Kvótareferendum: az Ab újabb alkotmányjogi panaszokat utasított vissza

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Alkotmánybíróság visszautasította a kormány által kezdeményezett kvótareferendum ellen legutóbb benyújtott alkotmányjogi panaszokat – olvasható az Ab honlapján csütörtökön közzétett két végzésben. A bíróságok az október másodikára kitűzött népszavazás ügyében minden jogorvoslatot elutasítottak, ezek után pedig a határidő lejárta miatt már újabb nem nyújtható be.

A kormány februárban a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) benyújtott népszavazási kérdése úgy szól: “Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Az NVB hitelesítette a kérdést, majd májusban az ezt támadó beadványokat a Kúria elutasította és a kérdést helybenhagyta, az Országgyűlés ezután határozott a népszavazás kiírásáról. A kúriai döntés, illetve az országgyűlési határozat ellen korábban érkezett beadványokat az Ab júniusban elutasította, ezután az államfő október 2-ra kitűzte a népszavazás időpontját.

E közben azonban még érkeztek alkotmányjogi panaszok a Kúria döntésével szemben, többek között Szanyi Tibor szocialista EP képviselőtől. A baloldali politikus beadványában többek között azzal érvelt, hogy a Kúria döntése alaptörvény-ellenes, mert a népszavazásra feltett kérdés nem az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozik, hanem az Európai Parlament (EP) és az Európai Tanács rendes jogalkotási eljárásába.

Az Ab soron kívül lefolytatott eljárását követően a honlapján csütörtökön közzétett két július 12-ei keltezésű végzésében visszautasította az alkotmányjogi panaszokat.

Szanyi Tibor beadványa kapcsán az Ab azzal indokolta az érdemi vizsgálat nélküli visszautasítást, hogy az indítványozó nem hivatkozott egyetlen olyan Alaptörvényben foglalt jogra sem, amelyre az Ab gyakorlata szerint alkotmányjogi panasz alapítható.

A másik alkotmányjogi panasz visszautasításának indoklása pedig az indítványozó személyes érintettségének hiányára hivatkozik.

A kötelező menekültkvóta ügyében más eljárások is folyamatban vannak.

Székely László ombudsman 2015 végén fordult alkotmányértelmezést kérve az Ab-hez az uniós kvótarendszer, menekültek tömeges áthelyezésének lehetősége miatt. Indítványában többek között azt vetette fel, hogy köteles-e Magyarország uniós parancsra más tagállamban jogszerűen tartózkodó menedékkérők jelentős csoportjából – egyéni vizsgálat nélkül – áthelyezést lehetővé tenni, ha erre az ország nem adott át hatáskört az uniónak, és ha ez az intézkedés emberi jogi tartalmában meglehetősen aggályos. Az ombudsman indítványának tárgyalását júniusban kezdte el az Ab.

Szintén 2015 decemberében a magyar kormány az Európai Unió Bíróságán támadta meg az “úgynevezett kötelező kvótadöntést”. A luxembourgi testület általában 1-2 év alatt hozza meg határozatát.

Fidesz: csak a népszavazás állíthatja meg Brüsszelt és a magyar baloldalt

A Fidesz szerint csak az októberi népszavazás tudja megállítani a bevándorlók kényszerbetelepítésére készülő Brüsszelt és a magyar baloldalt.

A Fidesz-frakció közleményében arra reagált, hogy csütörtökön az Alkotmánybíróság visszautasította a kormány által kezdeményezett kvótareferendum ellen legutóbb benyújtott alkotmányjogi panaszokat, amelyek egyikét Szanyi Tibor szocialista EP képviselő nyújtotta be.

A nagyobbik kormánypárt úgy véli, a szocialisták sokadik alkalommal próbálták megakadályozni a kényszerbetelepítés elleni népszavazást, mert a baloldal bevándorlókat akar betelepíteni, és nem akarja, hogy ebbe a magyar emberek beleszóljanak.

Emlékeztetnek arra: Szanyi Tibor korábban a népszavazást elrendelő országgyűlési határozat megsemmisítését akarta elérni az Alkotmánybíróságon, most pedig egy másik, a népszavazást támadó alkotmányjogi panasza bukott meg, azonban a szocialista politikus itt sem áll meg, a napokban bejelentette, hogy az Európai Bíróságon is megtámadja a népszavazást.

Emellett a magyar baloldali európai parlament képviselők a múlt héten Brüsszelben megszavazták azt az indítványt is, amely pénzbüntetéssel akarja sújtani a kényszerbetelepítést megtagadó tagállamokat, így Magyarországot is.

“Brüsszel készül a kényszerbetelepítésre, a magyar baloldal pedig annak végrehajtására, és ebben csak az októberi népszavazás tudja őket megállítani” – áll a Fidesz közleményében.

Előző sztori

Kvótareferendum – Lázár: kifejezetten veszélyes az EB új javaslata

Következő sztori

Pénteken kezdődik az M5 HD tesztsugárzása