Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Gazdaság

Változott az algyői MOL Főgyűjtő besorolása, immár felső küszöbértékű üzem

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

kozmeghallgatas006kf

Gyér érdeklődés mellett tartottak Algyőn közmeghallgatást a MOL Főgyűjtő telephelyről, mely egy jogszabályi változás miatt immár felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemnek számít. Elhangzott, semmi sem változott, csak az új követelményekhez kell igazítani a biztonsági jelentést.

Minden algyői polgárnak joga van megismerni a MOL-nak azon tevékenységeit, ami veszélyt jelenthet a településre. A társaság részletesen kidolgozott tervekkel rendelkezik, amit harmonizáltak a SEVESO III. követelményekkel, vagyis a főgyűjtőnél végzett tevékenység nem változott, ugyanazok a mennyiségek és veszélyforrások vannak évek óta, csak a jogszabályi környezet módosult – tájékoztatott a polgármesteri hivatalban tartott a közmeghallgatáson a MOL részéről Pölhe Árpád. A biztonsági dokumentáció pontosan leírja, hogy egy esetleges katasztrófahelyzetben vagy netán terrorcselekmény kapcsán mi a teendő, s ezekre részletes cselekvési terv is készült.

Látos István, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság századosa elmondta, ezért volt szükség a közmeghallgatásra, mert a SEVESO III. irányelveket átültették a magyar jogszabályokba, s ezek alapján a veszélyes anyagok besorolása megváltozott. „Ugyanannyi veszélyes anyag van jelen a területen, az anyag fizikai és kémia tulajdonságai nem változtak, nem lett mérgezőbb vagy épp tűzveszélyesebb, csak az irányelv szerint veszélyes besorolás alá került. Idáig az algyői főgyűjtő alsó küszöbértékű veszélyes üzemnek minősült, immár felső küszöbértékű” – magyarázta a tűzoltó százados. A besorolás megváltozása miatt biztonsági elemzést kellett készíteni modellezéssel együtt, úgy belső védelmi terv készült, valamint külső is, ez utóbbi a lakosság védelmét szolgálja.

A szakember arról tájékoztatott, hogy amikor küszöbérték-váltás van egy üzemnél, akkor a teljes engedélyezési eljárást kell újból lefolytatni. Ennek részét képezi a biztonsági dokumentáció, amit az üzemeltető készít el, ennek a nyilvános változatát eljuttatták az algyői polgármesteri hivatalhoz, ahol kifüggesztették, hogy bárki megtekinthesse. Látos István közölte, hogy a múlt héten megtörtént a biztonsági dokumentáció valóságtartalmának ellenőrzése is egy szemle keretében, hiányosságot nem találtak.

A közmeghallgatáson Gonda János önkormányzati képviselő arra volt volt kíváncsi, hogy az Algyőre települni kívánó görög vegyi üzemmel összefüggésbe hozható-e a mostani vizsgálat, amire a MOL munkatársa közölte, hogy nem, ugyanis az olajipari társaság értelemszerűen csak a saját dolgaival foglalkozik. A katasztrófavédelem munkatársa pedig azt mondta, az algyői főgyűjtőtől távol tervezik megépíteni a tusfürdők alapanyagát gyártó üzemet, még a 47-es főút is elválasztaná egymástól a két egységet,vagyis a MOL Főgyűjtő telephely és a településre tervezett vegyi üzem – igaz még a pontos tervek nem készültek el – nem fokozza a veszélyhelyzetet.

A SEVESO III. irányelvről ITT olvashat bővebben.

Hírzóna

Magyar többségi tulajdonba kerülhet a Tesco áruházlánc

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Diszkontok jöhetnek.

Tovább olvasom

Hírzóna

Befellegezhet az Airbnb-nek Szegeden?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az önkormányzatoknál a döntés joga a rövidtávú lakáskiadást illetően.

Tovább olvasom

Hírzóna

Változnak a bértámogatás feltételei

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A 25 év alatti regisztrált álláskeresők, illetve a tartós álláskeresők esetében lehet kérvényezni a támogatást.

Tovább olvasom

Aktuál