Közélet

A buli a híd alatt folytatódik, Odessza meg panaszkodik

A buli a híd alatt folytatódik, Odessza meg panaszkodik

2016. augusztus 26., péntek
A buli a híd alatt folytatódik, Odessza meg panaszkodik
tisza_part_vasarnap03_gs

A SZIN előnye egyben az átka is: a lakótelep és a belváros közelsége miatt rendszeres a helyiek panasza. Olvasónk szerint hiába a fokozott rendőri jelenlét, az olcsón alkoholt fogyasztani kívánó, a fesztivál bejáratától pár száz méterre gyülekező fiatalok rengeteg szemetet, s koszt hagynak maguk után.

Eldobott sörös dobozok, éppen meghúzott boros üveg, a gát szélén bakancsos punkok, a híd oldalsó lépcsőin telefonálva lerohanó középiskolás lány – pillanatképek a Szegedi Ifjúsági Napokhoz kapcsolódó partfürdőn kívüli éjszakai életről. Ami a fiatalok számára az olcsó alkoholfogyasztás (a fesztiválon belül egy kisebb-nagyobb korsó sör ára 500 forint, a bor deciliterje 200-300 forint) lehetősége, az a környékbelieknek a nyugalmuk megzavarására irányuló merénylet. Nem meglepő, hogy évek óta rendszeresen panaszkodnak Odessza városrész és a Liget melletti utcák lakói, hiába kezdődik el már reggel a takarítás. „Véleményem szerint a SZIN-nel kapcsolatos objektív és teljes körű hírverésbe annak is bele kellene férnie, hogy a Belvárosi híd újszegedi lábának környezete milyen minősíthetetlenül undorító állapotba kerül már a rendezvény első estéje során”- írta levelében odesszai olvasónk, K. Zoltán, aki azt követően fordult a SZEGEDma hírportálhoz, hogy tapasztalatai szerint hiába tesz bejelentést a rendőrségen évek óta, a helyzet nem változik. Úgy fogalmazott, „a környező utcák zöldnek mondható felületei ilyenkor nyilvános illemhelyként üzemelnek”. Súlyosnak látja a problémát az óvoda, az iskola, a vakok intézete környékén. „Az egy dolog, hogy most négy napig dübörög a ház a koncertek miatt, de ha a közönség a rendezvényre érkezik, akkor tartózkodjon is ott, ne a környék ablakai alatt igyon a részegségig” – így az olvasó. Megoldásnak látná a fokozott rendőri jelenlétet, de azt tapasztalta, hogy a rendőrök gyakran ki sem szállnak az autójukból, s úgy végzik tevékenységüket. Lapunk megkereste a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságot, amely válaszában határozottan cáfolta, hogy csak gépkocsizó járőrök látnák el feladatokat a rendezvény kapcsán. Polgárőrök segítik az autós és gyalogos rendőrjárőrök munkáját, a SZIN szervezőivel is állandóan kapcsolatban vannak. A főkapitányság munkatársai együttműködnek a vízi mentőkkel, a mentőszolgálattal, illetve a biztonsági szolgálattal. Szerettük volna tudni, hogy az önkormányzati rendeletet megsértő, közterületen alkoholt fogyasztó fiatalokat figyelmeztetik, vagy már rögtön büntetik, amire azt a választ kaptuk, hogy „amennyiben a rendőrség szabálysértést vagy bűncselekményt észlel, illetve szabálysértésről vagy bűncselekményről a rendőrségre bejelentés érkezik, a jogszabályban előírt intézkedéseket megteszi”.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.