Közélet

Kvótareferendum: Angela Merkel nem vár változást a népszavazástól

Kvótareferendum: Angela Merkel nem vár változást a népszavazástól

2016. július 5., kedd
Kvótareferendum: Angela Merkel nem vár változást a népszavazástól

Angela Merkel német kancellár szerint nem várható változás a magyarországi kvótareferendumtól.

A kancellár kedden Berlinben Mauricio Macri argentin elnökkel folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón arra a kérdésre reagált, hogy a kvótareferendum miatt tart-e az EU megosztottságának növekedésétől. Elmondta, már régóta ismert, hogy Magyarországon népszavazást tartanak "a menekültek kérdéséről", most pedig csak a referendum időpontját jelölték ki, és a népszavazási kérdés megfogalmazásából is az következik, hogy a szavazás "válasz lesz a már most is érvényesülő kormánypolitikára". "Ismert a magyar miniszterelnök véleménye is a menekültekről, ennyiben nem várok a referendumtól változást a pillanatnyi helyzetben" - tette hozzá

Angela Merkel

. Reagált a kvótareferendum kiírására az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőinek vezetője,

Gerda Hasselfeldt

is, aki hírportálokon idézett berlini nyilatkozatában kiemelte, hogy a népszavazás vélhetően nem járul majd hozzá az uniós menekültpolitika iránti szolidaritás erősödéséhez. A migráció kezelésében sok diplomáciára van szükség az uniós tagországok összetartásához, ami "átkozottul nehéz" - mondta a politikus. Hozzátette, hogy a brit uniós tagságról tartott voksolás és a kvótareferendum révén az eddiginél is nagyobb kételkedéssel szemléli a népszavazás intézményét. Mint mondta, bizonyos kérdések túlságosan bonyolultak ahhoz, hogy egyszerűsíteni lehessen őket egy igen vagy egy nem válaszra, és a népszavazásoknál gyakran az érveknek kevésbé van szerepük, mint a pillanatnyi közhangulatnak. Ezért a döntés felelősségét a nép választott képviselőire kell ruházni, akiknek aztán ki kell állniuk és vállalniuk kell véleményüket - mondta Gerda Hasselfeldt.

Áder János

államfő kedden október 2-ra írta ki a kormány által kezdeményezett népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban. A kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.