Civil Városi Unió: Szeged a fürdőváros?

2015. november 29., vasárnap • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Gémes Sándor

napfenyfurdo_aquapolis02_gs

A civilek úgy érzik, nem lesz pályázó a Ligetfürdő Kft. tulajdonjogára, azaz a Hunguest Zrt. 100%-ban tulajdonosa lehet a Napfényfürdőnek, miközben Szeged városa „kimarad a buliból”. A Civil Városi Unió sajtóközleménye.

A szegedi közgyűlés pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottsága nyáron döntött úgy: a tulajdonosok korábbi megállapodása értelmében eladásra kínála a Napfényfürdő Aquapolis Szegedet üzemeltető Ligetfürdő Kft.-t. December 1-jéig lehet pályázni, az új tulajdonossal előreláthatólag 2016. április 12-én kötnek szerződést.

Az Aquapolis megépítésére 2007-ben hozta létre a Ligetfürdő Kft.-t az önkormányzat és a Hunguest Hotels Zrt. A városnak közvetlenül 53, a Szegedi Sport és Fürdők Kft.-n keresztül 27 százalékos tulajdonrésze van a cégben, a Hunguesté fennmaradó 20 százalék. A 2010 óta működő Aquapolis a kezdetek óta veszteséges, a magántulajdonos csaknem 3 milliárd forint tagi kölcsönnel és póttámogatással ellensúlyozta ezt. A tulajdonosok közötti szerződés értelmében ha letelik a beruházást 50 százalékban lehetővé tevő uniós támogatásért cserébe vállalt 5 éves fenntartási kötelezettség, közösen meghirdetik értékesítésre a kft-t.

Ha külső befektető akarja megvenni a komplexumot, akkor ki kell fizetnie az 1,7 milliárd forintos minimumvételárat és a tagi kölcsönt, valamint át kell vállalnia a bankkölcsönt, vagyis megközelítőleg 8 milliárd forintjába kerül. Ha több vevőjelölt pályázik, az 1,7 milliárdos alapárról indul a licit. A Hunguestnek elővásárlási joga van, vagyis ha érkezik ajánlat, a szállodalánc eldöntheti, megveszi-e az önkormányzat és a százszázalékos önkormányzati társaság 80 százalékos üzletrészét 1,4 milliárdért. Ha senki nem pályázik, szerződés szerint a Hunguest köteles kivásárolni a többségi tulajdonost – ezt Szentgyörgyi Pál (MSZP) gazdasági alpolgármester nyilatkozta nyáron a Délmagyarország napilapnak, hozzáfűzve: azt is vállalnia kell az új tulajdonosnak, hogy legalább 20 évig fürdőként üzemelteti az Aquapolist, és megtartja a szegediek kedvezményét, illetve az iskolások úszásoktatását.

Hamarosan tehát lejár a pályázazi határidő, ezzel kapcsolatban adta ki az alábbi sajtónyilatkozatot a Civil Városi Unió.

Szeged a fürdőváros?

Már csak néhány nap, és kiderül, lesz-e érdeklődő a Napfényfürdő Aquapolis üzemeltetésére és tulajdonjogára. A 2007-ben az önkormányzat, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. és a Hunguest Hotels Zrt. között létrejött – azóta többször módosított – megállapodás szerint 2015. december 1-jén zárul a jelentkezési határidő az eddigi üzemeltető, a Ligetfürdő Kft. projektcég 100%-os tulajdonjogára kiírt pályázatra.

