Labdarúgás: szegedi rangadóval indul az NB II

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szs_labdarugas_futball_foci

Rögvest az első fordulóban találkozik egymással a labdarúgó NB II-ben szereplő két szegedi együttes: a nyitókörben a Szeged 2011-Grosics Akadémia gyulai székhelyén fogadja az újonc SZEOL SC-t. A két csapat trénere kiegyenlített mérkőzést vár a vasárnapi nyitányon.

Szegedi rangadóval indul az NB II 2016/17-es szezonja: az idei, immáron húszcsapatos bajnokság első fordulójában a Szeged 2011-Grosics Akadémia a gyulai Grosics Akadémián fogadja a másodosztály újoncát, a SZEOL SC-t. A 38 fordulóból álló pontvadászatot több hétközi forduló is színesíti majd, példaképpen rögtön a harmadik körben, augusztus tizedikén is szerdai játéknapot rendeznek, így bármelyik csapat is szenvedne vereséget vasárnap, igen hamar nyílik lehetőség a javításra. Mindenképpen fontos megjegyezni, hogy az MLSZ vonatkozó szabályozása szerint minden csapatnak kötelező legalább két, 1996. január elseje után született labdarúgót végig a pályán tartania, így a szakvezetőknek erre is figyelniük kell a hosszú szezon során.

Erősebbé vált a csapategység a Szeged-Grosicsnál

hfc_szeged_2011_21_gs

Zsinórban harmadik NB II-es szezonját kezdi meg vasárnap a Szeged 2011-Grosics Akadémia, amelynél nyáron jelentős változáson esett át a tavaly a 10. helyre befutott keret. A kapus Molnár F. Tamás és Balogh Miklós Szolnokra, Szabó Péter és Oláh Gergő Nyíregyháza érintésével Kisvárdára szerződött, Zelenyánszki László pedig Sopronba. Az ősszel remeklő Kovács Balázst a Szentlőrinc igazolta le, Berde István Siófokon folytatja, továbbá új csapat után nézhet Samuel Denis Obot is. Helyükre négy új labdarúgó érkezett, így a kapus Molnár Péter a Kozármislenyből, a védő Jagodics Bence Ajkáról és az egyaránt középpályásként szereplő Farkas Aurél és Horváth Attila, előbbi a Ferencváros második csapatától, utóbbi ugyancsak Ajkáról. Az NB III-as Dabasból visszatért az együtteshez a szélső Geiger Norbert, a 17 éves Balogh Gusztáv pedig a Grosics Akadémiáról került fel a felnőttek közé. “Mentálisan nagyon jó játékosokat igazoltunk, akik gyorsan beilleszkednek. Velük meg vagyok elégedve, de mégiscsak nyolcan elmentek, létszámban pedig nem érkeztek ennyien. Hosszú lesz a szezon, és a keret nem olyan bő, hogy ne kelljen egy picit aggódni. Remélem, hogy fizikálisan és fejben is végig tudjuk majd csinálni a bajnokságot” – vont mérleget a nyári jövés-menés kapcsán portálunknak Klausz László vezetőedző. A fiatal Baloghról szólva kiemelte, jól mozgott az edzőmeccseken és a tréningeken, valamint fizikálisan is jól bírta a munkát. “Kicsit még szertelen a játéka, de ez természetes, hiszen ezen a szinten gyorsabb a játék, nagyobb a tét. Meg kell még tanulnia, hogy hol vállalhat fel rizikót a cseleivel, de szerintem nagy jövő előtt áll. Az egyszerű védekezést meg lehet tanulni, de a kreativitást elöl, 20 méterre a kaputól nem. Az veleszületett adottság, benne pedig ez megvan” – jellemezte tehetséges támadóját.

Online

Vasárnap 18 órától folyamatosan frissülő, élő szöveges közvetítést adunk a Szeged 2011-Grosics Akadémia – SZEOL SC másodosztályú bajnoki mérkőzésről.

Kérdésünkre a tréner elmondta, kevés a valószínűsége, hogy az átigazolási ablak augusztus végi zárásáig még komolyabb mozgás menjen végbe a csapatnál. “Természetesen nincs olyan edző a világon, aki ne fogadna szívesen bármikor jó kvalitású játékosokat, de idén még akkor sem volt igazán nagy felhozatal a játékospiacon, amikor még nem jártunk ennyire előre az átigazolási időszakban. Ilyenkor már nagyon egyedi dolognak kell történnie ahhoz, hogy jó játékost foghasson ki az ember. Nem is töröm igazán már ezen a fejem, fiataloknak szeretnénk inkább minél több lehetőséget adni. Az eredmények mellett az egyik legfontosabb feladat ugyanis az lesz ebben a szezonban, hogy az utánpótlásban nevelkedett, akadémista gyerekeket beépítsük a csapatba. Azt gondolom, ez működik is” – árulta el a Szeged-Grosics mestere.

