Közélet

Visszaszorulóban van az Iszlám Állam

Visszaszorulóban van az Iszlám Állam

2016. július 22., péntek
Visszaszorulóban van az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet visszaszorulóban van - jelentette ki az MTI-nek telefonon Washingtonból nyilatkozva Vargha Tamás, a honvédelmi minisztérium parlamenti államtitkára.

A politikus az IÁ ellen harcoló nemzetközi koalíció országainak konferencián vett részt Washingtonban. A kétnapos tanácskozás első napján, szerdán a védelmi miniszterek eszmecseréje zajlott, csütörtökön pedig a külügyminiszterek és a védelmi tárcák irányítóinak közös tanácskozása folyt. A találkozón elhangzottakról szólva

Vargha Tamás

megerősítette:általános az a vélemény a nemzetközi koalíció tagjai körében, hogy a terrorszervezet visszaszorulóban van, annál is inkább, mert az Irakban korábban uralmuk alá hajtott területeknek mintegy felét, a Szíriában elfoglaltaknak pedig hozzávetőlegesen húsz százalékát sikerült visszafoglalni. Az államtitkár szerint fordulópont lehet az észak-iraki Moszul városának visszafoglalása a terroristáktól. "A terrorszervezet kommunikációjából egyértelműen látjuk, hogy sikerült megtörni a lendületüket, ugyanis már nem támadásokról esik szó, hanem arról, hogy a végsőkig kitartanak. Tehát hátrálnak"- hangsúlyozta Vargha Tamás. A politikus szerint rendkívül fontos a terroristák utánpótlási vonalainak elvágása és pénzügyi forrásaik felszámolása, s ezzel párhuzamosan okvetlenül el kell érni azt, hogy a terroristák elől menekülni kényszerülők ne Európa felé vegyék útjukat. Ezzel összefüggésben rámutatott, hogy a terrorszervezet legyőzése és a térség helyzetének rendezése fontos feltétele az európai migránsválság rendezésének is. De meg kell akadályozni, hogy a menekülők ellenőrizetlenül lépjenek be Európába, illetve Magyarországra is - húzta alá Vargha. Az MTI azon kérdésére, hogy vajon a magyar erőfeszítések megítélése változott-e, Vargha Tamás kifejtette: ez feltétlenül így van, s hangsúlyozta, hogy megváltozott az egy évvel ezelőtti hangulat, amikor Magyarország a bírálatok kereszttüzében volt, mert a határain nem engedett át ellenőrizetlenül migránsokat. "Mára már azok a politikusok is változtattak a véleményükön, akik korábban bíráltak" - hangoztatta az államtitkár. Ezzel kapcsolatban Vargha Tamás utalt arra, hogy a NATO is - amelynek főtitkára,

Jens Stoltenberg

szintén jelen volt a washingtoni tanácskozáson - elismeri, hogy van összefüggés a migráció és a terrorizmus között, ezért az észak-atlanti szervezet is elsődleges fontosságúnak tartja a határok védelmét. Az államtitkár ezzel kapcsolatban felidézte a párizsi és a brüsszeli merényleteket, amelyeknek elkövetőiről kiderült, hogy támogatást kaptak a terrorszervezettől. Az MTI kérdésére válaszolva az államtitkár megerősítette: a terrorizmus elleni küzdelemben szoros a magyar-amerikai együttműködés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.