Egyház

Huszadik frekvenciáját nyerte el, a lakosság kétötödét eléri a Magyar Katolikus Rádió

Huszadik frekvenciáját nyerte el, a lakosság kétötödét eléri a Magyar Katolikus Rádió

2016. július 6., szerda
Huszadik frekvenciáját nyerte el, a lakosság kétötödét eléri a Magyar Katolikus Rádió

Ötévnyi építkezés eredményeként nemrég huszadik helyi médiaszolgáltatási jogosultságát nyerte el a Magyar Katolikus Rádió, amely így már csaknem négymillió embert képes potenciálisan elérni - mondta el az MTI-nek Radetzky András, az adót működtető társaság vezérigazgató-helyettese.

Felidézte: 2011-es hivatalba lépése előtt nem kérte a Kárpát-medence-szerte fogható, ugyanakkor rendkívül drágán működő és elavult középhullámú frekvenciára kapott jogosultság meghosszabbítását a tulajdonos, ezért akkor csak műholdon és interneten volt hallható a műsoruk. Ezt sikerült lépésről lépésre földfelszíni hálózattá építeni.

Radetzky András

merő véletlennek nevezte, hogy vételkörzeteik két kivétellel a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén találhatók. Minden esetben, amikor a médiatanács közösségi frekvenciát pályáztat meg, megfontolják, hogy illeszkedik-e ez a koncepciójukba, és ha igen, elindulnak a pályázaton - tette hozzá. Szeretnék elérni, hogy a katolikus egyház "rádiós jelenléte Magyarországon a lehető legteljesebb legyen" - mondta a vezérigazgató-helyettes. Elmondta: a legfrissebb, tavaly készült mérések szerint naponta százezernél is több hallgatót ér el a rádió, és ez stabil közönségarány. Véleménye szerint ez egy kulturális, társadalmi és vallási küldetésű, kevés zenét, annál több közszolgálati tartalmat kínáló adónál "jó eredménynek számít". Úgy fogalmazott: bár náluk sem mindegy, hányan hallgatják a rádiót, hiszen nem mindegy, "hány ember számára hirdetjük az örömhírt, juttatjuk el az egyház tanítását", szemben a kereskedelmi adókkal, ez nem olyan szempont, ami minden törvényt felülír. Radetzky András szerint "ésszerű és okos egyensúlyt kell találni, hogy minél többen hallgassanak minket, de a küldetésünket mindenképpen teljesítsük". Mint elmondta, működési költségeik nyolcvan százalékát az egyház fedezi, a fennmaradó összeg pályázati forrás és piaci bevétel. Ezen az arányon a tulajdonos sem kíván változtatni - tette hozzá. Jelezte, hogy legutóbb három éve végeztek mélyelemzést közönségükről, annak eredménye szerint hallgatóik többségét ugyan az ötven év feletti korosztály adja, de "a vártnál is több a fiatal", és körükben népszerűek például az - amúgy a leghallgatottabbak közé tartozó - szentmise-közvetítések. Megemlítette: 2011 előtt osztatlan, 24 órás adásrenddel működtek, ezzel szemben most a fővárosi mellett fél tucatnyi vidéki szerkesztőségben készülnek anyagok a rádió számára; van, ahol a helyi adó munkatársa dolgozik nekik, olyan település is akad, ahol más módon működnek együtt, a szintén a katolikus egyházhoz tartozó, Északkelet-Magyarországon működő Szent István Rádióval pedig rendszeres a műsorcsere. A vezérigazgató-helyettes kiemelte, hogy mind műsoraikban, mind technikai rendszereikben törekednek az innovációra, ennek eredményeként már ezrekben mérhető azok tábora, akik az interneten vagy mobilalkalmazáson keresztül követik műsorukat. Hozzátette: azzal számolnak, hogy a következő 10-15 évben még a mostani technológiával rádióznak majd Magyarországon, de készen állnak arra, hogy ha szükséges, nyissanak az újabb platformok felé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.