Közélet

Százhúsz éves az Anna fürdő

Százhúsz éves az Anna fürdő

2016. július 25., hétfő
Százhúsz éves az Anna fürdő
anna_furdo_it

Százhúsz éves a szegedi Anna fürdő, a jubileumot változatos múltidéző programokkal köszöntik kedden éjszaka - tájékoztatta az intézményt üzemeltető Szegedi Sport és Fürdők Kft. kommunikációs referense az MTI-t.

Gömöri Csilla

közölte, az évforduló alkalmából, Anna napon a fürdőhöz köthető tárgyi emlékekből nyílik kiállítás: bemutatnak régi fürdőruhákat, -sapkákat, -kötényeket, -kalapot, valamint néhányat a több mint hat évtizeden át palackozott Anna ásványvíz címkéi közül. Egykori fotókkal és a Délmagyarország korabeli írásaival idézik föl a fürdő történetét, a vendégeket táncbemutatók és lézershow szórakoztatja, a vállalkozó szellemű hölgyek pedig kipróbálhatják azt is, hogyan mutat rajtuk az 1920-as évek sminkje. Az Anna fürdőnek a város központjában helyet adó eklektikus stílusú épület Steinhardt Antal és Lang Adolf bécsi építészek tervei alapján 1896-ban készült. A városi gőzfürdő mellett 1927-ben fúrtak kutat, hogy így csökkentsék a fűtésre fölhasznált szén mennyiségét. Patzauer Dezső likőrgyáros ötlete volt a mintegy 950 méteres mélységből feltörő, 58 fokos víz palackozása, amelyet lányáról, Annáról nevezett el. Az eredetileg tisztasági fürdőnek épült létesítmény működésében az 1940-es évektől vált egyre fontosabbá a gyógyászat. Az Anna víz palackozása 2000-ben szűnt meg, de ma is bárki szabadon fogyaszthatja a Csáky József szobrászművész Táncoslány című szobrával díszített kútnál. A fürdőépületet uniós támogatással újították föl, a rekonstrukció után 2004 nyarán nyitott újra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.