Közélet

Megy a gőzös - 170 éves a Pest-Vác vasútvonal

Megy a gőzös - 170 éves a Pest-Vác vasútvonal

2016. július 13., szerda
Megy a gőzös - 170 éves a Pest-Vác vasútvonal
Gozfelhos_nosztalgia

Ünnepi gőzfelhős különvonat indul a 170 éves Pest–Vác vasútvonal megnyitásának alkalmából 2016. július 15-én, pénteken Budapest-Nyugati pályaudvarról 10 óra 10 perckor. A MÁV Nosztalgia szerelvényét a 424-es gőzmozdony húzza, a nosztalgia flotta legszebb vasúti járműveit felsorakoztatva. A különvonat indulása előtt a Nyugati pályaudvar Királyi Várójában ünnepi köszöntővel emlékeznek meg a 170 éve átadott első magyar vasútvonalról.

Magyarország első vasútvonala két év munkája nyomán, a Magyar Középponti Vasúttársaság irányításával, Pest és Vác városa között készült el. A vasútvonalat

József nádor

és felesége 1846. július 15-én nyitotta meg a forgalom számára. Az ünnepély alkalmából a főhercegi pár is utazott a szerelvényen Vácig. Az első magyar kötött pályát import acélból, walesi és poroszországi kohók által gyártott rudakból építették meg, a talpfákat a magyar tölgyerdők, a sínek rögzítéséhez használt csavarokat pedig Resicabánya kohói biztosították. A vasútvonal környékén épített töltést a Duna medréből nyert hordalékanyag szolgáltatta. A 33 kilométer hosszú útvonalon a vonat 28 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedett. Első utasai, József Nádor és más előkelőségek, köztük Széchenyi István és Kossuth Lajos alig egy óra alatt érkeztek a fővárosból Vácra. A kocsik ablakain nem volt üveg, a huzatot és az esőt bőrfüggönyökkel zárták ki, a fűtést hőpalackokkal, a világítást mécsesekkel és olajlámpákkal oldották meg. A Pestet Váccal összekötő vasutat egy évvel később követte a háromszor hosszabb Pest–Szolnok vonal, és fokozatosan kiépült az ország teljes, pókhálóhoz hasonlatos vasúthálózata. Teljesült Petőfi kívánsága: „Száz vasutat, ezret! / Csináljatok, csináljatok!” A MÁV Nosztalgia ünnepi vonatában klasszikus fapados és párnás fülkés kocsik, valamint hangulatos étkezőkocsik is helyet kapnak. A különvonat utasait Vácon fúvószenekar, reformkori hangulat és színes programok várják, köztük a „170 éves a magyar vasút” – Vándor Vasúttörténeti Kiállítás a Váci Művelődési Központban, valamint szlalomverseny eredeti vasúti málházó kocsival, utcaszínház és táncház a város főterén. A nosztalgia vonatjeggyel rendelkezők kedvezményes belépőt válthatnak Vác múzeumaiba és kiállításaira.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.