Közélet

A 27 évvel ezelőtti Páneurópai Piknikre emlékeztek Sopronpusztán

A 27 évvel ezelőtti Páneurópai Piknikre emlékeztek Sopronpusztán

2016. augusztus 19., péntek
A 27 évvel ezelőtti Páneurópai Piknikre emlékeztek Sopronpusztán

Az 1989. augusztus 19-ei Páneurópai Piknikre emlékeztek pénteken a magyar-osztrák határ közvetlen szomszédságában lévő Sopronpusztán, ahol 27 évvel ezelőtt a békedemonstráción megnyílt a határ, és több száz keletnémet állampolgárnak sikerült átjutnia Ausztriába.

Frank Spengler

, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviseletének vezetője beszédében úgy fogalmazott, hogy ma sokan fenyegetve érzik Európa békéjét és szabadságát, és a területek védelme érdekében vannak az Európai Unión belül a belső határellenőrzések. Példaként említette, hogy az emlékhelytől alig néhány méterre, a magyar-osztrák határátlépési pontnál is szúrópróbaszerűen ellenőrzik a járműveket. A képviseletvezető reményét fejezte ki, hogy az EU meg tudja erősíteni külső határainak védelmét, aminek következtében a belső határokon újra szabadon lehet majd közlekedni. A németországi emberek soha nem fogják elfelejteni Magyarországnak, hogy ma itt mindnyájan szabadságban élhetünk - idézte fel

Angela Merkel

német kancellár hét évvel ezelőtti, Sopronpusztán mondott beszédét. A Páneurópai Piknik Emlékparkban tartott megemlékezés előtt a soproni Liszt Központban megnyílt a

Hitler

elleni 1944. július 20-ai merényletről szóló kiállítás. A tárlatról az emlékparkban Frank Spengler azt mondta, hogy a Hitler elleni merénylet a németek számára a szabadság jelképe, ahogy a magyarok számára a hatvan évvel ezelőtti októberi szabadságharc és forradalom az. "A szabadságban való égés vágya olyan kötelék, amely szorosan összefűzi a magyarokat és a németeket" - zárta beszédét.

Magas László

, a Páneurópai Piknik egykori egyik szervezője, a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány elnöke köszöntőjében a 27 évvel ezelőtti eseményeket felidézve elmondta, hogy már a szervezéskor is érezte a háttérből Pozsgay Imre támogatását. Hálával beszélt az egykori államminiszterről, aki "haláláig magának érezte az eseményt", rendszeres résztvevője volt a piknikkel kapcsolatos rendezvényeknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.