Közélet

Theresa May az új brit miniszterelnök

Theresa May az új brit miniszterelnök

2016. július 13., szerda
Theresa May az új brit miniszterelnök
theresa_may

Theresa May eddigi belügyminiszter Nagy-Britannia új miniszterelnöke. Az 59 éves Mayt II. Erzsébet királynő bízta meg szerdán kormányalakítással, miután David Cameron, az eddigi miniszterelnök benyújtotta lemondását.

Cameron

, aki 2010 májusa óta állt a brit kormány élén, szerda este felesége és három gyermeke kíséretében kereste fel a londoni Buckingham-palotában II. Erzsébet királynőt, hogy felajánlja lemondását. A palota szóvivője a hozzávetőleg félórás audiencia után bejelentette, hogy az uralkodó elfogadta David Cameron lemondását. Cameron június 24-én, a brit EU-tagságról rendezett népszavazás másnapján közölte, hogy távozik, miután a választók többsége a kilépésre voksolt. A brit kormány hivatalos álláspontja az volt, hogy az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja. Néhány perccel Cameron lemondása után megérkezett a Buckingham-palotába a kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetője,

Theresa May

eddigi belügyminiszter, akinek miniszterelnöki kinevezését Cameron javasolta a királynőnek. Theresa May az uralkodó tizenharmadik miniszterelnöke - az első

Sir Winston Churchill

volt -, egyben ő Nagy-Britannia második női kormányfője a három éve elhunyt

Margaret Thatcher

után. A Konzervatív Párt alsóházi frakciója nagy többséggel választotta Theresa Mayt a párt új vezetőjévé, és ennek alapján Cameron azt javasolta a királynőnek, hogy Mayt bízza meg az új brit kormány megalakításával. A palota szóvivője szerda este bejelentette, hogy az uralkodó felkérte a kormányalakításra Theresa Mayt, aki elfogadta a megbízatást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.