Klausz László kifejtette, úgy látja, nagyon jól összekovácsolódott a brigád a felkészülés alatt, a kiváló csapategység pedig mind az edzéseken, mind az edzőmeccseken jó hangulatot eredményezett a játékosok között. “Készen állunk a rajtra, és nagyon szeretném, ha egy pozitív eredményben is megmutatkozna hétvégén a sikeres felkészülés. Maximálisan bízom a játékosokban, az elvégzett munkában és a taktikában, amelyet gyakorlunk. Ugyanakkor az is tény, hogy messzemenő következtetést egyetlen mérkőzésből nem lehet levonni, akárhogy is alakuljon a végeredmény. Ez is csak egy meccs lesz az összes közül” – tekintett előre a SZEOL elleni vasárnapi presztízsrangadóra a tréner. Hozzátette, a lehetőségekhez mérten felkészült az újonc riválisból, amelytől alapvetően defenzív, ellentámadásokra alapozó játékot vár a gyulai Grosics Akadémián.

Csak a rajt érdekes

hfc_szeol33_gs

Premierre készül a SZEOL SC a vasárnapi nyitófordulóban, hiszen az NB III Közép csoportjában megszerzett ezüstérmet követően immáron egy osztállyal fentebb bizonyíthatnak Beretka Péterék. Ahogy a keretben bekövetkezett változásokról korábban beszámoltunk, összesen nyolc új játékos érkezett a klubhoz, akik közül négyen a szegedi együttes saját nevelésű labdarúgói. A jelentős NB I-es tapasztalattal bíró Burány Zoltán Szolnokról érkezett, Vágó Levente és Lévai Norbert a Szigetszentmiklósból, míg Mendebaba Szása a Vasasból tért vissza nevelőklubjába. Rajtuk kívül a Békéscsabától érkező Lászik Milánnal, a Budafoktól igazolt görög utánpótlás-válogatott Konstatinos Ikonomou-val, a Szentlőrinctől szerződtetett Harsányi Istvánnal, valamint a Pakstól megszerzett Péter Antallal bővült a keret, amelytől búcsút vett a nyáron a három, Hódmezővásárhelyre szerződött labdarúgó, azaz Végh Ariel, Kormányos Kolos és Varga Richárd, míg a télen igazolt Müllerlei Szabolcs a Kaposvárhoz távozott. „Izgulunk és tele vagyunk bizakodással. Elsősorban az NB II-es rajt számunkra az érdekes, az, hogy a Szeged 2011-el játszunk, ennek nincs óriási jelentősége. Akkor talán másképp lenne, ha Szegeden lenne ez a mérkőzés, de sajnos nem így lesz. Mivel Gyulára megyünk, ez egy idegenbeli NB II-es rajt, ami önmagában nagy dolog. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a két csapat kondícióiban mekkora különbség van, ettől függetlenül egy meccsen bármi lehet és nem feltartott kézzel utazunk el. A mellett, hogy újoncok vagyunk, sérülések miatt is nélkülöznünk kell néhány játékost, ezzel együtt is megpróbálunk pontot vagy pontokat szerezni és megkeseríteni az ellenfél dolgát. Azzal is tisztában vagyunk, hogy nem egyik napról a másikra leszünk NB II-es csapat attól, hogy ebben a ligában játszhatunk. Úgy gondolom, ez egy hosszú folyamat lesz, aminek a végén kellene majd NB II-es csapattá válnunk, és a 38 forduló után kell majd annyi pontot gyűjtenünk, hogy bent maradjunk. Ez nem azt jelenti, hogy nincs esélyünk senki ellen a pontszerzésre, de tudjuk, hogy a munka még csak most kezdődik el” – fogalmazott portálunknak Tóth Ákos, a SZEOL SC vezetőedzője.

Szurkolói információk

A gyulai Grosics Akadémián 1000 forintos áron lehet a helyszínen jegyet vásárolni, valamint minden nézőnek regisztráción is kötelező átesnie, ami pár percet vesz igénybe a beléptetés során. Ehhez személyi igazolvány és lakcímkártya felmutatása szükséges.

