Kommandós akció, motoros bemutató, palacsintasütés és országos Ki Mit Tud az ÁGOTA-tábor 9. napján + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

agota_tabor_pentek_kimittud2_23_gs

Közel 8000 palacsintát fogyaszthattak el a táborlakók pénteken, majd fantasztikusabbnál fantasztikusabb produkciókkal rukkoltak elő a Ki Mit Tudon.

A péntek talán az eddigi legintenzívebb nap volt Doboz-Szanazugon a XX. Állami Gondoskodásban Élő Fiatalok Országos Találkozóján. Reggel a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság kommandósait tartottak fergeteges kommandós bemutatót, ami azért is fontos volt, mer a résztvevő gyermekek közül sokan érdeklődnek a rendőri hivatás iránt, és a látványos show-t követően lehetőségük nyílt személyes beszélgetésre is az egyenruhásokkal. A rendőrök után motorosok érkeztek, a Ghost’s MC Hungary tagjai sorakoztak fel, és motoroztatták meg a legkisebbeket.

no images were found

A Ghost’ MC Hungary szegedi chapter klubjának vezetője, Faragó Tibor rendszeresen résztvevője motoros csapatával az ÁGOTA-táboroknak. “Anyaklubunk több mint húsz éve alakult, békéscsabai székhelyű. Ahogy egyre gyarapodott a létszám, új jött létre később a siófoki és a szegedi chapter. Mi, szegediek szoros kapcsolatokat ápolunk az ÁGOTA Alapítvánnyal, már a Szegeden rendezett táborokban is rendre megmotoroztattuk a gyerekeket. Most is örömmel jöttünk át éppen Szegedről, ahol ezen a hétvégén tartjuk a Ghost’ MC Hungary motoros közösségének családi találkozóját. Néhány embert otthagytunk a bográcsot őrizni, a többiek nagy lelkesedéssel keltek útra, és ugyan jól megáztunk, de ez nem vetette vissza a jókedvünket. Büszkék vagyunk a motoros életformánkra. Nekünk a motor épp olyan szenvedélyünk, mint másoknak a horgászás vagy a meccsre járás, de fontosnak tartjuk hangsúlyozni és megmutatni, hogy nem mogorva, magunknak való emberek vagyunk, hanem munkából és fizetésből élő egyszerű hétköznapi fickók, akiknek az a ‘bogaruk’, hogy nappal dolgoznak, este motorra pattannak, és lenyomnak pár száz kilométert” – mutatta be a társaságot Faragó Tibor.

no images were found

A finom ebédet követően Gyenes Csaba, a palacsintakirály és csapata palacsintasütő tudományával bűvölte el a táborozókat. 52 serpenyővel egyszerre mindig ketten sütöttek, összesen közel 8000 palacsinta készült. Még a glutén- és laktózérzékenyekre is odafigyeltek, nekik külön adagok készültek. Hatalmas palacsintaparti koronázta meg a Békés és Csongrád megyeiekből álló társaság sütőbemutatóját. A palacsintasütést tehát Gyenes Csaba, Kevermes, Nagykamarás és Lőkösháza többszörös Guiness-rekorder plébánosa, egykori zsombói plébános vezényelte le. Csaba atya csapatával lassan a századik ÁGOTA-rendezvényen vesz részt önkéntesként, a különböző gyermeknapok, gyermektáborok során mintegy 300 ezer palacsintát sütött az állami gondozott gyerekek nagy örömére. A palacsintasütéshez való vonzódásáról és az ÁGOTA-val való kötődésről is vallott portálunknak. “Az egész úgy kezdődött, hogy 1992 nyarán a Dunakanyarban túráztunk, ahol annak rendje s módja szerint el is tévedtünk. Velünk volt kedves ismerősünk, Karcsi bácsi – szegény azóta már hosszú évek óta nincs az élők sorában -, aki egy óriási halom, legalább 500 darab palacsintával várt bennünket, farkaséhes vándorokat, mikor végre visszaérkeztünk. Akkor döntöttem el, hogy a palacsintasütés rejtelmeibe nekem is bele kell tanulnom. Hat-hét éven át egyedül sütöttem, majd csatlakoztak barátok, ismerősök, volt hittanosok, egykori osztálytársak, és szép lassan beletanultunk, belejöttünk a mesterségébe. Több Guiness-rekordot is sikerült felállítani, amire nagyon büszke vagyok. 2014-ben csoportos 24 órás sütésben 33 065 darab palacsintát teljesítettünk, 2011-ben Zsombón egyszerre 48 sütővel sütöttem, és mg 2001-ben az ÁGOTA-táborban egymagam 3085-öt sütöttem ki 24 óra alatt, 40 perc alatt pedig 221-et, ami nem hivatalos csúcs” – így az atya. Gyenes Csaba és társai ezen a pénteken mintegy 8000 darab finom palacsintával lepték meg a táborozókat. Mint mondta, maga a sütés is arról szólt, mint az egész tábor: bemutatja a gyerekeknek, hogy elszántsággal, akaraterővel és kitartással tulajdonképpen nincs lehetetlen, bármilyen kitűzött cél elérhető. A munkálatokba természetesen a fiatalokat is bevonták, így a tábor lakói nemcsak a fogyasztásban, de az előkészületekben, a keverésben és a sütésben is jeleskedhettek.

