Közélet

Leromboltatná Hitler szülőházát az osztrák belügyminiszter

Leromboltatná Hitler szülőházát az osztrák belügyminiszter

2016. július 12., kedd
Leromboltatná Hitler szülőházát az osztrák belügyminiszter

Az osztrák kormány kedden döntött arról a törvényről, amely lehetővé teszi Adolf Hitler Braunauban álló szülőházának kisajátítását. Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter leromboltatná az épületet.

A kormánydöntéssel az épület sorsa még nem dőlt el, egy bizottság foglalkozik az ingatlan lehetséges további hasznosításával. A kormány nem pártolja a belügyi tárcavezető javaslatát.

Christian Kern

kancellár a keddi kormányülést követően arra hívta fel a figyelmet, hogy a ház lerombolásával kapcsolatban műemlékvédelmi aggályok merülhetnek fel. Hasonló fenntartásokat fogalmazott meg

Reinhold Mitterlehner

alkancellár is.

Sobotka

azonban nem osztja ezen aggodalmakat. A Zöldek pártja a Hitler-ház kisajátításáról szóló törvényjavaslat mellé állt és támogatja a ház lerombolását is. A zsidó közösségek is kiállnak a ház lebontása mellett. Az osztrák ellenállás dokumentációs archívumának (DÖW) vezetője az Ö1 osztrák közszolgálati rádió keddi műsorában azt javasolta, hogy

Hitler

szülőháza egy politikától mentes hely legyen, például élelmiszerboltként használják a jövőben.

Gerhard Baumgartner

szerint egyedül azt kell megakadályozni, hogy a ház neonáci zarándokhellyé váljon. Az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete, az ICOMOS ausztriai szervezete is Hitler szülőházának lerombolása ellen foglalt állást. A szervezet úgy vélte, hogy Ausztriának mindent meg kell tennie azért, hogy az épület az ismeretterjesztés autentikus emlékhelye legyen, és Ausztria eloszlassa a nemzetiszocialista ideológia körüli mítoszokat. Hitler 1889-ben született a német határon fekvő kisvárosban, Braunau am Inn-ben. A náci diktátor szülőháza - egy nagyméretű saroképület - több mint száz éve egy helyi család tulajdonában van. 1972-ben az osztrák kormány bérleti szerződést kötött a tulajdonossal, és sérült emberek központját rendezte be az épületben. A megállapodás azonban öt éve felbomlott, mert a tulajdonos nem adott engedélyt a szükséges felújítási munkákra. A kormány április 9-én döntött úgy, hogy kisajátítja az ingatlant, amely 2011 óta üresen áll. A ház a város történelmi központjában van, és műemlékvédelem alatt áll.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.