Új osztály első meccsére készül a SZEOL: legutóbb hasonló szituációban, két évvel ez előtt az új bajnokság első mérkőzése nem sikerült a legjobban: 2014 augusztusában a harmadosztályú nyitányon 4-2-s vereséget szenvedett a szegedi együttes az ESMTK vendégeként, július utolsó napján viszont első másodosztályú pontjait szerezheti meg a klub, amennyiben legalább egy döntetlent ér el a gyulai Grosics Akadémián – mind e mellett sokat nyomhat a latban az is, hogy mennyire pörögnek túl a játékosok szezon első meccsén. „Nem könnyű megtalálni az optimális lelkiállapotot, hiszen borzasztóan motiváltnak kell lenni, de nem szabad engedni, hogy túlpörögjön a játékos. Annak ellenére, hogy ez egy csapat, minden játékos más egyéniség, akivel másképp kell bánni, de bízom benne, hogy a megfelelő fokon fog mindenki pörögni” – válaszolta kérdésünkre a SZEOL mestere.

Tóth Ákosnak a bajnokság kezdetén rögtön több játékosát is nélkülöznie kell, így sérülés miatt bizonyosan nem számíthat az Ondrejó Tamás, Vágó Levente, Burány Zoltán, Stefan Tomisic alkotta négyesre, így bár a várható kezdőcsapat összeállt a tréner fejében, de ez még módosulhat a vasárnapi mérkőzésig.

A SZEOL vezetőedzője kitért rá, várhatóan hasonló stílusban fognak játszani, mint a tavasszal, de természetesen az alapjaiban más, ha jobb ellenféllel, gyorsabban kell játszaniuk. „Az új játékosok érkezése is változtat dolgokon, hiszen ugyanaz a hadrend, felfogás teljesen másképp néz ki, ha egy másik játékos játszik, másképp tölti meg azt a posztot tartalommal. Mondok egy példát: Messi is egy jó csatár, ahogyan Ibrahimovic is, mégis teljesen más játékstílust képviselnek” – zárta Tóth Ákos.

Szuda Sándor, Vajgely Pál

Ami a történelmet illeti

Fölöttébb pikáns, de rendkívül nagy jelentőségű szegedi rangadóra kerül sor a 2016-17. évi 20 csapatos NB II július 31-i nyitányán, vasárnap este 18 órától a gyulai Grosics Akadémián! Az immár 5. profi másodosztályú idényét kezdő Szeged 2011-GA együttese ugyanis a fennállása legelső NB II-es szezonjában rajtoló, úgymond színújonc SZEOL SC együttesét látja vendégül. Jó kis mérkőzésre, sőt igencsak parázs hangulatra van kilátás, így még az is lehetséges, hogy 2011 óta először színültig megtelik a Grosics Gyula Akadémia, amúgy tényleg európai színvonalú pályája… – írja holnapján Vitos György, a szegedi futball krónikása.

S ha már helyi rangadóról van szó, cseppet sem érdemtelen áttekinteni az immár 117 évre visszatekintő szegedi futballhistória korábbi legkülönlegesebb szegedi rangadóit, legérdekesebb összecsapásait…
Persze, a vezérfonalat mindig is a Szegeden egykor vezető szerepet játszó labdarúgó-csapatok jelentették, ezáltal azt is nyugodtan leírhatjuk, hogy a Szegedi AK 1899-es megalakulását követően egészen a ’40-es évek elejéig ez a SZAK-vonal (különféle neveken, mint Bástya FC, Szeged FC, vagy éppen Szeged AK) jelentette a szegedi labdarúgás krémjét, úgymond ékkövét (fenti fotónkon a piros-fekete SZAK-címer látható).

Így aztán a többi szegedi klub – mint például az SZVSE, az UTC, a Móravárosi Kinizsi, az SZTK vagy éppen jóval később a Szegedi Dózsa és a Dorozsma is a SZEAC-ot, majd a SZEOL AK-t… – rendre a gazdag mecénás (a SZAK-ot megalapító Bástyai Holtzer Tivadar) mindenkori elitcsapatát akarta rendszeresen elnáspángolni a ’10-es, ’20-as évek Déli Kerületi Bajnokságaitól kezdődően…

Jóllehet, ez elég ritkán sikerült nekik, hiszen a piros-fekete színekben játszó SZAK fennállása legelső négy évtizedében sikert sikerre halmozott a hazai és a nemzetközi porondon egyaránt!

