///

Július első hétvégéjén főszerepben a levendula a szegedi füvészkertben

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

levendulanapok07kfImmár harmadik alkalommal ünneplik a levendulákat az SZTE Füvészkertben, július első hétvégéjén. Az Európában őshonos növény nagyon népszerű lett az utóbbi időkben, előszeretettel használják fűszerként, ollóolajként vagy szárítva szemgyönyörködtető lakásdíszként.

Az SZTE Füvészkert célja idén is, hogy minél közelebbről megismertesse az érdeklődőkkel a sokoldalú levendulát. Ebben segítségükre lesz az a 40, a régióból és azon túlról érkező kézműves is, akik szappanok, ételek, italok és illatszerek végtelen formájában felsorakoztatják levendulából készült portékáikat. “Évről évre egyre bővül a választék a biotermékekből, és nagy öröm számunkra, hogy egyre távolabbról érkeznek a füvészkertbe” – számolt be portálunknak Németh Anikó, a botanika igazgatója.

Akik jártak már a Levendula Napokon, tudják, hogy az utóbbi időkben egyre népszerűbb növény bemutatása mellett a füvészkert ilyenkor megtelik kulturális, zenei és gyermekprogramokkal. Szombaton a hivatalos megnyitót követően a Szegedi Egyetemi Színház zenés-verses játéka következik, az SZTE Kulturális Iroda által kiírt „Így verselünk mi” verspályázat anyagából. A koncertek ezzel nem érnek véget, a 2014-ben alakult Terebes zenekar is színpadra áll.

Aznap délután Rigó István gyógynövény-őstermelő és tanuló természetgyógyász tart előadást a népi gyógymódokból, majd Bartus Patrícia, Ördög Ottó és Pálfy Zsolt meseszínházzal készül a kicsiknek. A levendula rejtelmeibe Bujákné Szabó Krisztina levendulatermesztő vezeti be az érdeklődőket, a házi szappankészítés fortélyaival pedig Horváth Helga ismerteti meg a látogatókat. A szombati napot a Fool Moon együttes koncertje zárja.

“A Levendula Napok alkalmával a lepkekertünk is látogatható, itt hazai és trópusi lepkefajokkal ismerkedhetnek meg a látogatók” – folytatta az igazgató. Vasárnap újra a levendula kerül középpontba, de nem feledkeznek meg a füvészkert egyéb érdekes növényeiről sem. Délután Tivadar, Kristóf, Bálint és Viktor testvérek a középkori kolostorkert gyógynövénykertjében tartanak előadást, de lesz bolgár néptáncoktatás és kamarakoncert Klebniczki György zongora- és kamaraműveiből.

A Levendula Napok részletes programjáért tekintsék meg szórólapjukat, ITT!

Előző sztori

Euro 2016: Portugália tizenegyesekkel jutott az elődöntőbe

Következő sztori

Jön, jön a Meszecsinka új albuma!