és az elmúlt években is a pártok ifjúsági szervezetei előszeretettel hívták meg a sajtót, amikor egy-egy országgyűlési vagy EP-képviselő megjelent a rendezvényen. „A civil szervezetek megjelenési lehetőségét is visszaszorították, míg két éve 80, tavaly 60, idén pedig már csak 26 civil szervezet jelenhetett meg a SZIN-en. A meghívás módja is változott, korábban pályázatot kellett benyújtaniuk a szervezeteknek, míg idén meghívásos alapon működött, vagyis a szervezők döntötték el, hogy kik azok, akik jöhetnek” – magyarázta Csiszár Zoltán. Az LMP megyei területi szervezetének elnöke elmondta, hogy Szegeden, mint egyetemi városban, különösen jelentős lenne, hogy egy fesztiválon jelen legyenek a civilek és a politika egyaránt, ugyanis a SZIN korábban kiváló lehetőséget nyújtott számukra arra, hogy a potenciális szavazókkal kötetlenül elbeszélgessenek. Az LMP megyei területi szervezete azt szeretné, hogy a többi párt és a civilek is egyöntetűen tiltakozzanak a kitiltások miatt, hogy jövőre újból jelen lehessen a pártpolitika a fesztiválon és több civil szervezet kapjon bemutatkozási lehetőséget, mint idén.

lmp_sajttaj01_gs

Csiszár konkrét példát nem tudott arra mondani, hogy melyik, Szegeden jelentős tevékenységet végzett civil szervezet nem kapott lehetőséget a SZIN-en való megjelenésre, míg arra kérdésünkre, hogy a pártpolitikát miért említi egy szinten a civilekkel azt mondta, hogy egy párt ifjúsági szervezetének a kitiltása szembemegy a hagyományokkal, fontos ugyanis, hogy a fiatalságot meg tudják szólítani a pártok ifjúsági szervezeti és a civilek egyaránt. „Valóban nem hívtuk meg az LMP-t, de a többi párt sem kapott invitálást, ez ugyanis nem egy pártrendezvény. Az idei SZIN alapelve, hogy jól érezzék magukat a fiatalok, még a nyár végén jót szórakozzanak, ezért is valósítottunk meg egy politikamentes fesztivált” – jelentette ki

Jávorszky Iván

, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. vezetője. Kérdésünkre elmondta, az eddigi tapasztalatok szerint egyáltalán nem hiányolják a politikát a fesztiválozók. Kitért arra is, hogy az Egészséges Szeged programot tartották szem előtt a civil szervezetek meghívásakor, de a létszám nemcsak ezért kevesebb, mint a korábbi években. Jávorszky elmondta, az elmúlt években sajnos azt tapasztalták, hogy számtalan szervezet csak a belépőket vette fel, de nem települt ki a SZIN-re egyáltalán, és bár több jól működő civil szervezet van Szegeden és környékén, mint amennyien most jelen vannak a Partfürdőn, ezúttal nem tudtak mindenkit meghívni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.