„Úriember biztosra nem fogad” – szokták mondani. Mi most mégis nagy tétben mernénk fogadni arra, hogy a pályázat eredménytelen lesz, és a városvezetés előre megtervezett forgatókönyve szerint a Hunguest Zrt.-hez kerül a tulajdonjog. A Szentgyörgyi alpolgármester által 2007-ben jól kigondolt szcenárió szerint – miként azt a pályázati kiírás is tartalmazza – a potenciális vevőnek a következőket kellene kifizetnie:

Önkormányzat, Szegedi Sport és Fürdők Kft. üzletrész: 1.407.000.000,- Ft
Hunguest Hotels Zrt. üzletrész: 351.750.000,- Ft
Hunguest bankhitel kifizetés vagy átvállalás: 2.827.911.000,- Ft
Tagi kölcsönök, pótbefizetések és kamataik (Hunguest): 2.808.425.000,- Ft
Összesen: 7.395.086.000,- Ft
(Amennyiben nem lesz vevő és licit sem, úgy a Hunguestnek elővásárlási joga van, tehát neki csak 1.407.000.000,- Ft-ot kell megfizetnie.)

Azt, hogy ezért a pénzért – 7.395 milliárdért – legyen jelentkező, csaknem kizártnak tartjuk, mégpedig a következők miatt. A létesítmény – ahogyan az várható is volt – jelentős veszteséggel működik. Jellemző, hogy Szentgyörgyi alpolgármester egyik közelmúltban tett nyilatkozata szerint eredményként értékelte azt, hogy a fürdő olyan jól működik, hogy mára „már csak 300 millió az éves veszteség”. (A veszteségeket a Hunguest mint társtulajdonos folyamatosan tőkeemelésekkel, pótbefizetésekkel egyenlítette ki – ezeket most a vételárba beszámítja.) Ha feltételezzük, hogy az új tulajdonos a 300 milliós éves veszteséget 300 milliós nyereséggé tudja változtatni, úgy befektetése „alig” 25 év alatt térülne meg…

Van még egy tényező, ami miatt úgy gondoljuk, nem lesz pályázó, és a tulajdonjog a Hunguest Zrt.-hez kerül: az ilyen típusú élményfürdők üzemeltetése önmagában nem rentábilis, profitot kizárólag a komplex szolgáltatások (szállodák, éttermek, wellness és turisztikai szolgáltatások együttese) hozhatnak. Ez Szegeden is így van, hiszen a Forrás Szálló az Aquapolis szolgáltatásainak ingyenes biztosításával, a wellnesscsomagok kínálatával nyilvánvalóan jelentős bevételnövekedést ért el. A Forrás Hotel pedig ismereteink szerint nem eladó…

Az egész dolog egyetlen szépséghibája csupán az, hogy a Forrás Szálló a Hunguest tulajdonában van, így tehát a teljes veszteség a Ligetfürdő Kft.-nél, az egész nyereség viszont a szállónál, azaz a Hunguest Zrt-nél keletkezik. Kézenfekvő megoldás, hogy az egész komplexum egy kézbe kerüljön – ez várhatóan így is lesz, csupán két apró hiba van, egyrészről Szeged városa ebből a buliból kimarad, miközben elveszíti egyik legértékesebb ingatlanát, a szegediek tízezrei által kedvelt SZUE-t, másrészről szegediek ezrei csupán a reklámokból ismerhetik a város fürdőjét, mert a belépőket megfizetni esélyük sincs.

Maradt még egy kérdés: a döntéshozók szűk köre, akik ezt a végkifejletet hozó megállapodássorozatot – több civil szervezet, az építész kamara, a tervtanács és az ellenzék tiltakozása ellenére – véghezvitték, vajon ezt a végkifejletet akarták-e, vagy mindez csak a butasággal párosult akarnokság következménye? Mi úgy gondoljuk, hogy az előbbi az igaz… Ezt alátámasztja a legutóbbi közgyűlés egyik érdekessége: Szentistványi István észrevételezte, hogy a fürdők, így az Aquapolis is, mentesülnek a helyi adó megfizetése alól. Botka László válaszában úgy reagált, hogy a saját cégeinket nem kellene adóztatni. Lehetséges, hogy a polgármester nem tudja, hogy a Napfényfürdő hónapokon belül magánkézbe kerül…

Kíváncsian várjuk tehát a pályázat – előre borítékolható – eredményét, ami pedig az ide vezető utat és a szegedi lakosságra gyakorolt hatásokat illeti, arra egy következő írásban visszatérünk.

