Sport

Kosárlabda: sikeres évben bízik Lakosa Zsolt, a Szedeák új szerzeménye

Kosárlabda: sikeres évben bízik Lakosa Zsolt, a Szedeák új szerzeménye

2016. július 8., péntek
Kosárlabda: sikeres évben bízik Lakosa Zsolt, a Szedeák új szerzeménye
szedeak_kormend49_gs

Egyéves szerződést kötött a Naturtex-SZTE-Szedeák a Körmendtől érkező 25 éves Lakosa Zsolttal. A hátvéddel a váltás okairól, valamint szegedi céljairól beszélgettünk.

A tavalyi szezont követően az idei nyáron

ismét csapatot vált

Lakosa Zsolt

: az előző idényben a Körmendben pattogtató játékos egy éve a MAFC-tól igazolt a vasi együtteshez, amelyet egy idényt követően elhagy, hogy a következő szezont már a Naturtex-SZTE-Szedeákban kezdhesse meg. „Nekem egyáltalán nem okoz gondot ez, a profi játékos életéhez ez hozzátartozik. Ha megnézzük a külföldi játékosokat, ők szinte minden évben csapatot váltanak. Magyarországon a játékosok próbálnak egy csapatnál maradni, ehhez vagyunk hozzászokva, de ezt megelőzően is több csapatban játszottam, Amerikában is megfordultam több csapatban, mindig is szerettem az új kihívásokat. Úgy érzem, fejlődés szempontjából egy év alatt sok mindent ki lehet hozni, sokat lehet tanulni egy edzőtől, de a következő évben én szeretek továbbállni. Most Körmenden egy nagyon jó évünk volt, nagyon meg vagyok vele elégedve, nagy sikereket értünk el és szerintem nekem is sikerült fejlődnöm több dologban is, most egy másfajta kihívást kerestem, ezért szerettem volna Szegedre jönni” – fogalmazott portálunknak az előző szezonban a bajnoki alapszakaszban átlagban 13 perc alatt 3.5 pontot szerzett Lakosa Zsolt. A szegediek új játékosa egy igen eseménydús idényt játszhatott végig tavaly a körmendi együttesel: a csapat a FIBA-kupában is szerepelt, a Magyar Kupában aranyérmet szerzett, míg a bajnokságban a Paks legyőzésével bronzérmes lett. „Nagyon jól jönnek ezek a tapasztalatok, hiszen láttam közelről, hogy hogyan működik és hogyan nem működik egy jó csapat, mik azok, amik elengedhetetlenek és mik azok a tényezők, amik tönkretehetnek egy csapatot. Utóbbiakat tavaly sikerült elkerülnünk, amikor hullámvölgyben voltunk. Másrészről sok olyan szituáció volt tavaly, amikor nagyon nagy volt a tét, és bár igaz, hogy ilyenkor kevesebbet játszottam, de ilyenkor minden másodpercnél annyira oda kell koncentrálni, hogy szerintem ilyenkor is tud fejlődni egy játékos. Nem feltétlenül jobb az, hogy ha egy viszonylag gyengébb csapatban egy tét nélküli meccsen játszol 30-35 percet, mert ilyen szituáció is kell, amikor csak pár labdabirtoklás dönt egy mérkőzésről, és akkor a védekezésben jobban oda kell figyelni. Tavaly sokszor kerültünk ilyen helyzetbe, nekünk minden meccset meg kellett nyerni, hiszen minél jobb helyen akartunk végezni. A FIBA-kupában elvesztettük az első meccsünket, így győzelmi kényszer volt rajtunk, majd végül nem sikerült továbbjutnunk, de az is mindenféleképpen jó tapasztalat volt, a külföldi csapatok másképp játszanak, mint a magyar együttesek” – nyilatkozta Lakosa Zsolt.

szedeak_kormend45_gs

A Szedeákkal egyéves szerződést kötött kosaras hozzátette, önbizalommal telve érkezik majd a Tisza-parti városba. Előző csapatában, a MAFC-ban egy erősebb pontátlagot tudott hozni, ezzel kapcsolatban kifejtette, ha egy támadóposzton szereplő játékos sokáig csak védekezésben szerepel, akkor véleménye szerint nem tudja majd azt hozni támadásban, amire egyébként képes lenne, ez senkinek sem a hibája, csak a rendszer velejárója. „Kellenek egy csapatba pontdobók is, ha valaki védekező szerepben van, akkor nehéz ezt a támadóformáját visszanyerni. Itt most minden nulláról kezdődik. A MAFC-ban inkább pontdobó játékos voltam, a Körmendben inkább védekező, most ebben az új szituációban tudom ezt a kettőt kombinálni, ezért lesz ez egy jó év” – összegzett a Szedeák nyári szerzeménye. Lakosa Zsolt a kezdeti szegedi lépésekről elmondta, sokat beszélgetett a csapat ügyvezetőjével,

Bonifert Domonkossal

, valamint azzal a

Csorvási Leventével

, aki az egyik legjobb barátja, korábban pedig éveket töltött el a Szedeákban. A tavalyi szezon nyitófordulójában éppen a Körmenddel találkozott a Szedeák hazai környezetben: a végül a végül

83-69-es körmendi győzelemmel

végződött meccsen Lakosa Zsolt 17 perc alatt 8 pontot, 3 lepattanót, egy szerzett és egy eladott labdát, valamint két gólpasszt tudott felmutatni. „Emlékszem arra a meccsre, elég rosszul kezdtünk, de aztán sikerült visszajönnünk a meccsbe, jó emlékem van az újszegedi sportcsarnokról. A MAFC-cal is szoros meccsen kaptunk ott ki, jó meccs volt az is. Az egyéni teljesítményem sok dolog függvénye: az alap, hogy mindent megteszek, küzdök és hajtok. Szeretnék egy jó csapattag lenni, aki segíti a csapatot abban, hogy meccseket nyerjen, és ha azt el tudjuk érni, hogy mindenki megtalálja a pozícióját, akkor abból profitálni fognak a játékosok egyénileg is, és a csapat is. Főleg az első két hónapban az lehet a célunk, hogy összeérjünk, mindenkinek meglegyen a szerepe, és ha ez megvan, akkor sikeres évünk lesz” – válaszolta Lakosa Zsolt. A korábbi korosztályos válogatott játékos a magyar labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki szereplését is figyelemmel követte. Ahogy fogalmazott, hatalmas sikernek élte meg a magyar csapat szereplését, eddig csak arra emlékezett, hogy gyerekkorában minden válogatott meccset megnézett, de csak a csalódottság maradt meg benne. „Nem is kell mondanom, hogy ez mekkora öröm volt számomra is a szereplés, az utolsó, belgák elleni meccsen is jól küzdött a válogatott, nem volt reális az eredmény. Remélem, a kosárlabda-válogatott is hasonló eredményeket tud majd elérni, és sikerül kijutni az Eb-re, az lenne az igazi siker nekünk, kosárlabdázóknak” – válaszolta érdeklődésünkre Lakosa Zsolt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.