A 27 évvel ezelőtti Páneurópai Piknikre emlékeztek Sopronpusztán

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az 1989. augusztus 19-ei Páneurópai Piknikre emlékeztek pénteken a magyar-osztrák határ közvetlen szomszédságában lévő Sopronpusztán, ahol 27 évvel ezelőtt a békedemonstráción megnyílt a határ, és több száz keletnémet állampolgárnak sikerült átjutnia Ausztriába.

Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviseletének vezetője beszédében úgy fogalmazott, hogy ma sokan fenyegetve érzik Európa békéjét és szabadságát, és a területek védelme érdekében vannak az Európai Unión belül a belső határellenőrzések.

Példaként említette, hogy az emlékhelytől alig néhány méterre, a magyar-osztrák határátlépési pontnál is szúrópróbaszerűen ellenőrzik a járműveket.

A képviseletvezető reményét fejezte ki, hogy az EU meg tudja erősíteni külső határainak védelmét, aminek következtében a belső határokon újra szabadon lehet majd közlekedni.

A németországi emberek soha nem fogják elfelejteni Magyarországnak, hogy ma itt mindnyájan szabadságban élhetünk – idézte fel Angela Merkel német kancellár hét évvel ezelőtti, Sopronpusztán mondott beszédét.

A Páneurópai Piknik Emlékparkban tartott megemlékezés előtt a soproni Liszt Központban megnyílt a Hitler elleni 1944. július 20-ai merényletről szóló kiállítás.

A tárlatról az emlékparkban Frank Spengler azt mondta, hogy a Hitler elleni merénylet a németek számára a szabadság jelképe, ahogy a magyarok számára a hatvan évvel ezelőtti októberi szabadságharc és forradalom az.

“A szabadságban való égés vágya olyan kötelék, amely szorosan összefűzi a magyarokat és a németeket” – zárta beszédét.

Magas László, a Páneurópai Piknik egykori egyik szervezője, a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány elnöke köszöntőjében a 27 évvel ezelőtti eseményeket felidézve elmondta, hogy már a szervezéskor is érezte a háttérből Pozsgay Imre támogatását. Hálával beszélt az egykori államminiszterről, aki “haláláig magának érezte az eseményt”, rendszeres résztvevője volt a piknikkel kapcsolatos rendezvényeknek.

Előző sztori

Kalasnyikov boltot nyitottak a moszkvai Seremetyevo repülőtéren

Következő sztori

Labdarúgás: első idegenbeli pontjaira hajt a SZEOL Soroksáron