/

Újraosztja a város az ötkarikás milliókat – más forrásból támogatnák Kárászt és Vajdát?

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

sportbizottsagos_sajttaj002kf

Öt, a riói olimpiára kijutott szegedi sportolót támogathat a város, erről dönthet keddi ülésén a Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság. Nincs ott azonban az olimpiáról lemaradt két helyi kajak-kenus, akiket korábban egy-egymillió forinttal segítettek. A tervek szerint az összeget más forrásból kapnák meg a sportolók.

Áprilisban megírtuk: a Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság javaslatára egy-egymillió forintos támogatásban részesült a riói olimpiára való eredményes felkészülés érdekében az EDF Démász Szegedi VE két sportolója, Kárász Anna és Vajda Attila. A szegedi klub két klasszisa ugyanakkor sajnálatos módon nem kvalifikálta magát a brazíliai játékokra, előbbi esetében a szövetség kissé sajátos válogatási elve is közrejátszott, míg Vajda Attila a szétlövésen nem tudta legyőzni másodjára a KSI-s Vasbányai Henriket. A testület korábbi ülésén is vitatéma volt, hogy miképp, valamint mekkora összeggel támogassa a város a Rióban szereplő szegedi sportolókat, ám mivel akkor még nem látszott, hogy pontosan hányan képviselhetik Szegedet az ötkarikás játékokon, a döntés későbbre maradt. Az önkormányzati honlapon elérhető előterjesztés alapján a sportbizottság keddi ülésén dönthet arról az olimpiai résztvevők támogatásáról, amely végül öt szegedi sportolót érint: a súlyemelő Nagy Péter, a vízilabdázó Manhercz Krisztián, a para-asztaliteniszező Major Endre, valamint a paraatléta ikerpár, Biacsi Bernadett és Biacsi Ilona részesülhet egyaránt egy-egymillió forintos, az olimpiai felkészülést segítő támogatásban – így értelemszerűen Kárász Anna és Vajda Attila immár nincs a támogatottak között.

Vajon az önkormányzat most elveszi a két sportolótól a korábban neki szánt pénzt? – ezt kérdeztük a szakbizottság MSZP-s elnökétől.

„Volt egy régi adósságunk a klub felé, amit rendezni akarunk, és úgy döntöttünk, hogy ezt más módon fogjuk megtenni. Ezt nem ebből a keretből fizetjük majd ki, hanem egy költségvetési módosítással lesz megoldva a későbbiek során. Az pozitív, hogy a kijutott sportolókat ötszázezer helyett egymillió forinttal támogatnánk” – fogalmazott portálunknak a kedden várható döntésről Joób Márton, a Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság elnöke.

Ezzel az olimpikonok támogatási, 10 millió forintos keretösszegének felét költheti el a város, a megmaradt ötmillió forintot pedig a premizálásra szánnák. A bizottság elnöke hozzátette, reméli, hogy lesznek szegedi dobogósok az olimpián, az esetlegesen megmaradt összeget pedig tartalékban hagynák.

A sportbizottság júniusban azt is jóváhagyta, hogy az EDF Démász Szegedi VE továbbra is kiemelten támogatott egyesület maradjon a városban, így a közgyűlés döntésének értelmében 2016. június 1. és 2017. június 30. között összesen 41 millió, idén 21, míg jövőre 20 millió forintos támogatással számolhat a klub.

Előző sztori

Harmadjára futott neki a bíróság a keretjelzálogos pernek – szegedi és makói családok lakását viheti a bank

Következő sztori

Öt ítéletet hozott a Szegedi Járásbíróság határzár tiltott átlépése miatt