no images were found

Csaba atya csapatának szorgos palacsintasütői között felfedezhettük Zsombó polgármesterét, Gyuris Zsoltot is, aki nemcsak a plébánossal, de Kothencz Jánossal, az ÁGOTA alapítójával is régi jó barátságot ápol. A polgármester aktívan kevert és sütött; nyolc sütővel bűvészkedett egyszerre, de mint elárulta, tizenhatig van hitelesítve… “Nagy örömmel jöttem a táborba, mert régóta tisztelettel adózom Kothencz János tevékenységének, elismerem és csodálom, amit a gyerekekkel, a gyerekekért tesz. Egy-egy ilyen országos találkozó valódi jutalomjáték a résztvevőknek, emellett tartalmas útravalóval is felvértezi őket, melynek előnyét egész életük során élvezhetik. Csaba atyát pedig még Zsombóról ismerem, ahol több évig szolgált a nagyközségünk plébánosaként, és máig szeretettel emlegetjük, hiszen nagyszerűen szólította meg a közösséget, az embereket. Nem tagadjuk, palacsintaőrületével is megfertőzött bennünket, mi, zsombóiak azóta is rendszeresen részt veszünk nagyszabású sütéseken, akár az ő társaságában, akár külön. Évről évre ellátogatunk például a Hunyad megyei magyar napok rendezvénysorozatára, Dévára, ahol a helyi magyarság összefogásának jegyében szervezett seregszemlét színesítjük palacsintáinkkal. Örülök, hogy ezúttal is jó célt tudtunk szolgálni, és édes örömöt csempésztünk a táborozó gyerekek mindennapjaiba” – fejtette ki a SZEGEDma.hu-nak.

no images were found

Este következett a Ki Mit Tud, ahol közel kétszáz fantasztikus produkciónak tapsolhatott a közönség a legkülönbözőbb kategóriákban a verstől a prózán át az ügyességi számokig. Itt mindenki megélhette szereplésvágyát, tündökölhetett, a lélegzetelállító fellépéseket ezer ember dörgő vastapsa fogadta.

“Ezek az országos Ki Mit Tudok gyönyörűen igazolják vissza a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója által több éve működtetett élménypedagógiai programstruktúra létjogosultságát, eredményeit, hasznosságát, azon belül is a tehetséggondozó- és fejlesztő programstruktúra értelmét. Pontosan az ilyen tehetségek miatt fontos ez a rendszer, mint amilyenek ezen az országos Ki Mit Tudon is megmutatták magukat. Ezen a rendezvényen valóban egymás ajándékaivá váltak a gyerekek” – fogalmazott Kothencz János, az országos találkozó vezetője.

no images were found

Ami a továbbiakat illeti, a leválás szakaszához közeledve a szombati napon délelőtt klienscsoportokban a jövővel foglalkoznak majd a táborlakók. Erről szólnak majd a témafelvezető előadások és a terápiás gyakorlatok is. “Az itt átélt szeretetmintán keresztül tudatosítjuk, hogy ők igenis elfogadható és értékes emberek, akik értékeiket a jövőjük szolgálatába állíthatják. A délelőtt feladata a megerősítés lesz, hogy érezzék meg, van jövőjük, de a jövő építésének mindenki saját maga a kovácsa. Délután pedig több tonna ajándékot osztunk ki a legkülönbözőbb vetélkedőink díjátadóján. Mindenki általában hatszor annyi cuccot visz haza, mint amennyivel érkezett, és ez ezúttal sem lesz másként, hiszen töménytelen mennyiségű édességgel, ruhaneművel, játékkal, sportfelszereléssel, könyvvel stb. készülünk. Az ízletes vacsorát majd a hivatalos táborzárás követi, ahol a korábbi szentmise homíliájához és vendégeink útmutatásához kapcsolódva a gondviselést és Pál apostol szeretethimnuszának aktuális üzeneteit állítjuk a középpontba. Természetesen a fergeteges búcsúparti sem maradhat el. Megerősítéssel, biztatással, pozitív üzenetekkel engedjük majd haza a gyerekeket. Az országos találkozók utolsó napjaiban, óráiban mindig csodák születnek, és nemcsak a gyerekek szívében, de az által is, hogy kimondják, mit kaptak itt sorstársaiktól, mit visznek haza, hogyan tekintenek a jövőbe” – összegzett az ÁGOTA alapítója.

A jubileumi ÁGOTA-tábor a MOL Új Európa Alapítvány támogatásával valósul meg.

A 20. jubileumi táborban a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató sok száz gyermeke és fiatalja vett részt. A szervezők a nevükben is köszönik az adományokat, az ajándékokat! A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató továbbra is folyamatosan várja nevelőszülők jelentkezését a 06/20-946-0101, a 06/20-284-4727, valamint a 06/30-624-2840-es telefonszámokon!

Korábban írtuk:

Az ÁGOTA-tábor 8. napjának fotói és összefoglalója
Az ÁGOTA-tábor 7. napjának összefoglalója és fotói
Az ÁGOTA-tábor 6. napjának összefoglalója és fotói
Trócsányi László miniszter és Kiss-Rigó László püspök a gyermekeknek: Az ÁGOTA-táborban szükség van a példaképekre
A köszöntőnapi ünnepségről: Önbizalom és tudás kell a boldoguláshoz – ez a 20. ÁGOTA-tábor üzenete + FOTÓK
Az ÁGOTA-tábor 5. napjának összefoglalója és fotói
Az ÁGOTA-tábor 4. napjának összefoglalója és fotói
Az ÁGOTA-tábor 3. napjának összefoglalója és fotói
Az ÁGOTA-tábor 2. napjának összefoglalója és fotói
Az ÁGOTA-tábor 1. napjának összefoglalója és fotói
Megkezdődik a XX. ÁGOTA-tábor
Jubilál az ÁGOTA: ezer résztvevő a huszadik nyári táborban

Default thumbnail
Előző sztori

Egy fehér és egy vörös törpéből álló, új típusú csillagrendszert fedezett fel a Hubble

Default thumbnail
Következő sztori

Újra jön A nyomorultak + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek