Kárász és Vajda pénze egyelőre visszavonva – megszavazta a sportbizottság az olimpiai támogatásokat

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

sport_biz_ules01_gs

Egyhangúlag támogatta az öt, riói olimpiára kijutott szegedi sportoló támogatását a Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság keddi ülésén – Vajda Attila és Kárász Anna ügyét az ősszel rendezhetik. Bár ezzel kapcsolatban még a baloldali koalícióban is felmerültek kérdések…

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, az előterjesztés alapján a riói olimpiára kijutott öt szegedi sportoló fejenként egymillió forintos támogatásban részesülhet a várostól az olimpiai felkészülésüket segítve, így a súlyemelő Nagy Péter, a vízilabdázó Manhercz Krisztián, a para-asztaliteniszező Major Endre, valamint a paraatléta ikerpár, Biacsi Bernadett és Biacsi Ilona részesülhet városi támogatásban. Ezzel kapcsolatban a Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság MSZP-s elnöke, Joób Márton megjegyezte, eredetileg 500 ezer forinttal támogatták volna a Rióban induló szegedi olimpikonokat, de sajnos kevesebb sportoló jutott ki, mint arra számítottak, így a 10 milliós keretösszeg felét osztják most szét, egyénenkénti egymilliós támogatással. Ahogy a bizottság elnöke elmondta, bár a két szegedi sportoló, Kárász Anna és Vajda Attila ugyan kvótát szerzett Magyarország számára a sportágban, de a válogatók után nem jutotta ki Rióba, azonban javasolja, hogy más módon támogassák az EDF Démász Szegedi VE, – amelyet továbbra is kiemelt egyesületként támogat a város – két versenyzőjét.

sport_biz_ules02_gs

Kardos Irén (DK) megjegyezte, mit fognak szólni Kárász és Vajda pluszfinanszírozásához a többi sikeres szegedi sportág nem olimpikon képviselői, és Szénási Róbert (MSZP) is felvetette, hogy milyen alapból történne az ő támogatásuk, hiszen az olimpiára való eredményes felkészülés segítését szánó keretből ez nem osztható ki: erre reagálva az ülésen részt vevő Szentgyörgyi Pál (MSZP) gazdasági alpolgármester kifejtette, ezt csak költségvetési módosítással lehet majd végrehajtani, aminek eredményeképpen megnövelnék a sportalapot. A két érintett sportoló nem kapta meg az áprilisban megszavazott összeget, a gazdasági alpolgármester szerint az év során keletkező megtakarításból pedig majd át tudják csoportosítani a szóban forgó, kétmillió forintos összeget a sportkeretbe.

Joób Márton kitért rá, hogy a tavalyi évben nem részesült támogatásban sem Kárász Anna, sem Vajda Attila, annak ellenére, hogy kvótát szereztek, ezt szerették volna rendezni. Hozzátette, szerencsésebb lett volna az érintett sportolókat tavasszal támogatni a felkészülésükben, de akkor abban maradtak, hogy megvárják, amíg befejeződnek a kvalifikációs versenyek, így pontos képet kaphattak arról, hogy hányan képviselik a várost Rióban. A javaslatot a bizottság egyhangúlag elfogadta, az ülésen nem vett részt Kothencz János (Fidesz-L.É.T), aki előre jelezte, hogy nem tud ott lenni az ülésen, valamint Tóth Péter (Jobbik) hiányzott.

sport_biz_ules03_gs

Az ülés után megkérdeztük a testület elnökét arról, hogy hogyan rendeznék a korábban tett ígéretüket a két sportoló felé. Joób Márton azt válaszolta, az egyik évben kevesebb pénzt kapott a szegedi klub, mint amennyi járt volna, így megígérték, hogy ezt ki fogják számukra fizetni. “Mindketten kvótát szereztek az előző évben, és szerettük volna támogatni a felkészülésüket, ahogy az összes többi sportolónak. Mivel nem jutott ki az olimpiára, ezért ebből a keretből ezt nem tudjuk nekik odaadni. A város nem fizette ki ezt az összeget, a klub egyébként már megelőlegezte ezt a pénzt ennek a két versenyzőnek. Megoldást fogunk találni arra, hogy más keretből fizessük ki őket” – nyilatkozta a sportbizottság elnöke. Joób Márton hozzátette, a két sportoló évek óta szállítja az eredményeket, így azt gondolja, fontos, hogy megbecsüljük ezeket a versenyzőket külön, név szerint is. “Ezért is osztjuk most ezt az olimpiai felkészülési pénzt is, amit a klubokon keresztül juttattunk el hozzájuk” – zárta Joób Márton.

Előző sztori

Közlekedési hatóság: elenyésző a rossz minőségű gyermekülések száma

Következő sztori

A kormány új gyülekezési törvényt készít elő