Civil Városi Unió

A Hunguest Zrt. 100%-ban tulajdonosa lehet a Napfényfürdőnek, miközben Szeged városa „kimarad a buliból”. A Civil Városi Unió sajtóközleménye: http://szegedma.hu/?p=592327

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 28.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 50 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.145.123.86 IP címről szól hozzá.

 • 50. tikle hozzászólt ekkor: 2015. november 30., hétfő, 14:03
  Válaszolok

  Te írtad, hogy első számú vezetőnek lenni külön szakma! Botka Szeged első számú vezetője. Vagy tévedek? :)

 • 49. régi elvtárs hozzászólt ekkor: 2015. november 30., hétfő, 13:42
  Válaszolok

  45. A MÁV vezetőjének lenni mindig is politikai beosztás volt és nem szakma.
  Ez van a szegedi önkormányzati cégeknél is!
  42. Mutyi! Frisebb cikket is linkelhettél volna!
  mandiner.hu/tag/leisztinger_tamas/
  46. A Questorhoz pár hétre kinevezett első számú vezetőnek is külön szakmája van?!

 • 48. NP hozzászólt ekkor: 2015. november 30., hétfő, 13:42
  Válaszolok

  tikle
  Ne égesd magad….

 • 47. régi elvtárs hozzászólt ekkor: 2015. november 30., hétfő, 13:30
  Válaszolok

  44. Az MLE-re járó megbízható elvtársakat párttitkári jóváhagyással a szocalizmusban még beengedték?

 • 46. tikle hozzászólt ekkor: 2015. november 30., hétfő, 13:28
  Válaszolok

  45. na, ez az, amiben egyetértek. Szóval Botka elvtársnak diplomája van városvezetői szakból? :)

 • 45. NP hozzászólt ekkor: 2015. november 30., hétfő, 13:21
  Válaszolok

  Szakemberek
  Nem tudod, tehát közlöm: a XXI. században “első számú” vezetőnek lenni az külön szakma.
  A MÁV vezérigazgatója sem ért a mozdonyvezetéshez – mert nem ez a dolga.

 • 44. NP hozzászólt ekkor: 2015. november 30., hétfő, 13:17
  Válaszolok

  tikle
  1, “A közgyűlés jegyzőkönyve nyilvános. Mint Botka-fun tag pontosan tudod, hol található. El lehet olvasni, ahogy én is elolvastam anno… Elárulom, hogy még másolatom is van belőle.” – akkor oszd meg velünk! Ne hablatyolj elérhetőségről.

  2, “A példád rossz, mert Paks titkossága nemzetbiztonsági érdek, mint ahogy az atomerőműbe senki nem mehet be.” – ennyire tellett?
  Én voltam (25 osztálytársammal együtt) az erőműben!
  Ki kérte a biztonsági kódokat, ki kérte szállítási ütemtervet stb.?
  A megvalósíthatósági tanulmányt, a költségbecsléseket, a finanszírozási metódust, a kockázatelemzéseket szertnénk látni.

 • 43. tikle hozzászólt ekkor: 2015. november 30., hétfő, 13:06
  Válaszolok

  38. Nem, mert Újszegeden vagyok éppen. Szabadnapos vagyok, s van időm jót mosolyogni a félrefuserált kommenteken. :) LOL :)

 • 42. Elvtársi mutyi hozzászólt ekkor: 2015. november 30., hétfő, 13:06
  Válaszolok

  Az Mszp közeli Leisztingernek volt már több közös bulija szoci városvezetőkkel.
  http://index.hu/belfold/leisztinger0/

 • 41. tikle hozzászólt ekkor: 2015. november 30., hétfő, 13:01
  Válaszolok

  Ha lenne statisztika róla, akkor kiderülne, hogy nyáron hány szegedi ment Mórahalomra és Makóra, valamint az algyői fürdőbe strandolni. Én Mórahalomra jártam, ahol a fürdővendégek majd fele szegedi volt. Miért is?

