/

A buli a híd alatt folytatódik, Odessza meg panaszkodik

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

tisza_part_vasarnap03_gs

A SZIN előnye egyben az átka is: a lakótelep és a belváros közelsége miatt rendszeres a helyiek panasza. Olvasónk szerint hiába a fokozott rendőri jelenlét, az olcsón alkoholt fogyasztani kívánó, a fesztivál bejáratától pár száz méterre gyülekező fiatalok rengeteg szemetet, s koszt hagynak maguk után.

Eldobott sörös dobozok, éppen meghúzott boros üveg, a gát szélén bakancsos punkok, a híd oldalsó lépcsőin telefonálva lerohanó középiskolás lány – pillanatképek a Szegedi Ifjúsági Napokhoz kapcsolódó partfürdőn kívüli éjszakai életről. Ami a fiatalok számára az olcsó alkoholfogyasztás (a fesztiválon belül egy kisebb-nagyobb korsó sör ára 500 forint, a bor deciliterje 200-300 forint) lehetősége, az a környékbelieknek a nyugalmuk megzavarására irányuló merénylet. Nem meglepő, hogy évek óta rendszeresen panaszkodnak Odessza városrész és a Liget melletti utcák lakói, hiába kezdődik el már reggel a takarítás.

„Véleményem szerint a SZIN-nel kapcsolatos objektív és teljes körű hírverésbe annak is bele kellene férnie, hogy a Belvárosi híd újszegedi lábának környezete milyen minősíthetetlenül undorító állapotba kerül már a rendezvény első estéje során”- írta levelében odesszai olvasónk, K. Zoltán, aki azt követően fordult a SZEGEDma hírportálhoz, hogy tapasztalatai szerint hiába tesz bejelentést a rendőrségen évek óta, a helyzet nem változik. Úgy fogalmazott, „a környező utcák zöldnek mondható felületei ilyenkor nyilvános illemhelyként üzemelnek”. Súlyosnak látja a problémát az óvoda, az iskola, a vakok intézete környékén.

„Az egy dolog, hogy most négy napig dübörög a ház a koncertek miatt, de ha a közönség a rendezvényre érkezik, akkor tartózkodjon is ott, ne a környék ablakai alatt igyon a részegségig” – így az olvasó. Megoldásnak látná a fokozott rendőri jelenlétet, de azt tapasztalta, hogy a rendőrök gyakran ki sem szállnak az autójukból, s úgy végzik tevékenységüket.

Lapunk megkereste a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságot, amely válaszában határozottan cáfolta, hogy csak gépkocsizó járőrök látnák el feladatokat a rendezvény kapcsán. Polgárőrök segítik az autós és gyalogos rendőrjárőrök munkáját, a SZIN szervezőivel is állandóan kapcsolatban vannak. A főkapitányság munkatársai együttműködnek a vízi mentőkkel, a mentőszolgálattal, illetve a biztonsági szolgálattal.

Szerettük volna tudni, hogy az önkormányzati rendeletet megsértő, közterületen alkoholt fogyasztó fiatalokat figyelmeztetik, vagy már rögtön büntetik, amire azt a választ kaptuk, hogy „amennyiben a rendőrség szabálysértést vagy bűncselekményt észlel, illetve szabálysértésről vagy bűncselekményről a rendőrségre bejelentés érkezik, a jogszabályban előírt intézkedéseket megteszi”.

Előző sztori

Ma rendezik az Állatkertek éjszakáját

Következő sztori

Az NMHH is részt vett a netsemlegességről szóló uniós iránymutatás kialakításában