Gazdaság

NFM: több mint egymilliárd euró értékben kötött le forrást közlekedésfejlesztésre Magyarország

NFM: több mint egymilliárd euró értékben kötött le forrást közlekedésfejlesztésre Magyarország

2016. július 8., péntek
NFM: több mint egymilliárd euró értékben kötött le forrást közlekedésfejlesztésre Magyarország

Több mint egymilliárd euró értékben kötött le forrást közlekedésfejlesztésre az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből (CEF) Magyarország az első két pályázati körben elfogadott projektjavaslataival - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a tagállamok küldötteiből álló bizottság pénteken véglegesítette a második pályázati körben támogatásra érdemes projektek listáját. Ezzel Magyarországnak sikerült lekötnie a teljes rendelkezésre álló forrásmennyiséget, ami egyetlen másik visegrádi országnak sem sikerült - írták. A CEF-forrás felhasználásával korszerűsíthetik egyebek mellett a Budapest-Hatvan vasúti vonalszakaszt, a Százhalombatta-Pusztaszabolcs vasútvonalat és a déli összekötő Duna-hidat, illetve a második ütembe léphet a GSM-R vasúti távközlési hálózat kiépítése. A CEF ezen felül támogatja 35 mozdony felszerelését az egységes európai vonatbefolyásoló rendszer 2. szintjének (ETCS2) megfelelően, az M15-ös és M70-es autóutak négysávossá alakítását, valamint a dunai hajózás lehetőségeit bővítő több beruházást - áll a közleményben. A 2016 őszén megjelenő harmadik pályázati felhívásban már a más országok által fel nem használt forrásokért is "harcba lehet szállni" állami vagy magán projektjavaslatokkal - írta az NFM. A CEF egy új uniós alap a transzeurópai hálózatok fejlesztésének felgyorsítására a 2014-2020 közötti időszakban. A közlekedési ágazatra fordítható teljes pénzügyi keret 24,05 milliárd euró, ebből 11,30 milliárd eurót kizárólag a kohéziós országok használhatnak fel. Magyarország részére 1,08 milliárd eurót (337 milliárd forintot) különítettek el. A nemzeti borítékban található források összértéke a 15 százalékos hazai önrészt is beleértve nettó 396 milliárd forint - áll a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.