 • 40. Szakemberek hozzászólt ekkor: 2015. november 30., hétfő, 12:59
  Válaszolok

  Jav: megállja

 • 39. tikk? Le. hozzászólt ekkor: 2015. november 30., hétfő, 12:59
  Válaszolok

  Ez a “tikle” vagy kicsoda a mai agitprop ügyeletes a fidesz pártszékházban. Küzd minden rovatban. Keményen.
  Hajrá tikle. :-)

 • 38. Szakemberek hozzászólt ekkor: 2015. november 30., hétfő, 12:58
  Válaszolok

  24. Az Szkt új vezetője hol tanulta ki a közlekedési szakmát? A szegedi egyetemen?
  A jó balos bárhol megálja a helyét, ahogy a Tanú című filmben is láthattuk?
  Kardos elvtárs dettó!

 • 37. tikle hozzászólt ekkor: 2015. november 30., hétfő, 12:31
  Válaszolok

  34. Akkor most tudd, hogy mai napig agyon van hallgatva, hogy annak idején a Szvse közgyűlésén Szentgyörgyi alpolgármester egy Szeviép vezérrel karöltve felvázolta, hogy miért lenne jó, ha a Szvse odaadná a sportpályáját. Ha Szvse akkor nem áll a sarkára, már régen hontalan, vagy albérlő lenne. Persze, abban igazad van, hogy Botka mindenben szépen háttérben vigyorog,mert ott vannak a talpnyaló katonái. De, azért tudnék mást is leírni, amiben az ellenzéke olyan béna volt, hogy nem ütötték le a labdát, amikor a civilek kiabáltak, s tálcán kínáltak fel olyan tényeket, amiket ha polgármesterünk agyonhallgat.

 • 36. tikle hozzászólt ekkor: 2015. november 30., hétfő, 12:17
  Válaszolok

  Np. I. A közgyűlés jegyzőkönyve nyilvános. Mint Botka-fun tag pontosan tudod, hol található. El lehet olvasni, ahogy én is elolvastam anno… Elárulom, hogy még másolatom is van belőle.

  II. A példád rossz, mert Paks titkossága nemzetbiztonsági érdek, mint ahogy az atomerőműbe senki nem mehet be. Ez logikus, ha átgondolnád. De e cikk témája nem Paks.

 • 35. NP hozzászólt ekkor: 2015. november 30., hétfő, 12:10
  Válaszolok

  Mi előtt itt parttalanul egymás minősítgetésébe kezdenénk fölhívnám a tisztelt résztvevők figyelmét “Megadityiss” megközelítésére és az általa föltett 2 db (szerintem) rendkívül fontos kérdésre:

  1, Mi lesz 20 év múlva a területtel?
  2, Mire fordítja a Város ezt a bevételt?

  no, ezekről kellene beszélgetnünk, nem a politikai habverést folytatni!

 • 34. ag hozzászólt ekkor: 2015. november 30., hétfő, 12:05
  Válaszolok

  Ma még egyetlen egy újabb fideszes kamu civil álegyesület se leplezett le egy icipicit is egetverő botkás ármányt se.
  Elvonási tüneteim vannak. :-)

 • 33. NP hozzászólt ekkor: 2015. november 30., hétfő, 12:03
  Válaszolok

  tikle
  1, Idézhetnéd Botkát mert az emlékezet esetleg csalóka…
  2, Nem tudom, hogy erről a beruházásról készült e hatástanulmány, de Paks II.-ről ami készült az titkos…

 • 32. rozsomák hozzászólt ekkor: 2015. november 30., hétfő, 11:48
  Válaszolok

  Tényleg. A Szóda. istenien bevált ablakpucolásra. Hiányolom. :-)
  CVU? Az meg micsoda? :-)

 • 31. tikle hozzászólt ekkor: 2015. november 30., hétfő, 11:40
  Válaszolok

  Látom, egyesek inkább a CVU-t fikázni jöttek, nem a témához szólnak. Mondjuk nem is értem, miért nem csodálkozom ezen.

Ugrás az oldal tetejére