Közélet

Terápiás programok, strand és nyári Mikulás az ÁGOTA országos tábor 4. napján + FOTÓK

Terápiás programok, strand és nyári Mikulás az ÁGOTA országos tábor 4. napján + FOTÓK

2016. július 24., vasárnap
Terápiás programok, strand és nyári Mikulás az ÁGOTA országos tábor 4. napján + FOTÓK
agota_tabor_strandolas20_gs

A vasárnap legfontosabb gondolata ez volt: senki sincs egyedül a problémáival, mindenki számára van segítség, de azt el is kell tudni fogadni.

A bizalom és az önbizalom szerepéről, nehézségeiről és fontosságáról szóltak a vasárnapi programok Doboz-Szanazugon a XX. Állami Gondoskodásban Élő Fiatalok Országos Találkozóján. Délelőtt

Kothencz János,

az ÁGOTA Alapítvány alapítója, a tábor vezetője tartott témafelvezető előadást, melyben az állami gondozott gyerekek életét aktuálisan érintő bizalmi válság és bizalmi nehézségek kérdéskörét vázolta fel. Mint mondta, számos gyermek fogalmazza meg, hogy azok után, amiken élete során keresztülment, rendkívül nehezen bízik, borzasztó nehezen tud nyitni, gondot okoz számára eldönteni, hagyatkozhat-e másokra, és ugyanígy kétséggel fogadja, hogy vajon őbenne mások bíznak-e. Ezzel szorosan összefügg az önbizalom kérdése, hiszen ezek a gyerekek, ezek a fiatalok bizony a legtöbb esetben önbizalomhiányban szenvednek. A mély és intenzív témafelvezetés során az alapító rámutatott, miért fontos, hogy megtanuljanak újra bízni magukban, és bizalmat adni másoknak. Azt igyekezett tudatosítani a gyerekekben, hogy komoly szerepe van a kapaszkodás képességének, illetve nemcsak az az ajándék, ha mi bizalommal viseltetünk mások iránt, de az is, ha mások ránk hagyatkoznak, bíznak bennünk. "Egymás ajándékaivá kell tudnunk válni akkor, amikor egymást segítjük, amikor bizalmat adunk egymásnak" - üzente Kothencz János a táborlakóknak. Beszélt emellett a kiszolgáltatottság érzésének velejáróiról, és a gyerekek is megfogalmazhatták, mit jelent ez számukra. A táborvezető demonstratív gyakorlatokon illusztrálta a zuhanásélményt, ahol maguk a sorstársaik kaphatták el azokat a gyerekeket, akik vállaltak a próbatételt. Kothencz János konklúziójában megerősítette a gyermekeket abban, hogy ők mind elfogadhatóak, értékes emberek, akiknek minden okuk megvan arra, hogy elfogadják a feléjük nyitott szívvel forduló társaik bizalmát, ám ehhez ők maguknak is befogadóvá kell válniuk. A témafelvezető előadást követően terápiás gyakorlatok indultak a bizalom és a kiszolgáltatottság témáiban. A KÁSZPEM, a szenzitív pedagogikoterápiás rendszer trénerei és terapeutái vettek részt a tábor mind a 42 alcsoportjának játékos foglalkozásaiban. Volt többek között bizalombölcső, bizalomharang, vakvezetés is. A foglalkozások végén nem maradhatott el az oly lényeges visszacsatolás: a segítőkkel a gyerekek méltán erősíthették meg egymást abban, hogy senki nincs egyedül a problémáival, a családjukat veszített gyermekek sebei természetesek, de ezen a sebek gyógyíthatóak, ám tagadhatatlan, hogy meg kell velük küzdeni. Ezután megerősítő gyakorlatok következtek, melyek során minden gyermek sikerélményhez juthatott, megtapasztalhatta, hogy remek érzés bízni, másokra hagyatkozni.

agota_tabor_nyarimikulas20_gs

A csodálatos ebéd közös elköltését követően a tábor apraja-nagyja kivonult a szanazugi strandra, ahol ezer ember fürdött, labdázott, úszott, pancsolt, homokvárat épített vagy éppen csak napozott együtt. Kisvártatva szirénázó tűzoltón futott be a nyári Mikulás, aki köszöntötte a gyermekeket, és beszélgetett velük. A táborlakók közös énekléssel fogadták, a nyári Mikulás pedig mintegy fél tonna csokoládét, cukorkát, édességet osztott szét közöttük. Persze ő sem maradhatott szárazon, hiszen a gyermekek kérésének megfelelően az ÁGOTA munkatársai alaposan megfürdették a Körös vízében. Miután kikecmergett a vízből, a tűzoltók valóságos esőt idézték el, meglocsolták a táborlakókat, és szivárványt rajzoltak az égre, melyet vastapssal jutalmazott a közönség. A gyerekek és az ÁGOTA munkatársai nagy köszönetet mondtak a hatalmas élményért a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a békéscsabai tűzoltóság munkatársainak. A nagyszerű strandparti és a nyári Mikulás meglepetését követően csendes estét tartottak az országos táborban. A résztvevők olyan filmeket néztek, melyek elgondolkodtatóak, és tanulságuk ugyanaz a megerősítés, mint a délelőtti előadásé és gyakorlatoké: senki nincs egyedül, mindenki számára van segítség, de ezt el is kell tudni fogadni. Emellett a táborlakók lelkesen készültek a hétfői hivatalos köszöntőnapi vendégek érkezésére, akik a gyermekek méltóságát, fontosságát aláhúzandó mondanak majd köszöntőt a jubileumi országos találkozón.

A jubileumi ÁGOTA-tábor a MOL Új Európa Alapítvány támogatásával valósul meg.

A 20. jubileumi táborban a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató sok száz gyermeke és fiatalja vett részt. A szervezők a nevükben is köszönik az adományokat, az ajándékokat! A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató továbbra is folyamatosan várja nevelőszülők jelentkezését a 06/20-946-0101, a 06/20-284-4727, valamint a 06/30-624-2840-es telefonszámokon!

Korábban írtuk:

Az ÁGOTA-tábor 3. napjának összefoglalója és fotóiAz ÁGOTA-tábor 2. napjának összefoglalója és fotóiAz ÁGOTA-tábor 1. napjának összefoglalója és fotóiMegkezdődik a XX. ÁGOTA-táborJubilál az ÁGOTA: ezer résztvevő a huszadik nyári táborban

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.