Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Gazdaság

Leisztinger-érdekeltségben maradhat a szegedi Forrás Hotel

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

hunguesthotelszeged

A szállodalánc belföldi részeiből csak a lillafüredi és a szegedi marad Leisztinger Tamásnál, ha lezajlik augusztus közepén az adásvétel. Nem tudni, hogy a döntésben mekkora szerepet játszott a Napfényfürdő Aquapolis adásvétele körül kialakult bonyodalom.

A Hunguest Hotels Zrt. átvilágítását befejezték, így várhatóan augusztus közepén gazdát cserél a legnépszerűbb belföldi szállodalánc – tudta meg a Magyar Idők. A csomagban a márkanév, a franchise-jog, a saját hotelek üzemeltetését jegyző zártkörű részvénytársaság mellett 14 belföldi szálloda is benne van. Az országos lap információi szerint a Konzum Nyrt. által befektetési céllal létrehozott KONZUM PE Magántőkalapon keresztül kerülhet Jászai Gellért érdekeltségébe a Hunguest Hotels szállodalánc.

Kimarad azonban két belföldi és két külföldi egység, amelyek megmaradnak Leisztinger Tamás érdekeltségében. Az MSZP-közelinek tekintett vállalkozó Magyarországon a lillafüredi és a szegedi szállodáját tartja meg. Az utóbbi esetében a döntés nem lehet véletlen, már áprilisi anyagunkban feltettük a kérdést, hogy mi lesz a sorsa a szállodának és az ezt vonzóvá tevő Napfényfürdő Aquapolisnak. A fürdő eladását kritizálta többek között a Jobbik, az LMP és a Civil Városi Unió. Az utóbbi szervezet közleményében úgy fogalmazott, “a Forrás Szálló a Hunguest tulajdonában van, így tehát a teljes veszteség a Ligetfürdő Kft.-nél, az egész nyereség viszont a szállónál, azaz a Hunguest Zrt-nél keletkezik, kézenfekvő megoldás, hogy az egész komplexum egy kézbe kerüljön”.

Mint korábban megírtuk, 2007 decemberében döntött úgy Szeged, hogy elindít egy fürdőkomplexum-beruházást, a szerződéseket már a következő évben megkötötték, majd át is adták 2010-ben a Napfényfürdő Aquapolist. A tulajdonviszonyok a 2007-ben létrehozott cégben a következőek voltak: a város közvetlenül 53, a Szegedi Sport és Fürdők Kft.-n keresztül 27 százalékos tulajdonrésszel rendelkezett, a Hunguesté fennmaradó 20 százalék. A tulajdonosok közötti szerződés értelmében, ha letelik a beruházást 50 százalékban lehetővé tevő uniós támogatásért cserébe vállalt öt éves fenntartási kötelezettség, közösen meghirdetik értékesítésre a kft-t. 2015. december 1-jéig lehetett pályázni, de pályázat nem érkezett, mivel a fürdő 2010-es megnyitása óta veszteséget termelt, amelyet a magántulajdonos csaknem 3 milliárd forint tagi kölcsönnel és póttámogatással ellensúlyozott, így míg a Hunguest Zrt-nek 1,4 milliárdot kellett fizetnie, egy esetleges külső befektető a vételáron felül a tagi és banki kölcsönök kifizetésével is szembetalálta volna magát összesen 7,395 milliárd forint értékben

A masszívan veszteséges fürdő végül átkerült a várostól a Leisztinger Tamáshoz köthető cégekhez. Az összeg egészét eredetileg az Etelka sori uszoda építésére szánták, azóta ez módosult arra, hogy csak a nagyobb részét tartalékolják e célra.

A lillafüredi szálloda esetében valószínűleg legendás szépsége miatt dönthettek úgy, hogy megmarad a jelenlegi tulajdonosnál. A szegedi egység esetében viszont a korábbi indokok mellett felmerülhettek a jogi bonyodalmak kérdései. Ugyanis a Ligetfürdő Kft. eladását követően Német Ferenc, a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság külsős tagja 2016. június 23-án feljelentést tett jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt. Az Az igazságügyi könyvszakértő jelentésére hivatkozva azt állította sajtótájékoztatóján, legalább 2,4 milliárd forint vagyoni kár érte Szeged városát a Ligetfürdő Kft. értékesítése miatt.Az ügyben feljelentés-kiegészítést rendelt el a Csongrád Megyei Főügyészség, amely esetében vagy elutasítják, vagy alapos gyanú alapján elrendelik a nyomozást.

Hírzóna

Egymillió forint támogatást is kaphatnak a vidéki idegenvezetők

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom

Hírzóna

Sikeresek a megyei iparkamara pályaorientációs táborai

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A gazdasági önkormányzat három településen szervezett programokat a továbbtanuló fiatalok számára.

Tovább olvasom

Hírzóna

Rendkívül népszerű a falusi csok 

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Egész Európában nincs még egy ilyen támogatási rendszer.

Tovább olvasom

Aktuál