Közélet

A magyarok őstörténetét kutató uráli expedíciónak már vannak eredményei

A magyarok őstörténetét kutató uráli expedíciónak már vannak eredményei

2016. augusztus 21., vasárnap
A magyarok őstörténetét kutató uráli expedíciónak már vannak eredményei

A magyarok őstörténetét kutató 4. orosz-magyar uráli expedíciónak már vannak eredményei - mondta Mende Balázs antropológus az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.

A szakember kifejtette: az első eredmények alátámasztják a korábbi kutatások megállapításait, miszerint a 10. század végén a Kárpát-medencébe beköltöző népesség sokgyökerű volt. Elmondása szerint a biológiai maradványokból sokszor nem lehet a megfelelő vizsgálatokat elvégezni, vagyis nem deríthető ki egyértelműen, hogy az illető beletartozott-e abba az embertípusba, amely a 10. században élt a Kárpát-medencében, ezért az antropológusok is inkább a régészeti leletekre hagyatkoznak. Hozzátette: ugyanakkor most már lehetőség van mintavételre, és laboratóriumi körülmények között fel tudják tárni a csontokban lévő DNS-állományt.

Türk Attila

régész, az expedíció vezetője arról beszélt, hogy először 2013-ban szerveztek közös orosz-magyar régészeti kutatást, az expedíciók célja még jobban megismerni a magyarok honfoglalás kori történelmét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.