Helyszűke miatt ezúttal csak néhány érdekesebb szegedi rangadót emelnék ki, a többi részleteiben is megtalálható az eddig kiadott szegedi futballköteteimben…

Az 1898-1899-es idénytől általam nagy gonddal végigkísért, immár a 117. évében járó szegedi labdarúgás 46. szezonja, az 1943/1944-es rövid “őrségváltást” hozott a helyi futballban: a lelkes kis vasutascsapat, az SZVSE az NB I-ben indulhatott, de – csakúgy, mint 1941-42-ben – rögvest ki is esett. A “nagy” Szeged, a SZAK viszont az NB II Déli csoportját nyerte meg fölényesen (28 bajnoki meccsén 137 találatot szerezve!!) és a másodosztályú gólkirályi címet a SZAK kitűnő balszélsője, Nagy Antal nyerte, így újra csak az NB I-re készülhettek a szegediek a háborús években! A másik helyi rivális UTC-t például 7:1 arányban verték a piros-feketék…

A kommunisták által a SZAK-ból “átalakított” és Szegedi Szikra Munkás Torna Egylet néven futó gárda derekasan helytállt az 1950 őszi egyfordulós bajnokságban, ahol a pesti nagyok (Bp. Honvéd, MTK, Újpest, Csepel, Vasas, FTC) mellett csupán a Dorog, a Salgótarján, a Diósgyőr, a Győr és a Szombathely előzte meg őket. Az újoncként kiharcolt 12. helyezés, no meg a másik szegedi klub, a Szegedi Honvéd (a korábbi HASE…) feljutása pedig azt jelentette, hogy 1941-42 után másodszor – és eddig utoljára a futballhistóriában – Szegedet két csapat képviselte az NB I-ben…

Az az év mai szemmel nézve érdekes, sőt, egyedülálló találkozást is jelentett, mivel a későbbi SZEOL AK, majd Szeged SC és a ’90-es évekbeli Szeged FC két korábbi jogelődje került szembe egymással, ráadásul egy NB I-es bajnoki szezonban!

Külön kuriózum, hogy az újonc Sz. Honvéd szerepelt jobban (10.-ként végeztek), míg a SZAK, ezúttal már Petőfi néven – anyagilag és a kommunisták szemében erkölcsileg is ellehetetlenítve… – utolsó, 14. helyezettként kiesett.

Ez persze, még tovább fokozta a helyi klubok örökös széthúzását, s ennek levét isszuk sajnos, a mai napig is…

Bizony, 1951-ben – pontosan 65 esztendeje!!! – az NB I 14-es mezőnyében egyszerre két szegedi csapatot is találhattunk: a SZAK-ból és SzSzMTE-ből ismételten “átnevezett” Szegedi Petőfit illetve az újonc Szegedi Honvédot! Sporttörténeti kuriózum, hogy az akkorra már alaposan meggyengített SZAK, azaz a Petőfi egy 2:2-es döntetlent követően azért még utoljára 2:0-ra elverte a kommunisták által jócskán megerősített Szegedi Honvédot…

S akkor ugorjunk egy nagyot képzeletbeli időutazásunkban, egészen a ’80-as évek elejéig! Akkoriban már a rendőrök kedvenc csapata, a Szegedi Dózsa tört borsot menetrendszerűen az NB I-ből kiesett SZEOL AK orra alá – hol az NB II-ben, hol a Magyar Kupában… A legfájóbb azonban egy 1981 tavaszi másodosztályú mérkőzésük volt, amikor a már kiesett(!) Dózsa 2-2-re végzett a SZEOL AK otthonában, s ezzel elütötte Szegedet 6(!) nemzetközi kupamérkőzéstől…Tudni kell, hogy azzal a szerencsétlen döntetlennel a két NB II-es bajnok, a Szeged és a Szombathely is egyforma pontszámmal zárt az előző szezonban, így külön osztályozót kellett játszaniuk Budapesten a Közép-Európa Kupa-részvétel jogáért! Mivel a Haladás nyert, így a világhírű olasz AC Milan sajnos, nem Szegedre, hanem Szombathelyre utazhatott KK-meccset játszani… Óriási lehetőséget szalasztottak el Kun Lajosék, mert az oda-visszavágós Közép-Európa Kupában (4 klub, 6 nemzetközi kupamérkőzés!) még az európai elitfutball egyik szentélyében, a világhírű milánói San Siróban is felléphettek volna…

Végezetül nézzük a legutóbbi szegedi rangadók eredményeit!

A Szeged 2011 jogelődje, a Nógrádi Tiborék által megalapított KITE-Szeged legelső bajnoki idényében máris összekerült a mai SZEOL SC elődklubjával, az 1993-ban alapított Tisza Volán SC-vel a 2010-2011. évi NB III-as pontvadászaton…

Nem kis meglepetésre mindkét helyi derbit az akkor még sokkal esélytelenebb Major László által dirigált alakulat nyerte!

