Bulvár

Még feketék a skarlát íbisz fiókák a Szegedi Vadasparkban

Még feketék a skarlát íbisz fiókák a Szegedi Vadasparkban

2016. július 28., csütörtök
Még feketék a skarlát íbisz fiókák a Szegedi Vadasparkban
skarlat_ibisz

Hat fióka nevelkedik a szegedi skarlát íbisz csapatban, valamint folytatódnak a különleges vasárnapi programok a Szegedi Vadasparkban.

"Nem vitás, hogy állatkert egyik legszínpompásabb állatai a skarlát íbiszek, amelyek látványukkal rendszerint lenyűgözik a dél-amerikai körutat bejáró látogatóinkat. A gyönyörű madarak azonban ezekben a hetekben már nem csak megjelenésükkel keltik fel a figyelmet, hanem fiókáikkal is, amelyek szépen cseperednek, egyre nagyobbak és bátrabbak, így egyre többet lehet őket megfigyelni a fészkükön kívül. Tavaly már örülhettünk a ritka dél-amerikai madarak sikeres szaporodásának, idén azonban sikerült fokozni a családi örömöket, hiszen eddig már hat fióka is kikelt június eleje óta a tojásából. A Németországból 2014-ben érkezett íbisz csapat tehát ismét szépen gyarapodott, az utódok pedig – hasonlóan a tavalyiakhoz - más állatkertekbe fognak költözni a felnövekedésük után. A skarlát íbiszek (Eudocimus ruber) Dél-Amerika északi partvidékének lakói, elsősorban a folyótorkolatokban és mangrove mocsarakban élnek nagyszámú kolóniái. Az élénk skarlát színüket a természetes táplálékukban, vagyis apró rákokban lévő karotinoidoknak köszönhetik. Az, hogy állatkertben sem fakulnak ki, egy speciális takarmánynak köszönhetik, amely tartalmazza a legfontosabb számukra szükséges természetes táplálék kiegészítőket. Emellett lisztkukacot és apró halakat fogyasztanak a Vadasparkban. A kolóniákon belül összeállt párok viszonylag egyszerű fészket raknak, 1-3 tojásukat kb. 19-23 nap alatt költik ki. A Vadasparkban ágakra rögzített kosárkákkal könnyítettük meg a dolgukat, abban fészkelnek az összeállt párok. A hím és a tojó együttműködése nem ér véget a tojásrakással, később is együtt nevelik a fiókájukat. A fiókák, hogy ne legyenek feltűnők a ragadozók számára, még sötét színűek, csak 2-3 évesen válnak élénk színűvé. A skarlát íbiszek jelenleg nem számítanak veszélyeztetett fajnak, de aggodalomra ad okot, hogy a létszámuk folyamatosan csökken a kutatások szerint. Az íbiszröpde családi eseményeit a látogatóink is nyomon követhetik. A fiókák száma még növekedhet is, hiszen most is vannak még kelésre váró tojások…

Vasárnapi programajánlat: a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság lesz a vendég

Idén nyáron a partnereinkkel együttműködve bővítjük a megszokott nyári programkínálatunkat. Arra törekszünk, hogy a vakáció minden vasárnapján valami pluszt nyújtsunk a hozzánk látogatóknak az állatok látványán túl. Ezek a programok nemcsak érdekesek, hanem változatosak is, a hozzánk látogatók többek között eddig láthattak ragadozó madárshow-t, részt vehettek katasztrófavédelmi gyakorlaton, vagy éppen a szegedi Aquapolis nyereményjátékán. Vendégünk volt már a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága is egy látványos, óriás túzokos bemutatóval. Most vasárnap a másik délalföldi nemzeti park, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei várják játékos feladatokkal a látogatóinkat 10.00-tól 16.00-ig a Természetvédelmi Oktatóközpont közelében. Kánikula esetére egy hasznos tanács: aki esetleg tart az erős napsugárzástól, annak csak ajánlani tudjuk az árnyas vadasparki erdőt!" - írja a Szegedi Vadaspark közleménye.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.