Írjon nekünk

Közélet

Mesesziget a hétfejű sárkánnyal Északvároson + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

mesesziget_05_gs

„Az olvasás révén a képzeletünket is tudjuk formálni, s a képzeletre nagy szükségünk van ahhoz, hogy a céljainkat meg tudjuk valósítani” – fogalmazott Vajda Attila olimpiai bajnok kenus az Északvárosi fiókkönyvtárban az egyhetes olvasótábor megnyitóján, amelynek a középpontjában idén a mesebeli hétfejű sárkány áll, valamint a félelmek leküzdése és az önismeret.

Már másodízben invitálták az olvasást szerető gyermekeket olvasótáborba, a Somogyi-könyvtár Északvárosi fiókkönyvtárában húsz fiatalt vár a héten a Mesesziget, a játékos programok során a mesebeli hétfejű sárkánnyal mérhetik össze leleményességüket, ügyességüket a gyerekek. Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a Somogyi-könyvtár igazgatója – aki saját mesével is készül a táborozóknak – kérdésünkre elmondta, az is céljaik között szerepelt, hogy olyan lakótelepen élő gyerekeknek rendezzenek egy ingyenes tábort, akiknek nem feltétlenül van lehetőségük arra, hogy ellátogassanak a vadasparkba, vagy éppen kipróbálják a sárkányhajózást, vagyis nem pusztán az olvasásról szól a Mesesziget. Az olvasótábor egyébként egyfajta jutalomként is felfogható, a gyerekeknek ugyanis fél éven keresztül különböző, az olvasáshoz kapcsolódó játékos feladatokat kellett teljesíteniük, közülük választottak ki húszat, akik részt vehetnek a péntekig tartó táborban. „Ebben az évben az önismeret áll a tábor középpontjában, hiszen ha önmagunkat ismerjük, akkor ezáltal a körülöttünk lévő világból is többet látunk és értünk meg. Az önismeret mentén szerveztük a programokat természetesen mesékkel átszőve, idén a sárkányok adják a mesék fő vonalát” – mondta el portálunknak a könyvtárigazgató.

Az olvasótáborban a gyermekek félelmeit is segítenek leküzdeni, készítenek például varázs marokkövet és karkötőt is, mindkettőt varázslattal, hókuszpókusszal töltve meg, illetve a kiválasztott mesék is abban segítenek, hogy a gyerekek megtapasztalják az együttműködés varázslatos erejét és önbizalmukban megerősödve tapasztalatot gyűjthetnek a konfliktusok megoldásáról, illetve arról is megbizonyosodhatnak, hogy a közvetlen környezetükben is élnek hősök és óriások. „Van egy társam, akit Manónak hívnak, és ő vezeti majd a gyerekeket a sárkányok birodalmába, akikkel meg kell majd küzdeniük, de ahhoz bizonyos eszközök kellenek. Saját pajzsot készítünk ehhez, amire felkerül a családfa is” – ennyit árult el a csütörtöki mesefoglalkozásról Palánkainé, amelyre saját meséjével készül a gyerekeknek.

Kérdésünkre az igazgató elmondta, hiába mutatják ki statisztikák, hogy egyre kevesebbet olvasunk, a könyvtárban ez nem érződik különösebben, bőven akadnak gyerekek, akik szívesen vesznek a kezükbe könyveket. A Somogyi-könyvtár célja az, hogy azokkal is megszerettessék az olvasást, akik még nincsenek beiratkozva a könyvtárba. Jó kapcsolatot alakítottak ki a szegedi óvodákkal és iskolákkal, rendszeresen tartanak foglalkozásokat, és Palánkainé Sebők Zsuzsanna szerint ha egy csoportból mindössze három gyermek van, aki visszavágyik a könyvtárba, akkor már elmondhatják, hogy sikeresen dolgoztak. Tóth Andrástól, az olvasótábort támogató Kultúrkör Egyesület elnökétől megtudtuk, legfőbb céljuk, hogy minél több fiatal kimozduljon egy picit az online világból, és inkább az olvasás felé forduljon, még ha ez mai világunkban kuriózumnak is számít.

A nyári olvasótábor megnyitóján Vajda Attila olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok és kétszeres Európa-bajnok kenus mesélt a gyerekeknek sportolói pályája örömeiről és erőfeszítéseiről. A civil és szakmai összefogással megvalósult olvasótábor résztvevői nemcsak a könyveket bújják a hét folyamán, hanem felkeresik a Szegedi Nemzeti Színházat, a vadasparkot, SZTE JGYPK Interaktív Természetismereti Tudástárát, valamint Szegedi Vízisport Egyesület kajak-kenu sport telephelyén sárkányhajóba pattannak.

Közlekedés

Csongrádi iskolások vetélkedtek rendőri irányítás alatt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Kerékpáros ügyességi versenyt szerveztek egy bokrosi iskolában.

Tovább olvasom

Hírzóna

Három héten belül kell eltávolítani a kampányplakátokat a közterületekről

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

November 12-én 16 óráig kell megtennie annak, aki elhelyezte vagy akinek az érdekében elhelyezték.

Tovább olvasom

Egyetem

Amerikai diplomata vallott Szegeden a rendszerváltással kapcsolatos élményeiről

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Donald Kursch jelentős szerepet vállalt George Bush elnök 1989-es budapesti látogatásának megszervezésében.

Tovább olvasom

Aktuál