Íme érdekességként a sporttörténeti értékű, legelső rangadójuk jegyzőkönyve 2010 őszén:

Labdarúgó NB III Alföld csoport 11. forduló:

KITE-Szeged – Tisza Volán SC Szeged 5-1 (2-1).
Szeged, Felső Tisza parti stadion, 800 néző. Vezette: Rácz Béla.
KITE-Szeged: Tímár – Laczkó, Kazán, Saulic, Keller (Kormányos 80′) – Varga, Gellér – Patarcic, Brinszky (Horváth 62′), Vágó A. (Fődi 81′) – Nomel. Vezetőedző: Major László.
Tisza Volán SC Szeged: Czirják – Mészáros, Dargó, Vida, Grünvald – Boldizsár (Szabó 82′), Huszárik – Búzási, Kazi, Végh – Völgyi (Beretka 62′). Vezetőedző: Buchholcz Gábor.
Gólszerzők: Patarcic (9′), Nomel (43′, 68′ – tizenegyesből, 77′), Horváth (75′), ill. Vida (34′)
Sárga lap: Varga, ill. Mészáros, Vida, Boldizsár.

Majd a 2011 tavaszi visszavágón ugyancsak “mesterhármassal megspékelt” fölényes KITE Szeged-diadal következett:

Labdarúgó NB III Alföld csoport 26. forduló:

Tisza Volán SC Szeged – KITE-Szeged 0-3 (0-1)
Szeged, Felső Tisza parti stadion, 600 néző. Vezette: Aradi Csaba (Markó László, Tamás Nándor).
Tisza Volán SC Szeged: Dongó – Buzási, Szabó A., Mórocz, Grünvald – Szilágyi (Bursac 76′), Dargó (Boldizsár 76′) – Kéri, Beretka, Végh (Kazi 69′) – Bozovic. Vezetőedző: Buchholcz Gábor.
KITE-Szeged: Belecan (Tímár 80′) – Varga F., Saulic, Kazán, Gellér – Laczkó, Batik B. – Brinszky (Huszárik 76′), Gahwagi, Varga I. (Kulacsik 72′) – Bernáth. Vezetőedző: Major László.
Gólszerző: Bernáth 3 (36′, 69′, 86′).
Sárga lap: Mórocz (33′), Kéri (43′), Buzási (58′), Dargó (63′), Szilágyi (75′) ill. Belecan (3′), Laczkó (36′).
Kiállítva: Mórocz (37′).

Fölöttébb érdekesek voltak az edzői nyilatkozatok is…

Buchholcz Gábor: “Először is gratulálok a KITE-Szegednek! El kell mondanom azonban, más lett volna az eredmény, ha a 2. percben Kéri Tamást brutálisan elütő kapust kiállítja a játékvezető. Azt követően Móroczot jogosan küldte le a pályáról. Az igazsághoz tartozik, hogy 11 fővel sokkal gyengébben muzsikáltunk, mint mikor 10 fő maradt fönn. Le a kalappal azok előtt, akik mindent megtettek azért, hogy emelt fővel hagyhassuk el a zöld gyepet.”

Major László: “Nagyszerű, közönségszórakoztató meccsen szereztük meg a győzelmet. További sikereket kívánunk a Volánnak is a bajnokságban! Ezzel együtt azt kell mondanom, ma gólarányt javíthattunk volna, ha helyzeteinknek csak a felét berúgjuk… Az első 15 perc kivételével remekül futballoztunk, de az is volt a taktikánk, hogy kicsit visszaállunk, majd a gyors Bernáth Peti révén lendülünk támadásba. Maximálisan bejött ez az elképzelésünk.”

Eddig tehát nem panaszkodhatnak a Szeged 2011 szimpatizánsai: 2 bajnoki mérkőzésen 2 nagyarányú győzelem a Tisza Volánból lett SZEOL SC ellen, 8-1-es összesített gólkülönbséggel!

Jóllehet már az idén kiegyenlítheti negatív bajnoki mérlegét Tóth Ákos legénysége. Ehhez csupán az kell, hogy most, a vasárnapi NB II-es idénynyitón, majd 2016. december 11-én, a Vasutas-stadionban egyaránt győzzenek a Szeged 2011 együttese ellen! Gyanítom, ehhez azonban Klausz László játékosainak is lesz némi ellenvetése…

Vitos György

Default thumbnail
Előző sztori

Újra jön A nyomorultak + FOTÓK

Következő sztori

Labdarúgás: tovább fejlődhet a vásárhelyi futball

Legutóbbi hasonló cikkek